Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Lemnos - Gallipoli Project: Women in War στο Αρχαίο Θέατρο Ηφαίστια

Lemnos - Gallipoli Project: Women in War στο Αρχαίο Θέατρο Ηφαίστια

Στις 17 και 18 Ιουλίου 2015 στο Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστία της Λήμνου θα παρουσιαστεί το Lemnos - Gallipoli Project: Women in War.

To LEMNOS-GALLIPOLI PROJECT: WOMEN IN WAR είναι ένα διεθνές πρόγραμμα πολιτιστικών δρώμενων που παρουσιάζονται φέτος με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μάχη της Καλλίπολης, το 1915. Στόχος του συγκεκριμένου project είναι να παρουσιάσει τον τρόπο που βίωσαν οι γυναίκες αυτή τη μάχη που έμεινε στην Ιστορία, μέσα από δρώμενα που επιμελήθηκαν Έλληνες, Αυστραλοί, Τούρκοι και Κύπριοι καλλιτέχνες , με αποκορύφωμα αυτής της συνεργασίας, την σύγχρονη όπερα «Women In War».

Η Μάχη της Καλλίπολης είναι μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ου αιώνα, στη σκιά της Τροίας και είναι έντονα ταυτισμένη με τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς στρατιώτες που πολέμησαν με τις συμμαχικές δυνάμεις εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνέβη δίπλα μας, στα Στενά των Δαρδανελλίων, με τη Λήμνο να παίζει καθοριστικό ρόλο, αφού ήταν το ορμητήριο των συμμαχικών δυνάμεων. Παρόλη την τραγική έκβασή της, αφού κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες και να ενώνει λαούς 100 χρόνια μετά.

Ουσιαστικός σκοπός αυτής της διεθνούς συνεργασίας καλλιτεχνών και επιστημόνων είναι να προωθήσει τον διαπολιτισμικό διάλογο, να φέρει πιο κοντά τους λαούς αυτών των τεσσάρων χωρών, αλλά και να αναγνωρίσει τους αφανείς ήρωες των πολέμων, τις γυναίκες. Η προσφορά των γυναικών εν καιρώ πολέμου είναι συχνά παραγνωρισμένη από την ιστορία, αν και περισσότερο από συχνά, πολύτιμη! Αυτό έρχεται να τονίσει και με έναν τρόπο να διορθώσει το «Women In War” δείχνοντας τα δεινά του πολέμου μέσα από τα μάτια των γυναικών στα μετόπισθεν. Έτσι η τέχνη γίνεται όχι μόνο όχημα της συμφιλίωσης μεταξύ των λαών, αλλά και μοχλός δικαίωσης μεταξύ των φύλων.

Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η σύγχρονη όπερα WOMEN IN WAR που γράφηκε ειδικά για το LEMNOS-GALLIPOLI PROJECT. Τη συνέθεσε ο πρωτοπόρος συνθέτης Τάσος Ιωαννίδης σε λιμπρέτο της Ντέμπορα Πάρσονς και θα παρουσιαστεί σε αμφιθέατρα και σύγχρονες αίθουσες μουσικής στη Λήμνο, την Αυστραλία και την Τουρκία σε σκηνοθεσία του Ελληνοαυστραλού Αλκίνοου Τσιλιμιδού.  
                                       

WOMEN IN WAR : ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΠΕΡΑ
ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ,  ΜΙΑ ΦΩΝΗ

«Μωρός είναι όποιος κουρσεύει πόλεις. Θα καταστρέψει ναούς και μνήματα, ιερά άσυλα των πεθαμένων, μα κι αυτός μετά  θα χαθεί».

Κάπως έτσι καυτηριάζει ο Ποσειδώνας στις Τρωάδες του Ευριπίδη τις πράξεις των ανθρώπων που αιματοκύλησαν την Τροία. Τα λόγια του μεγάλου τραγωδού αντηχούν από άκρη σε άκρη στο Women In War, σήμερα, σε μια άλλη γλώσσα.   
Το Women In War (Οι Γυναίκες στον Πόλεμο) είναι μια σύγχρονη όπερα γραμμένη στην αγγλική γλώσσα, με δύο τραγούδια στα τουρκικά και δύο τραγούδια στα ελληνικά. Διαδραματίζεται στη χερσόνησο της Καλλίπολης και στη Λήμνο στη διάρκεια της Μάχης της Καλλίπολης το 1915.


Ο θεατής παρακολουθεί τις διαπλεκόμενες ιστορίες τριών πολύ διαφορετικών γυναικών: της Clarice, μιας ερωτευμένης νοσοκόμας από την Αυστραλία που αναζητά και βρίσκει στα χαρακώματα τον μνηστήρα της, της Yeliz, μιας μητέρας από την Τουρκία που αναζητά τον αγνοούμενο γιο της και της Πολυξένης μιας ελληνίδας χήρας, η οποία έχασε τον άντρα της στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, από το νησί της Λήμνου, που θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την κόρη της. Τρεις γυναίκες, τρεις πολιτισμοί, μια φωνή . Μια φωνή που υψώνεται δυνατή και αποφασιστική και θυμίζει αυτούς που μένουν πίσω και τον δικό τους αγώνα με την απώλεια, τη θλίψη, το μίσος, την προκατάληψη, την εκδίκηση, την αυτοκαταστροφή. Μία φωνή που, εντέλει, δείχνει το δρόμο της συγχώρεσης, της αγάπης και της συνύπαρξης.   


«Ας δούμε πώς αυτές οι τρεις γυναίκες της Τροίας θα συμπεριφερθούν 
όταν η αγάπη, η απώλεια και ο θάνατος γίνονται ένα κράμα.»

 Τα παράλληλα δρώμενα του project LEMNOS-GALLIPOLI: WOMEN IN WAR περιλαμβάνουν την παρουσίαση οπτικοακουστικής έκθεσης σε σχεδιασμό του Στάθη Μήτσιου,  την οργάνωση επιστημονικού συνεδρίου με τη συμμετοχή διακεκριμένων ιστορικών στη Μελβούρνη Αυστραλίας, καθώς και την έκδοση βιβλίου από την ιστορικό Alice McConnell του Πανεπιστημίου Monash. Το βιβλίο, μεταφρασμένο στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα θα διανεμηθεί δωρεάν σε σχολεία και βιβλιοθήκες των τεσσάρων συμμετεχόντων χωρών.

Το LEMNOS-GALLIPOLI PROJECT: WOMEN IN WAR, που πραγματοποιείται με τη συνχρηματοδότηση της Ε.Ε. (EU Culture Program), έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Ελληνο-Αυστραλιανού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και έχει τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου της Ελλάδος, αλλά και αντίστοιχων κυβερνητικών οργανισμών από την Αυστραλία, την Τουρκία και την Κύπρο.

Η όπερα «Women in War» θα παρουσιαστεί:

17, 18/7 Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστία – Λήμνος
30/7 – 2/8 Arts Centre Melbourne, Playhouse – Αυστραλία


Συντελεστές της παράστασης

Μουσική: Τάσος Ιωαννίδης

Λιμπρέτο: Deborah Parsons

Σκηνοθεσία: Αλκίνοος Τσιλιμιδός

Σκηνογραφία: Shaun Gurton

Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Υπεύθυνος ήχου: Δημήτρης Μπουρμπουλής

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Τραγουδούν: Caitlin Spears, Berna Anil, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Cihan Turkoglou, Jason Wasley, Tomas Manning Dalto, Metehan Pektas, Artemis Ioannides, Katherine Rekaris.

Εταιρεία Παραγωγής: SELINA Productions A.E.
Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Άννα Γιώτη

Σχετικές ειδήσεις
Yfilios Project: Συναυλία με άξονα τη τζαζ στην Θεσσαλονίκη!
09.02.2017 14:22
Το Yfilios Project είναι μια ημέρα γεμάτη τζαζ και μουσικούς αυτοσχεδιασμούς που ξεκινάει από μια παρουσίαση – συναυλία στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στις 20:30 και συνεχίζεται μ’ ένα jam session στη Μαύρη Τρύπα στις 23:00.
Within Project: ένα World Jazz project της Ιωάννας Τσάγκαρη στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου
08.09.2016 15:25
H διεθνούς εμβέλειας τζαζ ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός Ιωάννα Tσάγκαρη, γνωστή και ως Black Cotton Doll, θα παρουσιάσει το νέο της World Jazz project με τίτλο "Within", στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 21:00.
Alekos Vretos Project live στο The Zoo
07.06.2016 15:11
Μετά από την τουρνέ στην Τουρκία, πριν από 2 εβδομάδες, ο Αλέκος Βρέτος και οι συνεργάτες του κουβαλώντας καινούργιες εμπειρίες παίζουν για μία ακόμη φορά στο αγαπημένο τους Ζοο, τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016.
Οι Diotima live στο πλαίσιο του Ύπνος Project
13.04.2016 16:29
Το σπουδαίο γαλλικό κουαρτέτο Diotima επιστρέφει με ένα πρόγραμμα νυχτερινό, στο πλαίσιο του Hypnos Project, στις 20 Απριλίου, στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.
Η Green Project έρχεται στον Ιανό!
11.03.2016 15:21
Η Green Project, μετά το πρόσφατο περιβαλλοντικό οδοιπορικό της στη Νότια Αμερική, σας καλεί στον Ιανό στις 18 Μαρτίου 2016.