Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Τα όρια της ελευθερίας έκφρασης με αφορμή το Charlie Hebdo

Τα όρια της ελευθερίας έκφρασης με αφορμή το Charlie Hebdo

Υπάρχουν (ή πρέπει να υπάρχουν) όρια στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης; Πρέπει να προστατεύεται ο μισαλλόδοξος λόγος; Υπάρχουν είδη έκφρασης που πρέπει να περιορίζονται (π.χ. πορνογραφία, επίθεση σε θρησκεία, φασιστική προπαγάνδα) ή να χαίρουν ειδικής μεταχείρισης (π.χ., τέχνη); 
Οι καθηγητές Στέλιος Βιρβιδάκης και Βάσω Κιντή συνομιλούν, στο Λεξικοπωλείο, την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015, με θέμα: Τα όρια της ελευθερίας έκφρασης με αφορμή το Charlie Hebdo.


O  Στέλιος Βιρβιδάκης είναι Καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. ´Εχει συγγράψει τη μονογραφία La robustesse du bien (Éditions Jacqueline Chambon, 1996 - σε εκτενέστερη έλληνική έκδοση Η υφή της ηθικής πραγματικότητας - Leader Books, 2009), εγχειρίδια για τη διδασκαλία της φιλοσοφίας στο Λύκειο, καθώς και πολλά άρθρα, δημοσιευμένα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και φιλοσοφικά λεξικά, μεταξύ άλλων, για θέματα ηθικής φιλοσοφίας, γνωσιολογίας, φιλοσοφίας της θρησκείας και φιλοσοφίας της λογοτεχνίας.  Είναι εκπρόσωπος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, στη Διοικούσα Επιτροπή της FISP (Fédération internationale des sociétés philosophiques).

 

Η Βάσω Κιντή είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Κουν και Βιτγκενστάιν. Φιλοσοφική έρευνα της Δομής των Επιστημονικών Επαναστάσεων (Σμίλη 1995) και συν-συγγραφέας του βιβλίου Φιλοσοφία της επιστήμης (ΕΑΠ 2003). Έχει κάνει την επιμέλεια του Φιλοσοφία και Τέχνη (Οκτώ 2011) και  την συν-επιμέλεια των Kuhn’s The Structure of Scientific Revolutions Revisited (Routledge 2012) και Το Μοντέρνο στη σκέψη και τις τέχνες του 20ού αιώνα (Αλεξάνδρεια 2013). Ήταν υπεύθυνη σύνταξης του φιλοσοφικού περιοδικού Cogito. Έχει δημοσιεύσει εργασίες της σε διεθνή και ελληνικά ακαδημαϊκά περιοδικά με αντικείμενο τη φιλοσοφία της επιστήμης, τη φιλοσοφία της ιστορίας, τη φιλοσοφία της γλώσσας και την ηθική. 

Σχετικές ειδήσεις
Το όνειρο ενός γελοίου...υπό συζήτηση στις Μορφές Έκφρασης
06.02.2017 17:03
Το Θέατρο «Μορφές Έκφρασης» διοργανώνουν μια βραδιά αφιερωμένη στον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και στο έργο του «Το όνειρο ενός γελοίου» και προσκαλούν το κοινό με ελεύθερη είσοδο.
Η φιλοσοφία στο μπουντουάρ - Μαρκήσιο ντε Σαντ
22.12.2016 12:42
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του Μαρκήσιου ντε Σαντ, Η φιλοσοφία στο μπουντουάρ σε μετάφραση Ρίτας Κολαΐτη.
Ακροάσεις για 22 υποτροφίες στο master class Αρχαίου Δράματος στις Μορφές Έκφρασης
16.09.2016 15:11
Οι Μορφές Έκφρασης, ανακοινώνουν υποτροφία για 22 νέους καλλιτέχνες (ηθοποιούς, χορευτές και μουσικούς) για την συμμετοχή τους στο master class Αρχαίου Δράματος με θέμα την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή από τον Θωμά Κινδύνη.
34 Ασκήσεις Ελευθερίας: Το αναλυτικό πρόγραμμα της documenta 14
15.09.2016 11:42
Οι 34 Ασκήσεις Ελευθερίας του προγράμματος Δημόσιων Δράσεων της documenta 14 ξεκίνησαν χθες, 14 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας.
Περί της ελευθερίας της βούλησης - Arthur Schopenhauer
05.07.2016 11:59
Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ και στη σειρά «Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη» κυκλοφόρησε το έργο του Άρθουρ Σοπενάουερ Περί της ελευθερίας της βούλησης, σε μετάφραση του Μιχάλη Παντούλια και του Δημήτρη Υφαντή, σ’ επιμέλεια, καθώς και με εισαγωγή και σχόλια, του Δημήτρη Υφαντή.