Από τις εκδόσεις Κίχλη κυκλοφορεί το βιβλίο του Φοίβου Ι. Πιομπίνου Επίσκεψη σε μια έκθεση και άλλα διηγήματα.

 

ΔΕΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΗΚΑΝ ΔΙΟΛΟΥ να βρουν το παλαιό ελαιουργείο όπου θα επισκέ­πτονταν την έκθεση της εικαστικού Διοχάντης με εγκατάσταση που αναπτυσσόταν στους ερειπωμένους, πλην όμως πολύ ατμοσφαιρικούς χώρους τού άλλοτε ανθηρού εργοστασίου. Άλλωστε η παραλία της Ελευσίνας δεν είναι δα και τόσο εκτεταμένη. Το ελαιουργείο βρίσκεται στο τέρμα σχεδόν μιας οδού ήπιας κυκλοφορίας —«ηπίας», διόρθωσε η νόννα με τη σχολαστικότητα της καθαρολόγου φιλολόγου που ήταν, αν και δεν άσκησε ποτέ το σχετικό επάγγελμα—, πλάι ακριβώς στο τερατώδες συγκρότημα της τσιμεντοβιο­μηχανίας, που απειλεί να καταβροχθίσει ό,τι έχει απομείνει από την ακρό­πολη της αρχαίας Ελευσίνας με τον εμβληματικό τσιμεντένιο πύργο του ρολογιού κι ένα ασβεστωμένο ξωκλήσι στην κορυφή της. Τα τούβλινα φουγάρα του εργοστασίου κι ο καταφαγωμένος από τις εξορύξεις βραχώδης λόφος χωνεύονταν στο σκοτάδι.

Κάποια ζευγαράκια, καθισμένα στο πεζούλι πάνω από τη θάλασσα, ζούσαν την ερωτική τους ψευδαίσθηση, και οι αργοπορημένοι ψαράδες μάζευαν αργά αργά τις πετονιές και τα καλάμια τους. Μερικά αγόρια κλοτσούσαν μια μπάλα πάνω στο ψωρα­λέο γρασίδι της πλατειούλας· και κάποια ξαναμμένα απ’ τη μαγεία της νύχτας και την ορμή της νιότης τους κοριτσόπουλα σουλατσάριζαν αγκαλιασμένα, χασκογελώντας χω­ρίς λόγο και φλυαρώντας χαζοχαρούμενα.

Από το διήγημα «Επίσκεψη σε μια έκθεση»

Ο Φοίβος Ι. Πιομπίνος (Αθήνα, 1945), απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (Dörpfeld Gymnasium), σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Αθήνα (ΑΣΟ&ΕΕ) και οικονομία και φιλοσοφία στο Παρίσι (Σορβόννη και École Pratique des Hautes Études). Εργάστηκε επί 32 έτη στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, εκ των οποίων τα δώδεκα τελευταία ως προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου της. Το 1979 δημοσίευσε το βιβλίο Έλληνες αγιογράφοι μέχρι το 1821 (β΄ έκδ. αναθεωρημένη και βελτιωμένη 1984, ΕΛΙΑ), το 1996 τη Σπουδή θανάτου (β´ έκδ. 2006, Μαΐστρος), το 2003 τη μαρτυρία του για τον ζωγράφο Θεόδωρο Στάμο (Fagotto/Θρόισμα) και το 2014 το Τόπων ενθυμήματα (Θίνες). Μεταφράζει γαλλική, γερμανική και ιταλική λογοτεχνία και συνεργάζεται με τα σημαντικότερα ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά.