«Το piano στα forte του» έχει την τιμή να παρουσιάσει τον διεθνή Νίκο Λαάρη σε ρεσιτάλ πιάνου στο Θέατρο Pierce του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος το Σάββατο 18 Απριλίου 2015, στις 8:30μμ.

Ο αθηναίος πιανίστας, έχοντας σπουδάσει σε ονομαστές μουσικές σχολές του εξωτερικού, διάγει ακαδημαϊκή και σολιστική καριέρα, δίνοντας μεγάλη βάση και στην διεύθυνση ορχήστρας. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Στις 18 Απριλίου ο Λαάρης θα παρουσιάσει τα ακόλουθα έργα: την Υπακοή του Tavener, τις 15 μικρές παραλλαγές του Σκαλκώτα, την σουίτα In the mists του Janáček και τις Μπαγκατέλλες op. 126 του Beethoven.

Αναλυτικό πρόγραμμα

John Tavener (1944-2013): Υπακοή (1997)
Leoš Janáček (1854-1928): In the mists
Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949): 15 μικρές παραλλαγές
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Μπαγκατέλλες, op. 126

Βιογραφικό

Ο Νίκος Λαάρης έχει χαρακτηριστεί από τον Stephen Pettit των Times του Λονδίνου ως «ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, που δεν μπορεί να παράγει ούτε έναν άσχημο ήχο». Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και στο Royal College of Music του Λονδίνου. Του απoνεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα από το Manhattan School of Music της Νέας Υόρκης, όπου υπήρξε επί έτη καθηγητής πιάνου, θεωρητικών, παιδαγωγίας και διετέλεσε συντονιστής του τμήματος ακουστικών, ενώ δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο Columbia. Είναι επίσης απόφοιτος της σχολής διεύθυνσης ορχήστρας του Conservatorium van Amsterdam. Στους χορηγούς του περιλαμβάνονται οι Allied Distillers και τα ιδρύματα Αλ. Ωνάσης και Λ. Βουδούρη. Με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστοπούλου ηχογραφήθηκε ο υπό έκδοση πρώτος σόλο δίσκος του.

Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ευρώπη (South Bank Centre, Ballantine’s Festival, Ελληνικό Φεστιβάλ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) και στις ΗΠΑ (Carnegie Hall, Onassis Cultural Center). Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με ορχήστρες στην Ελλάδα (ΚΟΑ, ΚΟΘ, Καμεράτα – και ως διευθυντής ορχήστρας με την ΕΡΤ) και στη Γερμανία (Ars Academica Freiburg). Την περίοδο 1999-2002 συνέπραξε ως σολίστ με το Munich Ballet Theater στην χορογραφία του Philip Taylor Παραλλαγές Goldberg του Bach, για την οποία το περιοδικό Dance Europe τον απεκάλεσε «το αστέρι της βραδιάς».

Την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο ο Νίκος Λαάρης παρουσιάζει προγράμματα της εποχής μπαρόκ (“Les Indes Galantes” για τα 250 χρόνια από τον θάνατο του Rameau και Παραλλαγές Goldberg του J. S. Bach), της κλασικής («Τα Επτά Τελευταία Λόγια του Λυτρωτή Μας Στο Σταυρό» του J. Haydn), της ρομαντικής (αφιέρωμα στον Wagner με έργα Wagner και Liszt) και της μοντέρνας (αφιερώματα στους Cage “John Cage: the keyboards” και Tavener, για τον ένα χρόνο από τον θάνατo τού συνθέτη).