Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

100 Χρόνια ANZAC στη Λήμνο: Έκθεση της Ειρήνης Χριστοφορίδου και του Νικόλα Μπλιάτκα στο Χώρο Τέχνης Ώχρα Μπλε

100 Χρόνια ANZAC στη Λήμνο: Έκθεση της Ειρήνης Χριστοφορίδου και του Νικόλα Μπλιάτκα στο Χώρο Τέχνης Ώχρα Μπλε

Δύο εικαστικοί καλλιτέχνες , η Ειρήνη Χριστοφορίδου και ο Νικόλας Μπλιάτκας συμμετέχουν στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη μάχη της Καλλίπολης στον Χώρο Τέχνης Ώχρα Μπλε στη Λήμνο με μια κοινή έκθεση την Τρίτη 7 Απριλίου 2015 και ώρα 8.00 μ.μ .

 

Ο Ιστορικός της Τέχνης Γιάννης Μπόλης, σημειώνει:

 

«Ο Νικόλας Μπλιάτκας με την ενότητα No Man's Land, αφηγείται μικρές, ανώνυμες ιστορίες που μιλούν για τη ζωή και τον θάνατο, τη μοίρα, τις χαμένες φωνές και τις ακυρωμένες ελπίδες, επικαλείται μια βαθύτερη επικοινωνία μέσα από τη μοναξιά της θάλασσας που απλώνεται ή ενός λιβαδιού κατάφυτου με άλικες παπαρούνες, αποδίδει ένα τοπίο ιστορίας, σπαρακτικής και απάνθρωπης απουσίας, έναν "ενδιάμεσο" χώρο αδιατάρακτης και απόκοσμης σιωπής -έναν ακινητοποιημένο χώρο στο μεταίχμιο παρελθόντος-παρόντος. Οι αναφορές στο εμβληματικό ποίημα In Flanders Fields του Καναδού John McCrae επιτείνουν την ένταση της συναισθηματικής φόρτισης, την εκφραστική δύναμη και την ελεγειακή θλίψη των εικόνων του. Η παπαρούνα που καθιερώθηκε στη συλλογική συνείδηση ως το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο μνήμης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου κυριαρχεί και στις συνθέσεις της Ειρήνης Χριστοφορίδου. Το γκρίζο και το μαύρο του θανάτου και της απώλειας, της οργής και του σκοταδιού αντιπαρατίθεται στο κόκκινο της ζωής και της ανάμνησης, της ελπίδας και της συνέχειας επιδιώκοντας ένα δραματικό αποτέλεσμα, παρουσιάζοντας, ταυτόχρονα, με υπαινικτικό και σχηματικό τρόπο τις ψηφίδες ενός κόσμου σε ταραχή και έξαρση, σαν ηφαίστειο που εκρήγνυται.»

Σχετικές ειδήσεις
Στο Νησί…: Έκθεση του Παύλου Σάμιου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης της Λήμνου
25.07.2016 12:37
Μια ιδιαίτερη, σειρά έργων που έχουν για θέμα τους τη θάλασσα, παρουσιάζει ο Παύλος Σάμιος στην πρώτη έκθεση του που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης στη Λήμνο, κάτω από τον τίτλο «Στο Νησί…».
Καταφύγια έρωτος: Έκθεση του Χρήστου Κεχαγιόγλου στην Ώχρα Μπλε
21.07.2016 11:39
Ο Χώρος Τέχνης Ώχρα Μπλε οργανώνει την ατομική έκθεση του ζωγράφου Χρήστου Κεχαγιόγλου με τίτλο «Καταφύγια έρωτος», από τις 22 Ιουλίου μέχρι και 16 Αυγούστου 2016.
Wine Spirit / Το Πνεύμα του Κρασιού: Ομαδική έκθεση στη Λήμνο
07.07.2016 11:35
Η έκθεση «Wine Spirit / Το Πνεύμα του Κρασιού», μετά την πρώτη φιλοξενία στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (11 Μαΐου-30 Ιουνίου 2016), επισκέπτεται το νησί της Λήμνου, και συγκεκριμένα τον χώρο «Αποθήκη», στη Μύρινα, από τις 16 Ιουλίου έως τις 17 Αυγούστου 2016.
Τόποι στη Μνήμη ΙI/ Land in Memory II: έκθεση στον Χώρο Τέχνης Ώχρα Μπλε
16.06.2016 10:47
Συνεχίζοντας το δεύτερο μέρος των εκθέσεων που αναφέρονται στον τόπο και τη μνήμη, ο Χώρος Τέχνης Ώχρα Μπλε εγκαινιάζει την Τρίτη 21 Ιουνίου ώρα 8.00 την έκθεση «Τόποι στη Μνήμη ΙΙ / Land in Memory IΙ» με τους εικαστικούς Σωτήρη Σόρογκα και Γιάννη Καστρίτση.
Τόποι στη Μνήμη Ι: Έκθεση της Αλεξίας Ξαφοπούλου & του Χρήστου Κεχαγιόγλου στην Ώχρα Μπλε
18.04.2016 15:11
Ο Χώρος Τέχνης Ώχρα Μπλε ξεκινά τη νέα περίοδο με την έκθεση «Τόποι στη Μνήμη Ι / Land in Memory I» με τους εικαστικούς Αλεξία Ξαφοπούλου και Χρήστο Κεχαγιόγλου, που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016.