Ο διαπρεπής νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman επισκέπτεται την Ελλάδα για να παρουσιάσει την Παρασκευή 17 Απριλίου 2015 στην Αίθουσα Banquet την ομιλία με θέμα «Εurope: What next?», προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST) στο πλαίσιο εκδήλωσης του Megaron Plus.

Ο Πωλ Κρούγκμαν, ο «σημαντικότερος πολιτικός αρθρογράφος της Αμερικής» σύμφωνα με το περιοδικό The Washington Monthly, θα μιλήσει για την πορεία και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας υπό το πρίσμα της ύφεσης που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές λιτότητας. Θα αναφερθεί επίσης στο μίγμα πολιτικών που θα πρέπει να υιοθετηθούν ώστε να καταστεί βιώσιμο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Τον Πωλ Κρούγκμαν θα προλογίσει ο Γεράσιμος Αρσένης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST). Συντονίζει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST), που είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία, από την ίδρυσή της το 1992, επικεντρώνεται σε θέματα ανάπτυξης και διακυβέρνησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με στόχο την προώθηση του δημοσίου διαλόγου και τη διατύπωση τεκμηριωμένων προτάσεων δημόσιας πολιτικής.

Η διάλεξη του Πωλ Κρούγκμαν θα γίνει στα αγγλικά και ελληνικά (με ταυτόχρονη μετάφραση). Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 16:00.

Ο Πωλ Κρούγκμαν…

… είναι Καθηγητής Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και στο London School of Economics (Centenary Professor) και ευρύτερα γνωστός ως αρθρογράφος των New York Times.

Σε αναγνώριση της επιρροής που ασκεί, το The Washington Monthly τον αποκάλεσε ως τον «πιο σπουδαίο πολιτικό αρθρογράφο της Αμερικής».

Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα και πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες: οι Asia Times τον αποκάλεσαν πρόσφατα «Μικ Τζάγκερ των οικονομικοπολιτικών σχολιαστών» και ο Economist τον χαρακτήρισε ως «τον πλέον φημισμένο οικονομολόγο της γενιάς του». Τον Δεκέμβριο του 2008, ο Πωλ Κρούγκμαν τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για την πρωτοποριακή εργασία του στον τομέα του διεθνούς εμπορίου, επειδή «ενοποίησε τα μέχρι τότε διακριτά ερευνητικά πεδία σε ένα νέο πεδίο διεθνούς εμπορίου και οικονομικής γεωγραφίας». Έχει επίσης λάβει το βραβείο Asturias –θεωρούμενο και ως ευρωπαϊκό βραβείο Pulitzer– από τον Βασιλιά της Ισπανίας.

Eίναι επίσης συγγραφέας ή επιμελητής 23 βιβλίων και έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πολλές από τις οποίες έχουν ως θέμα το διεθνές εμπόριο και τη χρηματοοικονομική. Η Αμερικανική Ένωση Οικονομικών (American Economic Association), αναγνωρίζοντας το έργο του, του απένειμε το μετάλλιο John Bates Clark, το οποίο δίδεται κάθε δύο χρόνια σε κορυφαίους οικονομολόγους κάτω των 40 ετών.

Πριν ενταχθεί στο δυναμικό των New York Times, ο Πωλ Κρούγκμαν αρθρογραφούσε, επί 20 χρόνια, και σε μη αμιγώς οικονομικά έντυπα και ιστοσελίδες (Fortune, The New Republic, Foreign Policy, Newsweek, The New York Times Magazine, on-line magazine Slate).

Πριν γίνει καθηγητής στο Πρίνστον, δίδαξε στο ΜΙΤ, καθώς και στα Πανεπιστήμια Γέιλ και Στάνφορντ. Είναι ακόμη Fellow της Econometric Society, Ερευνητικός Συνεργάτης του National Bureau of Economic Research (ΝΒER) και μέλος της Ομάδας των Τριάντα (G30). Έχει εργαστεί ως σύμβουλος στη Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, στην Παγκόσμια Τράπεζα, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και σε χώρες του εξωτερικού.

Το πιο πρόσφατο βιβλίο του τιτλοφορείται End This Depression Now!, ενώ το προηγούμενο με τίτλο The Return of Depression Economics and the Crisis of 2008 έλαβε εξαιρετικές κριτικές και αναδείχθηκε bestseller των New York Times.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).