Το project Εντός/Εκτός συνεχίζεται με το έργο της Περσεφόνης Νικολακοπούλου, Περιπλανώμενη Άννα [Find me on Facebook: Anna Wanderer (Shod)], μία εγκατάσταση που θα φιλοξενηθεί στο χώρο της στοάς της οδού Πανεπιστημίου 44 από τις 23 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου 2015.

To έργο θα εξελίσσεται παράλληλα τις μέρες παρουσίασής του στο timeline του λογαριασμού Facebook Anna Wanderer (Shod). Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015, στις 19:00.

Ποιά είναι η νέα ένοικος στη στοά της οδού Πανεπιστημίου 44; Ζει στο κέντρο της Αθήνας σε μια ενδιάμεση εποχή, μια εποχή αναμονής για κάτι άλλο. Στο σπίτι της αφήνει τα αντικείμενα της καθημερινότητάς της σε κοινή θέα. Η ίδια, μία μοναχική ονειροπόλος, ανοίγει κάθε μέρα τις καταπακτές αυτού του σπιτιού –άλλοτε προς τον ουρανό και άλλοτε προς υπόγειες διαδρομές– και ξεγλιστρά κάθε φορά προς διαφορετική κατεύθυνση. Όταν επιστρέφει στην «ασφαλή κάψουλα» του σπιτιού της, γεμίζει το timeline της με δρόμους, ανθρώπους, μνημεία, σπίτια, με νέες αναγνώσεις και ερμηνείες της πόλης. Τότε, ο αστικός χώρος εισέρχεται στον ψηφιακό, γίνεται άυλος και προσβάσιμος από παντού, μηδενίζεται η πραγματική απόσταση.

Μέσα από το έργο της για τη στοά της οδού Πανεπιστημίου 44, η Περσεφόνη Νικολακοπούλου σκιαγραφεί αστικές διαδρομές κινούμενη ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ουτοπία, ενώ ταυτόχρονα διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι τόποι της πόλης αφηγούνται ιστορίες και αντανακλούν όψεις των ανθρώπων τους. Η ηρωίδα του έργου της, σε παράλληλη κίνηση με τη δυναμική μεταβολής της πόλης, ανακαλύπτει αστικές εικόνες που μέσα στη ροή της καθημερινότητας αλληλοσυμπληρώνονται ή/και αλληλοαναιρούνται. Η αφήγηση αυτών των αστικών ιστοριών ενεργοποιείται μέσα από την ιδιότυπη κατοίκηση της στοάς και τη διαδικασία της περιπλάνησης ως μέσο συλλογής εμπειριών και εναπόθεσης ονείρων. Παράλληλα, καθώς το υλικό διαχέεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλάζει και η φύση της εμπειρίας του: στον ψηφιακό κόσμο, το υλικό γίνεται άυλο, το φυσικό εικονικό και η φυσική παρουσία αναπαράσταση. Στο αφήγημα της Νικολακοπούλου, η πόλη αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό που πάλλεται και μετασχηματίζεται διαρκώς, όπως ακριβώς μεταβάλλονται η αποτύπωση, η αφομοίωση και η διαχείριση των εικόνων της, καθώς διαμοιράζονται από τον έναν τόπο στον άλλο, αποκτώντας κάθε φορά διαφορετικό χαρακτήρα και υπόσταση.

Σχετικά με το project Εντός/Εκτός:

Η Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών οργανώνει από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο του 2015 το project διαρκείας Εντός/Εκτός κατά το οποίο έργα φοιτητών και πρόσφατων αποφοίτων της ΑΣΚΤ θα φιλοξενηθούν διαδοχικά ανά δεκαπενθήμερο στο χώρο ενός ανενεργού καταστήματος στο Μέγαρο Κωνσταντόπουλου, εντός της στοάς της οδού Πανεπιστημίου 44. Η επιμέλεια του project ανήκει στην ιστορικό τέχνης Χάρι Κανελλοπούλου.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν έργα με αφορμή αυτό το χώρο σε ένα σημείο της πόλης στα όρια ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο. Εντός μιας προστατευμένης «προθήκης», αλλά εκτός ενός συμβατικού εκθεσιακού χώρου, εντός του αστικού μικρόκοσμου μιας στοάς και εκτός του κεντρικού δικτύου της πόλης, σε ένα ζωτικό χώρο ανάμεσα στο «στεγασμένο» και το «υπαίθριο», οι καλλιτέχνες θα διερευνήσουν τη διαδραστική σχέση μεταξύ έργου και θεατή, διεκδικώντας το δημόσιο βλέμμα και την προσοχή προς την εικαστική δημιουργία.

Επιμέλεια και θεωρητική υποστήριξη εκθέσεων: Χάρις Κανελλοπούλου