Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Παντρολογήματα, του Νικολάι Γκόγκολ στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων

Παντρολογήματα, του Νικολάι Γκόγκολ στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων

Η νέα θεατρική ομάδα "Οδοιπόροι" επέλεξε την απολαυστική κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ, «Παντρολογήματα» για να συστηθεί στο θεατρόφιλο κοινό. Η παράσταση θα παρουσιάζεται από το Σάββατο 9 Μαΐου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων σε σκηνοθεσία Γιώργου Βούτου.

Το έργο

Στα «Παντρολογήματα» σατιρίζεται η καινούργια τάξη των μικροαστών, που  μόλις είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στην προεπαναστατική Ρωσία. Παρουσιάζονται τύποι αλλόκοτοι, μονομανείς με παράδοξες παρορμήσεις, οι οποίοι κινούνται σε έναν χώρο παράλογο και γκροτέσκο.

Η προξενήτρα Φέκλα αναλαμβάνει να βρει υποψήφιους γαμπρούς για την Αγάφια, που ζει μαζί με την θεία της . Τί  θα ακολουθήσει, όταν  συγκεντρωθούν οι επίδοξοι γαμπροί στο σαλόνι της υποψήφιας νύφης; Με τί  σκοπούς έρχεται ο καθένας και ποιός θα κερδίσει, τελικά, την καρδιά της; Ο αναποφάσιστος Ποτκαλιόσιν, με τη βοήθεια του φίλου του, ο Ζεβάκην, πρώην  αξιωματικός του ναυτικού, ο ευγενής Ανούτσκην ή... ο Σφουγγάτος, κάτοχος  σπουδαίας θέσης στο δημόσιο;

Τα επεισόδια και οι παρεξηγήσεις, που θα συμβούν μεταξύ τους, οι ίντριγκες  και τα πάθη που θα φουντώσουν προκαλούν γέλιο, έκπληξη αλλά και προβληματίζουν τον θεατή γύρω από κατεστημένες αξίες οι οποίες περιβάλλουν τον θεσμό του γάμου και την σημασία της αμφισβήτησής τους από τον σύγχρονο άνθρωπο.


Ο συγγραφέας

Ο Γκόγκολ αποτελεί μια εξέχουσα μορφή στη Ρωσική λογοτεχνία και το θέατρο. Η δράση του αρχίζει και τελειώνει μέσα στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Πνεύμα ανήσυχο και αντιφατικό, μπόρεσε με την δύναμη του έργου  του να καθρεφτίσει ζωντανά και με ειλικρίνεια τη ζωή της Ρωσίας. Μέσα από  τους ζωηρόχρωμους χαρακτήρες του τέρπει τον θεατή αλλά και προχωρεί στα   βάθη της ανθρώπινης ψυχής, άλλοτε για να αποκαλύψει και να σαρκάσει τις  ταπεινότητες του ανθρώπου, τις απληστίες και τις ανοησίες, σε όποια εποχή  και με όποια μορφή, άλλοτε πάλι για να συγκινήσει προβάλλοντας τα ευγενικά  και ωραία αισθήματα.    


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία : Γιώργος Βούτος
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Σωτήρης  Καραβάς, Γεράσιμος  Ζερβός, Κωνσταντίνα  Στεφανίδου, Γιώργος  Βούτος, Χαρά Γαλενιανού, Χρύσλα  Μίσχου, Ιωάννα  Λαπέα, Παναγιώτης  Δεληγιάννης, Παναγιώτης Αθηναίος.

Σχετικές ειδήσεις
Μύτη, του Νικολάι Γκόγκολ από τους Patari Project στο Θέατρο Πόρτα
05.01.2017 16:54
Μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης “Πιάνω Παπούτσι Πάνω στο Πιάνο”, οι Patari Project επιστρέφουν από τις 30 Ιανουαρίου στο ΠΟΡΤΑ με μια παράσταση για ενηλίκους, εμπνευσμένη από το διήγημα του Νικολάι Γκόγκολ η Μύτη.
Οι Παίκτες, του Νικολάι Γκόγκολ στις Θεατρικές Συνθέσεις 2016 – 17 στο Beton 7
24.11.2016 12:15
Οι Θεατρικές Συνθέσεις 2016 – 17 στο Beton 7 παρουσιάζει το έργο του Νικολάι Γκογκόλ, Οι παίκτες, σε ελεύθερη διασκευή του Κώστα Νταλιάνη.
Το θησείον, ‘ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ υποδέχεται δυναμικά τη θεατρική σεζόν 2016-2017!
05.10.2016 14:19
Το θησείον, ‘ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, εγκαινιάζει τη νέα θεατρική του σεζόν 2016-2017 παρουσιάζοντας μια ενδιαφέρουσα θεατρική παλέτα, με νέες παραγωγές και επαναλήψεις παραστάσεων που είχαν ιδιαίτερη απήχηση στο θεατρόφιλο κοινό της Αθήνας, δίνοντας χώρο και έμφαση κυρίως σε νέες δημιουργικές δυνάμεις του θεάτρου. Παράλληλα, παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων παιδικού και εφηβικού περιεχομένου στοχεύοντας όχι μόνο σε ενήλικες, αλλά και στη θεατρική καλλιέργεια και εκπαίδευση του μικρότερου ηλικιακά θεατρόφιλου κοινού.
Το ημερολόγιο ενός τρελού, του Νικολάϊ  Γκόγκολ για 2η χρονιά στο Eliart
01.09.2016 15:30
Στο Θέατρο Eliart επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά λόγω επιτυχίας, το αριστούργημα του Νικολάϊ Γκόγκολ «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΤΡΕΛΟΥ» από την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη στις 20:00.
Το παλτό, του Νικολάι Γκόγκολ στο Θέατρο Τ
06.05.2016 13:40
Το παλτό, του Νικολάι Γκόγκολ θα παρουσιαστεί στη Νεανική Σκηνή του Θεάτρου Τ, στη Θεσσαλονίκη, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή.