Από τις 18 Νοεμβρίου το ελληνικό κοινό θα έχει την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει την συλλογή του διάσημου μεξικανού ζωγράφου Francisco Toledo, που ταξίδεψε με μεγάλη επιτυχία τόσο στην Αμερική όσο και την Ασία, πάντα αφιερωμένη στα Φανταστικά Όντα του Μπόρχες..

Η συλλογή Φανταστικά Όντα -Αφιέρωμα στον Χόρχε Λούις Μποχρές αποτελείται από 46 έργα (μελάνια και ακουαρέλες) φιλοτεχνημένα το 1983. Προοριζόταν να εικονογραφήσει μια ειδική έκδοση του βιβλίου Handbook of Fantastic Zoology του Αργεντινού συγγραφέα Jorge Luis Borges.

Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε από το μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο του Μεξικού, Fondo de Cultura Económica, για να τιμήσει την πεντηκοστή επέτειο της ίδρυσής του.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα σπουδαίο βιβλίο τέχνης, το οποίο πέτυχε μια τέλεια ισορροπία ανάμεσα στο σύνολο των φανταστικών όντων από ολόκληρο τον κόσμο που δημιούργησε ο Borges, και τις δυνατές, αλλά και ευαίσθητες εικόνες που συνέλαβε ο Toledo. Ορισμένοι κριτικοί το θεωρούν ως παραδεισένιο πάντρεμα της λογοτεχνίας με τη ζωγραφική.

Η συλλογή αγοράστηκε από την περίφημη αίθουσα τέχνης Galería Arvil της πόλης του Μεξικού, η οποία συνέβαλε σημαντικά στη διατήρηση του έργου ως σύνολο.

Ο Francisco Toledo είναι σήμερα 68 ετών και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του Μεξικού. Γεννήθηκε στην πολιτεία της Oaxaca, περιοχή με πλούσια ιστορική παράδοση και γενέτειρα πολλών καλλιτεχνών. Κατά τη δημιουργική του πορεία ο Toledo έχει μια συνεχή παρουσία στην καλλιτεχνική σκηνή, κυρίως της Λατινικής Αμερικής, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

Η έκθεση πραγματοποιείται με συνεργασία της πρεσβείας και του οργανισμού τουρισμού του Μεξικού με το Μουσείο Μπενάκη.