Παρατείνονται λόγω επιτυχίας οι παραστάσεις της “Αδύναμης Καρδιάς” τον Απρίλιο και τον Μάιο. Συγκεκριμένα η παράσταση θα παρουσιαστεί τη Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου και τη Μεγάλη Τρίτη 7 Απριλίου και από τη Δευτέρα 20 Απριλίου μέχρι της Τρίτη 12 Μαΐου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος.

Η ιστορία της “Αδύναμης Καρδιάς” του Φοντόρ Ντοστογιέφσκι συγκινεί. Δύο καρδιακοί φίλοι, μία γυναίκα και ένας απροσδόκητα γενναιόδωρος εργοδότης αποτελούν τον καμβά του λογοτεχνικού αριστουργήματος του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι “Αδύναμη Καρδιά” που μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή, σε σκηνοθεσία και θεατρική απόδοση της Κερασίας Σαμαρά.

Τριάντα έξι ώρες αποδεικνύονται αρκετές για να αλλάξουν τα πάντα και για πάντα στη ζωή των ηρώων. Η ιστορία της παράστασης, μας ταξιδεύει στην Αγία Πετρούπολη της τσαρικής Ρωσίας, στο τέλος του 19ου αιώνα. Δυο νεαροί συνάδελφοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ο Αρκάντι και ο Βάσια, μοιράζονται για χρόνια το ίδιο φτωχικό δωμάτιο. Η ζωή του Βάσια αλλάζει ξαφνικά καθώς από τη μια ο προϊστάμενός του, Ζούλιαν Μαστάκοβιτς, τον ευνοεί, ενώ από την άλλη η σύντροφός του, Λίζα, δέχεται με χαρά να γίνει γυναίκα του. Ο Βάσια αδυνατεί να διαχειριστεί την ξαφνική εύνοια της τύχης και κλονίζεται ψυχικά. Νιώθει αγνώμων απέναντι στον προϊστάμενό του και ο νους του ξεστρατίζει. Ο αδερφικός του φίλος ο Αρκάντι, ανήμπορος να τον βοηθήσει, παρακολουθεί έντρομος τον Βάσια να οδηγείται στην παράνοια μέσα σε μόλις τριάντα έξι βασανιστικές ώρες.

Η πορεία αυτής της απώλειας της λογικής αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της παράστασης και περνάει από επτά στάδια. Σε καθένα από αυτά αποτυπώνεται ο πανικός του Αρκάντι και η εξέλιξη της ψυχικής διαταραχής του Βάσια, η οποία κορυφώνεται με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι ήρωες του Ντοστογιέφσκι, θύματα μιας ταραγμένης περιόδου και του επερχόμενου τέλους εποχής, μοιάζουν με ανθρώπους της δικής μας πραγματικότητας. Τους βλέπουμε να λυγίζουν ανήμποροι κάτω από το βάρος της οικονομικής ανέχειας. Ελπίζουν σ’ έναν καλύτερο κόσμο και δουλεύουν σκληρά γι’ αυτόν. Αλλά νιώθουν ανίσχυροι και εξαρτημένοι από τον «ευεργέτη» εργοδότη που εξουσιάζει τη ζωή τους. Τα δυνατά συναισθήματα της φιλίας και του έρωτα αντί να στηρίζουν, κλονίζουν ακόμη περισσότερο τον ήδη ταραγμένο ψυχισμό των ηρώων.

Στην παράσταση ερμηνεύονται ζωντανά μελοποιημένα ποιήματα του Πούσκιν, τον οποίο ο Ντοστογιέφσκι λάτρευε.

Η ψυχική κατάσταση των ηρώων φωτίζεται σε κάθε σκηνή από τη μουσική του συνθέτη και κιθαρίστα Τάκη Μπαρμπέρη, ο οποίος παίζει ζωντανά στην παράσταση.

“Αδύναμη Καρδιά”
του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
με ποιήματα του Αλεξάντρ Πούσκιν

Συντελεστές:

Μετάφραση – Στιχουργική απόδοση: Ηρακλής Δ. Λογοθέτης
Σκηνοθεσία – Θεατρική απόδοση: Κερασία Σαμαρά
Σκηνικά – Κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος
Μουσική σύνθεση: Τάκης Μπαρμπέρης
Επιμέλεια κίνησης: Χριστίνα Βασιλοπούλου
Φωτισμοί: Γιώργος Μπούχρας
Βοηθός σκηνοθέτη: Κέλλυ Ανυφαντή
Κινηματογράφηση: Νίκος Βουτενιώτης

Παίζουν:

Αλέξανδρος Νταβρής
Σταύρος Μαρκάλας
Κέλλυ Ανυφαντή
Ζωή Αρβανιτάκη
Αφήγηση – Τραγούδι: Κερασία Σαμαρά
Ζωντανή μουσική: Τάκης Μπαρμπέρης
Μαγνητοσκοπημένα, ο Γρηγόρης Βαλτινός σε φιλική συμμετοχή.

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Εταιρεία Παραγωγής: ΘΕΣΙΣ, www.thesisproduction.gr