Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζει το εργαστήριο μουσικής και εικαστικών, με τίτλο Η βίδα που έγινε μουσικό κλειδί, τις Τρίτες 21, 28 Απριλίου & 5 Μαΐου και τις Πέμπτες 23, 30 Απριλίου & 7 Μαΐου 2015 (17:00-20:00).

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2015 θα πραγματοποιηθεί οργανωμένη επίσκεψη σε χώρο συγκέντρωσης «άχρηστων» αντικειμένων, για συλλογή υλικών για το εργαστήριο (11:00-14:00).

Το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Μαΐου 2015 θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη συναυλία των παιδιών (αποτέλεσμα του εργαστηρίου) στο πλαίσιο του φεστιβάλ μουσικής για παιδιά Big Bang.

Μπορεί μια χαλασμένη ηλεκτρική σκούπα να μετατραπεί σε… μουσικό όργανο;
Πώς μια σπασμένη καρέκλα γίνεται… άρπα;

Εικαστικά, κατασκευές, μουσική και οικολογία συνδυάζονται αρμονικά στο πιο πρωτότυπο εργαστήριο στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Απευθύνεται σε παιδιά 10-12 ετών.

Ο Πορτογάλος καλλιτέχνης João Ricardo de Barros Oliveira παρουσιάζει την πιο δημιουργική διάσταση της ανακύκλωσης, μετατρέποντας αντικείμενα που ίσως να κατέληγαν στα σκουπίδια σε… μουσικά όργανα!

Τα παιδιά, μαζί με τον καλλιτέχνη, δημιουργούν πρωτότυπα μουσικά όργανα από καθημερινά αντικείμενα, φτιάχνουν την παρτιτούρα τους και προετοιμάζονται για τη συναυλία που θα παρουσιάσουν στο πλαίσιο του Big Bang, του μουσικού φεστιβάλ για νεαρούς και περιπετειώδεις θεατές, στις 9 και 10 Μαΐου στη Στέγη.

Αρχικά, και σε συνεννόηση με τον καλλιτέχνη, συλλέγουμε αντικείμενα που παράγουν ήχους από σημεία ανακύκλωσης ή από το σπίτι και το σχολείο μας. Έτσι, υφάσματα, ξύλα, κουβάδες, σωλήνες, χαλασμένες συσκευές, κουδούνια, ελατήρια, κατσαρόλες, παλιά παιχνίδια, δίκυκλα και κάθε είδους «άχρηστα» αντικείμενα αποκτούν δεύτερη ζωή, ως… μουσικά όργανα!

Στη συνέχεια, μεταμορφώνουμε τα αντικείμενα αυτά σε μουσικά «γλυπτά». Με λαβίδες, σφυριά, κατσαβίδια και τανάλιες στα χέρια, φτιάχνουμε τα δικά μας έργα τέχνης, τα οποία μετατρέπουμε σε ηχητικά αντικείμενα προσθέτοντας χρησιμοποιημένα εξαρτήματα μουσικής. Με ένα δοξάρι βιολιού, ένα επιστόμιο πνευστού, χορδές πιάνου ή μπαγκέτες τυμπάνων… είναι έτοιμο το μουσικό όργανο!

Μέσω της επαναχρησιμοποίησης των αντικειμένων και της μετατροπής τους σε μουσικά όργανα, οι μικροί «γλύπτες» και «μουσικοί» εκφράζονται δημιουργικά και αναπτύσσουν τη μουσικότητά τους ερευνώντας τη διαδικασία παραγωγής ήχου.

Στη συνέχεια, δημιουργούν τη δική πρωτότυπη παρτιτούρα και, ως μέλη ορχήστρας πλέον, μπαίνουν σε εντατικούς ρυθμούς προβών για το μεγάλο γεγονός: τη συναυλία τους στο Big Bang Festival http://www.sgt.gr/gr/programme/event/2000

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα πορτογαλικά και στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα.