Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Εν Ελληνική Επαρχία 2013, μ. μ.: προβολή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Εν Ελληνική Επαρχία 2013, μ. μ.: προβολή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει την ταινία του Δημήτρη Δημητρούλια, με τίτλο Εν Ελληνική Επαρχία 2013, μ. μ., την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015. Προλογίζει ο Πάρις Τακόπουλος.

Μια κινηματογραφική ματιά στην Ελλάδα της κρίσης από  καλλιτέχνες που ζουν και δημιουργούν στην Ελληνική Επαρχία. Η παραγωγή της ταινίας  ξεκίνησε αρχές του 2013 και ολοκληρώθηκε Οκτώβριο 2014.
 
Πρόκειται για μία ομάδα Λαρισαίων Καλλιτεχνών που αποφάσισαν να συγκροτήσουν ένα τοπικό κινηματογραφικό συνεργείο με στόχο  την παραγωγή  μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες. Η πρώτη απόπειρα προς αυτή την κατεύθυνση  είναι  η ταινία μυθοπλασίας με τίτλο: “Εν Ελληνική Επαρχία” 2013 μ.μ.” σε Σενάριο και Σκηνοθεσία Δημήτρη Δημητρούλια.

Το θέμα της ταινίας εστιάζει στα συναισθήματα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, όπως ο φόβος, η ανασφάλεια η απειλή της ανεργίας καθώς και στις παρενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν στην ομαλή ψυχική και διανοητική λειτουργία τους.

Όταν τέτοια συναισθήματα βιώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς παράλληλα να διαφαίνεται κάποια ελπίδα στο άμεσο μέλλον τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι καθοριστικές σε επίπεδο βιολογικό, ψυχικό αλλά και σε επίπεδο ιδεολογικού προσανατολισμού. Σύγχρονοι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει ότι από όλες τις οδύνες που συναντά ο άνθρωπος στη ζωή του η αγωνία, η αναμονή  είναι η πιο ανυπόφορη.

Συντελεστές:
Σενάριο Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δημητρούλιας
Φωτογραφία: Βασίλης Αγγλόπουλος
Σκηνικά κουστούμια: Κώστας Βαρνάς
Μοντάζ-Επεξεργασία ήχου: Κωνσταντίνα Σδράλη
Παραγωγή: Λευτέρης Σιάκης
Ειδικός Σύμβουλος: Λευτέρης Σιάκης

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

Θεοδώρα Κακάτσιου, Πέτρος Θώδος, Νίκος Ζαρκογιάννης,  Κώστας Βαρνάς,  Χρήστος Βαμβατήρας, τα μέλη του συλλόγου “Φίλων Αργεντίνικου tango Λάρισας” Κωνσταντίνος – Έφη Χαλντούπη και 30  μέλη του συλλόγου.

Ο Δημήτρης Δημητρούλιας ολοκλήρωσε τις θεατρικές σπουδές στη Δραματική Σχολή Αθηνών το 1973 και έκτοτε ασχολήθηκε επαγγελματικά με το θέατρο παίρνοντας μέρος σε πολλές παραστάσεις στο ελεύθερο θέατρο μέχρι το 1980 και  στη συνέχεια συνεργάστηκε κυρίως  με  Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα. Το 1983 ξεκίνησε μια συνεργασία με το Θεσσαλικό Θέατρο στη Λάρισα  η οποία  κράτησε μέχρι το 1989. Το 1990 εγκαθίσταται μόνιμα στη Λάρισα και  δημιουργεί το Πειραματικό Θέατρο Λάρισας  στο οποίο συνεχίζει την θεατρική του παρουσία έως το 2003. Παράλληλα, την ίδια περίοδο διδάσκει στο Μουσικό Γυμνάσιο Λάρισας το μάθημα της θεατρικής αγωγής και είναι  υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος του ΚΕΕ “ΔΗΜΗΤΡΑ”  έως τον Δεκέμβριο του 2012 με αντικείμενο εργασίας, συντονισμό, οργάνωση και διαχείριση προγραμμάτων  στον πολιτιστικό τομέα. Τα έργα τα οποία ανέβασε   στο Πειραματικό Θέατρο Λάρισας σαν σκηνοθέτης είναι: “ Τα κυκλικά τοπία” του Παύλου Κοτρώνη, “ Οι παλιοί καιροί” του Χάρολντ Πίντερ,  “ Η ΦΑΥΣΤΑ” του Μποστ, “Τίμα τον Πατέρα σου”  κόμικς του Αρκά, “ Η Πανσιόν” του Πάρι Τακόπουλου, “To Ματς” του Γιώργου Μανιώτη,   “Η Γελάδα” του Ναζίμ Χικμέτ, “Στης Λαρίσης το Ρολόι” Επιθεώρηση , “Καστανόξανθη ζωή” κόμικς των Quino, Lauzer, Relser  κ.ά.   

Στις αρχές του 2013 δημιουργεί  την κινηματογραφική ομάδα με Λαρισαίους δημιουργούς και ξεκινά την παραγωγή της πρώτης ταινίας του με τίτλο “ Εν Ελληνική Επαρχία 2013 μ.μ.”   η οποία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο  2014.  Σκοπός της ομάδας  είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε τεχνικό, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής ταινιών και στην Ελληνική Περιφέρεια.

Σχετικές ειδήσεις
Turkish Film Days στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
29.09.2016 14:18
Οι λάτρεις του τουρκικού κινηματογράφου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σημαντικές ταινίες διακεκριμένων σκηνοθετών του σύγχρονου τουρκικού κινηματογράφου στο πλαίσιο της τριήμερης διοργάνωσης Turkish Film Days στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Καλοκαίρι με σινεμά στις πλατείες της Ηλείας
04.08.2016 13:22
Εάν βρεθείτε τώρα τον Αύγουστο, ή και στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Ηλεία, θα έχετε τη σπάνια τύχη να απολαύσετε κάτι πολύ όμορφο, που έχει εξαφανιστεί από την ελληνική επαρχία εδώ και μισό αιώνα: τον περιοδεύοντα κινηματογράφο.
Ο Θρύλος του Ταρζάν: Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Ελεφάντων της Γκαμπόν
01.07.2016 10:45
Λίγο πριν την κινηματογραφική έξοδο στις αίθουσες της ταινίας Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΤΑΡΖΑΝ, η Warner Bros. Pictures, η Village Roadshow Pictures και οι δημιουργοί και πρωταγωνιστές της ταινίας ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), Stop Ivory σε μια από τις πιο κρίσιμες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας – τη διαφύλαξη των ελεφάντων της Αφρικής που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
5 δεκαετίες, 50 ταινίες / Η δεκαετία του ’30: Λήξη αφιερώματος με την «Αστέρω» & τις S.W.I.M.
02.03.2016 12:57
Στο πλαίσιο της «μικρής λέσχης» της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, το αφιέρωμα «5 δεκαετίες, 50 ταινίες/Η δεκαετία του ‘30» κλείνει με την προβολή της ταινίας Αστέρω, την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016.
Ελληνική πρεμιέρα της ταινίας «Δώρο των Θεών» στο Goethe-Institut Athen
29.02.2016 12:09
Το Goethe-Institut Athen προσκαλεί, την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, στην ελληνική πρεμιέρα της ταινίας «Δώρο των Θεών», γυρισμένη εν μέρει και στην Ελλάδα, με τους Katharina Marie Schubert και Αδάμ Μπουσδούκο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.