Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Έρωτας της Λουντμίλας Πετρουσέφσκαγια από τους Passatempo στο Θέατρο Τ

Έρωτας της Λουντμίλας Πετρουσέφσκαγια από τους Passatempo στο Θέατρο Τ

Τον Έρωτα της Λουντμίλας Πετρουσέφκαγια, ένα τρυφερό κείμενο για τα παράξενα του έρωτα, ανεβάζει από τις 18 Απριλίου 2015 η ομάδα Passatempo, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού, στο Θέατρο Τ.

 

Με επιρροές από τον Τσέχωφ και πολύ χιούμορ, η βραβευμένη Ρωσίδα συγγραφέας, χρησιμοποιεί την ιστορία ενός νιόπαντρου ζευγαριού, που ετοιμάζεται να ζήσει την πρώτη νύχτα του γάμου του, για να μιλήσει για όλα εκείνα τα παιχνίδια του μυαλού και της καρδιάς, που εμποδίζουν τα πραγματικά αισθήματα να φανερωθούν και τον έρωτα να θριαμβεύσει.

 

Η Σβέτα και ο Τόλια γνωρίζονται ήδη από το πανεπιστήμιο, αλλά ποτέ δεν τόλμησαν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον ή να μοιραστούν τα αισθήματά τους. Τώρα ξαφνικά βρίσκονται παντρεμένοι. Αλλά τι σημαίνει γάμος; Αρκεί μια τελετή ή μια υπογραφή για να δεθούν δύο άνθρωποι;  Για τη Σβέτα δεν υπάρχει γάμος χωρίς έρωτα, για τον Τόλια το πιο σημαντικό είναι η αγάπη και η εκτίμηση. Δύο διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, δυο διαφορετικοί άνθρωποι, δυο διαφορετικές εμπειρίες, που ο γάμος τους ένωσε για “πάντα”.  Έχει όμως τέτοια δύναμη ο γάμος;

 

Αντιστρέφοντας το στερεότυπο ότι ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα, η Λουντμίλα Πετρουσέφσκαγια χρησιμοποιεί τη συνθήκη του γάμου σαν μια τελετή μύησης στον πραγματικό έρωτα, υπονομεύοντας παράλληλα, με υποδόρια ειρωνεία, και όλα τα γαμήλια κοινωνικά κλισέ.

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Λουντμίλα Πετρουσέφσκαγια γεννήθηκε στη Μόσχα το  1938 και έζησε στα παιδικά της χρόνια σε οικοτροφείο στα περίχωρα της πόλης Ουφά. Επέστρεψε μετά τον πόλεμο στη Μόσχα, όπου σπούδασε δημοσιογραφία. Άρχισε να γράφει από νεαρή ηλικία ποιήματα και διηγήματα, ενώ παρακολούθησε και το εργαστήριο συγγραφής θεατρικού έργου του Αλεξέι Αρμπούζωφ. Για δεκαετίες ωστόσο τα κείμενά της παρέμεναν αδημοσίευτα στη σοβιετική Ρωσία. Μόνο μετά την περεστρόικα, το έργο της (διηγήματα, σενάρια, θεατρικά έργα) άρχισε να γίνεται γνωστό και σήμερα  θεωρείται, παρά την ηλικία της, μια από τις πιο δυναμικές φωνές της σύγχρονης Ρωσίας. Το έργο της συχνά  έχει χαρακτηριστεί «τσεχωφικό», με την έννοια ότι τα έργα της αποκαλύπτουν τη σύνθετη καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, αυτόν τον αγώνα ανάμεσα στα θέλω και τα μπορώ, μέσα όμως από βαθύτατα κωμική ματιά, που μπορεί να μην «παρηγορεί», μας διασκεδάζει ωστόσο με έναν παράδοξο τρόπο.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γλυκερία Καλαϊτζή

Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζηβανός

Σκηνικά-Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ

Μουσική: Κώστας Βόμβολος

Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα

Φωτισμοί: Κώστας Σιδηρόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Σκαρλατοπούλου

 

ΠΑΙΖΟΥΝ

Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου, Σταύρος Μπίλλιος, Ειρήνη Σεβαστοπούλου

Σχετικές ειδήσεις
Ο Βυσσινόκηπος  του Άντον Τσέχωφ στο Θέατρο Εμπρός
20.02.2017 11:44
Ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον Βυσσινόκηπο του Άντον Τσέχωφ, ανεβάζει η νεοσύστατη Ομάδα Ίριδα σε σκηνοθεσία Ερρίκου Μηλιάρη, από τις 6 Μαρτίου στο θέατρο Εμπρός για οκτώ μόνο παραστάσεις.
Πόθοι κάτω από τις λεύκες, του Ευγένιου Ο 'Νηλ στο Εθνικό Θέατρο
02.01.2017 15:50
Το Εθνικό Θέατρο μετά από 80 χρόνια ανεβάζει ξανά, στην Κεντρική Σκηνή, το αριστούργημα του Ευγένιου Ο΄Νηλ «Πόθοι κάτω από τις λεύκες», σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα και μουσική της Ελένης Καραΐνδρου
Τρεις αδελφές, του Τσέχωφ στο Θέατρο ΤempusVerum Εν Αθήναις
27.09.2016 13:38
Η Εταιρεία Θεάτρου Εν Δράσει ανεβάζει το αριστούργημα «Τρεις Αδελφές» του Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, από τις 7 Νοεμβρίου 2016 στο ανανεωμένο Θέατρο ΤempusVerum Εν Αθήναις.
Αστροφεγγιά, του Ι.Μ Παναγιωτόπουλου: τον Οκτώβριο στο Θέατρο Χώρα
19.08.2016 17:33
Η θεατρική μεταφορά της «Αστροφεγγιάς» του Ι.Μ Παναγιωτόπουλου ανεβαίνει, σε μια φιλόδοξη για την εποχή παραγωγή, στο θέατρο ΧΩΡΑ, στις 12 Νοεμβρίου 2016 σε κείμενο και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια.
Αδιέξοδος έρωτας, Oφηλία από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
22.06.2016 16:31
Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συμμετέχει στις συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, στους Δελφούς, με την θεατρική εγκατάσταση αδιέξοδος έρωτας, Oφηλία σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, η οποία θα παρουσιαστεί σε τρείς διαφορετικούς χώρους, σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ημέρας.