Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Έλενα Παπαδοπούλου: Τα projects του Radio Athènes

Έλενα Παπαδοπούλου: Τα projects του Radio Athènes

Tο ινστιτούτο σύγχρονης εικαστικής κουλτούρας Radio Athènes είναι ένας ανεξάρτητος μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 στην Αθήνα και διευθύνεται από την ιστορικό τέχνης Έλενα Παπαδοπούλου. Η αποστολή του Radio Athènes είναι να εισαγάγει ένα νέο πολιτιστικό μοντέλο με έμφαση στην διεθνή διάσταση της σύγχρονης εικαστικής κουλτούρας.

Η δομή και το πρόγραμμα διαρθρώνονται μέσα από 3 πλατφόρμες:

-Το Βιβλιοπωλείο
-Το Showroom
-Τις Εκθέσεις

Οι 3 πλατφόρμες λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία και θα παρουσιάζουν projects σε στενή συνεργασία με έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, ιστορικούς τέχνης, συγγραφείς και επιμελητές αλλά και με άλλους τοπικούς και δειεθνείς οργανισμούς τέχνης.

Το Βιβλιοπωλείο και το Showroom που στεγάζονται σε μόνιμο χώρο στην οδό Πετράκη οργανώνονται πέρα από μία παραδοσιακή λογική διάθεσης βιβλίων και αντικειμένων. Και οι δύο αυτές πλατφόρμες θα είναι μιά ευκαιρία παρουσίασης:

-νέων εκδόσεων από τους ίδιους τους συγγραφείς οι οποίοι θα αναλαμβάνουν και την επιμέλεια των τίτλων έτσι ώστε το βιβλιοπωλείο να εμπλουτίζεται με οργανικό τρόπο

-ατομικών εκθέσεων καλλιτεχνών που εκφράζονται και μέσα από τις εφαρμοσμένες τέχνες όπως η μόδα, το design, τα κεραμεικά, ο σχεδιασμός υφασμάτων, στο πνεύμα της ιστορικής πρωτοπορίας (όπως ο Pablo Picasso, οι Robert & Sonia Delaunay, η Sophie Tauber-Arp).

Οι Εκθέσεις, ατομικές, θεματικές και ‘διπλές’ (artist pairings), θα χαρτογραφούν πρωτοποριακές αισθητικές τάσεις, θα αναφέρονται σε ιστορικούς καλλιτέχνες που εξακολουθούν να επηρεάζουν τους σύγχρονους δημιουργούς και θα είναι εκάστοτε περιοδικές, δημιουργώντας γέφυρες διπλής κατεύθυνσης ανάμεσα στην τοπική σκηνή και διεθνείς φορείς τέχνης.

Οι Εκθέσεις θα είναι προς το παρόν νομαδικές; θα φιλοξενούνται σε διάφορους χώρους της πόλης, σύμφωνα με τις ανάγκες των καλλιτεχνών. Η απόφαση αυτή είναι ένας τρόπος διατύπωσης της φιλοσοφίας του Radio Athènes που έχει σαν στόχο την δημιουργία ενός ευέλικτου, λιτού και αποδοτικού σχήματος μέσα από συνέργειες και συνεργασίες ώστε η έμφαση να δίνεται στο περιεχόμενο, στην έρευνα και στην παρουσίαση ενός εκθεσιακού προγράμματος υψηλής ποιότητας.

Ζωτικής σημασίας γιά το Radio Athènes είναι η παρουσία του στη συνείδηση μιας διεθνούς κοινότητας μέσα από το διαδίκτυο. Η ιστοσελίδα του η οποία σχεδιάστηκε από τους Stuart Bailey και David Reinfurt των Dexter Sinister αποτελεί ένα αυτόνομο project και συγχρόνως θα αναπτύσσεται μέσα από το διεπιστημονικό αρχείο εκθέσεων και δραστηριοτήτων του Radio Athènes.

Οι δράσεις του Radio Athènes στηρίζονται από τον Οργανισμό Outset. Ελλάδος.


Στο πλαίσιο του Radio Athènes το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί την έκθεση Μικρά ερωτήματα, Μεγάλα Ερωτήματα - 3 ταινίες των Peter Fischli & David Weiss. Περισσότερες πληροφορίες.

Σχετικές ειδήσεις
Εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία τέχνης της Ευρώπης το 2017
12.01.2017 16:39
Το 2017 για τους λάτρεις της τέχνης προμηνύεται, αν μη τι άλλο, πυρετώδες. Πρώτα από όλα, είναι η χρονιά της λεγόμενης «Μεγάλης Περιήγησης» (Grand Tour) για τη σύγχρονη τέχνη, μια συγκυρία που συμβαίνει κάθε δέκα χρόνια, όταν τρεις κορυφαίες εκθέσεις, η Biennale της Βενετίας, η Documenta και το Münster Sculpture Project συμπίπτουν. Τα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης έχουν ήδη παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων για το 2017 και ως συνήθως, ποικίλλει από τους μεγάλους κλασικούς στους μοντέρνους με αναδρομικές περισσότερο ή λιγότερο αναμενόμενες, που φιλοδοξούν να φέρουν μια νέα ματιά στο πολυ-ιδωμένο, ή σύγχρονους δημιουργούς και επίκαιρα επιμελητικά projects. Ακολουθεί μια επιλογή από εκθέσεις που σας προτείνουμε να επισκεφτείτε φέτος, πραγματικά ή έστω..ψηφιακά!
Ηλιοδώρα Μαργέλλου: Συνυφαίνοντας διεξόδους
29.03.2016 16:56
«Σήμερα είναι οι παλιές καλές εποχές του αύριο» - Karl Valentin
Βασίλης Γεροντάκος: In praise of dreams
21.03.2016 15:47
Από την πολλή μας αφοσίωση στην πραγματικότητα, ο ουρανός παραμένει ουρανός και η θάλασσα θάλασσα, χωρίς τις προεκτάσεις της δυνατότητας του βλέμματος, σε σημείο που να αντιλαμβανόμαστε την παρουσία τους,άλλος από το χρώμα,άλλος από την λάμψη, αλλά η ουσία τους να μας διαφεύγει.Έτσι το νόημα υποκαθίσταται από μια στερεότυπη αντίληψη μιας ορθολογικής τοποθέτησης.Φτάνουμε στο σημείο λοιπόν, να θεωρούμε δεδομένα και αυτονόητα, όλα αυτά που συνθέτουν την ζωή μας, και τα οποία δεν έχουν αρχή και τέλος αφού είναι ανεκτίμητα.
Steven C. Harvey: Ανταποκρίσεις από το βρώμικο εργοτάξιο του νέου Πύργου της Βαβέλ
11.03.2016 14:53
Το 1963 ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας J. G. Ballard υποστήριζε ότι «Οι κόσμοι των ονείρων, τα συνθετικά τοπία και η πλαστικότητα των μορφών που είχαν επινοηθεί από τους συγγραφείς φαντασίας είναι μορφολογικά ισοδύναμα του εσωτερικού κόσμου της ψυχής».
Μαργαρίτα Μυρογιάννη: Η παλίνδρομη αρμονία των αντιθέτων
04.03.2016 16:11
«Οι απλοί ποιητές είναι τόσο ξεμωραμένοι όσο κι οι απλοί μεθύστακες, που ζουν σε μια συνεχή ομίχλη, χωρίς να βλέπουν ή να κρίνουν τίποτα καθαρά. Ένας άνθρωπος θα πρέπει να είναι σπουδασμένος σε μερικές επιστήμες και να έχει ως ένα βαθμό μαθηματικό κεφάλι για να είναι ένας ολοκληρωμένος ποιητής…»