Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Έλενα Παπαδοπούλου: Τα projects του Radio Athènes

Έλενα Παπαδοπούλου: Τα projects του Radio Athènes

Tο ινστιτούτο σύγχρονης εικαστικής κουλτούρας Radio Athènes είναι ένας ανεξάρτητος μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 στην Αθήνα και διευθύνεται από την ιστορικό τέχνης Έλενα Παπαδοπούλου. Η αποστολή του Radio Athènes είναι να εισαγάγει ένα νέο πολιτιστικό μοντέλο με έμφαση στην διεθνή διάσταση της σύγχρονης εικαστικής κουλτούρας.

Η δομή και το πρόγραμμα διαρθρώνονται μέσα από 3 πλατφόρμες:

-Το Βιβλιοπωλείο
-Το Showroom
-Τις Εκθέσεις

Οι 3 πλατφόρμες λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία και θα παρουσιάζουν projects σε στενή συνεργασία με έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, ιστορικούς τέχνης, συγγραφείς και επιμελητές αλλά και με άλλους τοπικούς και δειεθνείς οργανισμούς τέχνης.

Το Βιβλιοπωλείο και το Showroom που στεγάζονται σε μόνιμο χώρο στην οδό Πετράκη οργανώνονται πέρα από μία παραδοσιακή λογική διάθεσης βιβλίων και αντικειμένων. Και οι δύο αυτές πλατφόρμες θα είναι μιά ευκαιρία παρουσίασης:

-νέων εκδόσεων από τους ίδιους τους συγγραφείς οι οποίοι θα αναλαμβάνουν και την επιμέλεια των τίτλων έτσι ώστε το βιβλιοπωλείο να εμπλουτίζεται με οργανικό τρόπο

-ατομικών εκθέσεων καλλιτεχνών που εκφράζονται και μέσα από τις εφαρμοσμένες τέχνες όπως η μόδα, το design, τα κεραμεικά, ο σχεδιασμός υφασμάτων, στο πνεύμα της ιστορικής πρωτοπορίας (όπως ο Pablo Picasso, οι Robert & Sonia Delaunay, η Sophie Tauber-Arp).

Οι Εκθέσεις, ατομικές, θεματικές και ‘διπλές’ (artist pairings), θα χαρτογραφούν πρωτοποριακές αισθητικές τάσεις, θα αναφέρονται σε ιστορικούς καλλιτέχνες που εξακολουθούν να επηρεάζουν τους σύγχρονους δημιουργούς και θα είναι εκάστοτε περιοδικές, δημιουργώντας γέφυρες διπλής κατεύθυνσης ανάμεσα στην τοπική σκηνή και διεθνείς φορείς τέχνης.

Οι Εκθέσεις θα είναι προς το παρόν νομαδικές; θα φιλοξενούνται σε διάφορους χώρους της πόλης, σύμφωνα με τις ανάγκες των καλλιτεχνών. Η απόφαση αυτή είναι ένας τρόπος διατύπωσης της φιλοσοφίας του Radio Athènes που έχει σαν στόχο την δημιουργία ενός ευέλικτου, λιτού και αποδοτικού σχήματος μέσα από συνέργειες και συνεργασίες ώστε η έμφαση να δίνεται στο περιεχόμενο, στην έρευνα και στην παρουσίαση ενός εκθεσιακού προγράμματος υψηλής ποιότητας.

Ζωτικής σημασίας γιά το Radio Athènes είναι η παρουσία του στη συνείδηση μιας διεθνούς κοινότητας μέσα από το διαδίκτυο. Η ιστοσελίδα του η οποία σχεδιάστηκε από τους Stuart Bailey και David Reinfurt των Dexter Sinister αποτελεί ένα αυτόνομο project και συγχρόνως θα αναπτύσσεται μέσα από το διεπιστημονικό αρχείο εκθέσεων και δραστηριοτήτων του Radio Athènes.

Οι δράσεις του Radio Athènes στηρίζονται από τον Οργανισμό Outset. Ελλάδος.


Στο πλαίσιο του Radio Athènes το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί την έκθεση Μικρά ερωτήματα, Μεγάλα Ερωτήματα - 3 ταινίες των Peter Fischli & David Weiss. Περισσότερες πληροφορίες.

Σχετικές ειδήσεις
Depression Era: Κατοίκηση
13.01.2016 11:48
“Αν και η ψυχολογική πίεση συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι πρώτοι άνθρωποι που θα βρεθούν στον Άρη, μάλλον δεν αποτελεί ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο το οποίο θα μπορούσε να ματαιώσει κάθε σχέδιο για τη δημιουργία μιας αποικίας στον Κόκκινο Πλανήτη.”
Δημήτρης Μεράντζας: Περίπατος
15.12.2015 16:50
Πριν από 20 χρόνια -τον Σεπτέμβριο του 1995- ξεκίνησα να οργανώνω την σύνθεση ενός έργου που δεν είχε εμφανή αισθητική σχέση με την μέχρι τότε δουλειά μου και αποτέλεσε την εκκίνηση μιας μεγάλης -σε έκταση- ενότητας, η οποία είναι συνεχώς σε εξέλιξη και φέρει τον γενικό τίτλο : «Η Πραγματικότητα είναι Πληροφοριοδότης της φαντασίας».
Μαρία Τσάγκαρη: Ο κήπος και οι ψευδαισθήσεις του μύθου
02.12.2015 16:36
O κήπος είναι απόλυτα αδιαχώριστος από την ιδέα της αναπαράστασης… ή μήπως όχι; Η πραγματική του παρουσία αναφέρεται μορφολογικά κι εννοιολογικά σ’ έναν αόρατο μακρινό μύθο, στο μύθο του χαμένου παραδείσου. Σε μια μη προσβάσιμη σφαίρα που εξαπλώνεται, που ξεδιπλώνεται και που εκεί ο χώρος φτάνει πέρα από την αναπαράσταση.
Δήμητρα Στασινοπούλου: Στο δρόμο της ελπίδας - Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα
17.11.2015 11:31
Tα τελευταία χρόνια ταξιδεύω σε χώρες που δύσκολα επισκέπτεται κάποιος και φωτογραφίζω αυτά που με συγκινούν – τη ζωή των ανθρώπων και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη δύσκολη κάποιες φορές καθημερινότητά τους. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην προσπαθήσω να καταγράψω και το δράμα της προσφυγιάς που έφτασε για μια ακόμη φορά στην πατρίδα μας. Οι φωτογραφίες είναι από τη Μυτιλήνη, την Κω, τη Λέρο, την Αθήνα, αλλά και από το τελευταίο τους σταθμό εδώ, την Ειδομένη.
Αντώνης Τσακίρης: Με τη ζωγραφική γλυτώνω από την εσωτερική διάβρωση
04.11.2015 10:59
Είναι μεγάλη τύχη να είσαι καλλιτέχνης σε μια εποχή σαν τη σημερινή που είναι βουτηγμένη στις σκιές. Η ζωγραφική δημιουργεί κρατήρες στην ψυχή και έτσι η λάβα μπορεί να διαφεύγει. Χίλιες φορές, απ’ το να περιστρέφεται εντός των τοιχωμάτων διαβρώνοντας ανελέητα. Ταυτόχρονα όμως, έρχεσαι αντιμέτωπος με αλήθειες που δεν μπορείς να αρνηθείς, έχουν βγει από σένα και βρίσκονται μπροστά σου, ως φόρμες, ως ιστορίες χρωμάτων. Η ομορφιά και η ποίηση είναι και αυτές εκεί.