Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Έλενα Παπαδοπούλου: Τα projects του Radio Athènes

Έλενα Παπαδοπούλου: Τα projects του Radio Athènes

Tο ινστιτούτο σύγχρονης εικαστικής κουλτούρας Radio Athènes είναι ένας ανεξάρτητος μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 στην Αθήνα και διευθύνεται από την ιστορικό τέχνης Έλενα Παπαδοπούλου. Η αποστολή του Radio Athènes είναι να εισαγάγει ένα νέο πολιτιστικό μοντέλο με έμφαση στην διεθνή διάσταση της σύγχρονης εικαστικής κουλτούρας.

Η δομή και το πρόγραμμα διαρθρώνονται μέσα από 3 πλατφόρμες:

-Το Βιβλιοπωλείο
-Το Showroom
-Τις Εκθέσεις

Οι 3 πλατφόρμες λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία και θα παρουσιάζουν projects σε στενή συνεργασία με έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, ιστορικούς τέχνης, συγγραφείς και επιμελητές αλλά και με άλλους τοπικούς και δειεθνείς οργανισμούς τέχνης.

Το Βιβλιοπωλείο και το Showroom που στεγάζονται σε μόνιμο χώρο στην οδό Πετράκη οργανώνονται πέρα από μία παραδοσιακή λογική διάθεσης βιβλίων και αντικειμένων. Και οι δύο αυτές πλατφόρμες θα είναι μιά ευκαιρία παρουσίασης:

-νέων εκδόσεων από τους ίδιους τους συγγραφείς οι οποίοι θα αναλαμβάνουν και την επιμέλεια των τίτλων έτσι ώστε το βιβλιοπωλείο να εμπλουτίζεται με οργανικό τρόπο

-ατομικών εκθέσεων καλλιτεχνών που εκφράζονται και μέσα από τις εφαρμοσμένες τέχνες όπως η μόδα, το design, τα κεραμεικά, ο σχεδιασμός υφασμάτων, στο πνεύμα της ιστορικής πρωτοπορίας (όπως ο Pablo Picasso, οι Robert & Sonia Delaunay, η Sophie Tauber-Arp).

Οι Εκθέσεις, ατομικές, θεματικές και ‘διπλές’ (artist pairings), θα χαρτογραφούν πρωτοποριακές αισθητικές τάσεις, θα αναφέρονται σε ιστορικούς καλλιτέχνες που εξακολουθούν να επηρεάζουν τους σύγχρονους δημιουργούς και θα είναι εκάστοτε περιοδικές, δημιουργώντας γέφυρες διπλής κατεύθυνσης ανάμεσα στην τοπική σκηνή και διεθνείς φορείς τέχνης.

Οι Εκθέσεις θα είναι προς το παρόν νομαδικές; θα φιλοξενούνται σε διάφορους χώρους της πόλης, σύμφωνα με τις ανάγκες των καλλιτεχνών. Η απόφαση αυτή είναι ένας τρόπος διατύπωσης της φιλοσοφίας του Radio Athènes που έχει σαν στόχο την δημιουργία ενός ευέλικτου, λιτού και αποδοτικού σχήματος μέσα από συνέργειες και συνεργασίες ώστε η έμφαση να δίνεται στο περιεχόμενο, στην έρευνα και στην παρουσίαση ενός εκθεσιακού προγράμματος υψηλής ποιότητας.

Ζωτικής σημασίας γιά το Radio Athènes είναι η παρουσία του στη συνείδηση μιας διεθνούς κοινότητας μέσα από το διαδίκτυο. Η ιστοσελίδα του η οποία σχεδιάστηκε από τους Stuart Bailey και David Reinfurt των Dexter Sinister αποτελεί ένα αυτόνομο project και συγχρόνως θα αναπτύσσεται μέσα από το διεπιστημονικό αρχείο εκθέσεων και δραστηριοτήτων του Radio Athènes.

Οι δράσεις του Radio Athènes στηρίζονται από τον Οργανισμό Outset. Ελλάδος.


Στο πλαίσιο του Radio Athènes το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί την έκθεση Μικρά ερωτήματα, Μεγάλα Ερωτήματα - 3 ταινίες των Peter Fischli & David Weiss. Περισσότερες πληροφορίες.

Σχετικές ειδήσεις
Μαργαρίτα Μυρογιάννη: Η παλίνδρομη αρμονία των αντιθέτων
04.03.2016 16:11
«Οι απλοί ποιητές είναι τόσο ξεμωραμένοι όσο κι οι απλοί μεθύστακες, που ζουν σε μια συνεχή ομίχλη, χωρίς να βλέπουν ή να κρίνουν τίποτα καθαρά. Ένας άνθρωπος θα πρέπει να είναι σπουδασμένος σε μερικές επιστήμες και να έχει ως ένα βαθμό μαθηματικό κεφάλι για να είναι ένας ολοκληρωμένος ποιητής…»
Δημήτρης Τάταρης: Δημιουργική διαδικασία και μοναχικότητα
12.02.2016 14:38
Αυτό που μου προσφέρει η τέχνη, μέσα από την δημιουργική διαδικασία, είναι η μοναχικότητα και όχι η μοναξιά, η απόλυτη χωρίς περιορισμούς ελευθερία έκφρασης.
Γιάννης Αδαμάκος: Το ταξίδι μου
27.01.2016 13:13
Η ζωγραφική μου περιστρέφεται γύρω από τρία θεμελιώδη στοιχεία: τον Χώρο, τη Φιγούρα και το Φως. Ζωγραφίζω με θεματικές ενότητες.
Depression Era: Κατοίκηση
13.01.2016 11:48
“Αν και η ψυχολογική πίεση συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι πρώτοι άνθρωποι που θα βρεθούν στον Άρη, μάλλον δεν αποτελεί ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο το οποίο θα μπορούσε να ματαιώσει κάθε σχέδιο για τη δημιουργία μιας αποικίας στον Κόκκινο Πλανήτη.”
Δημήτρης Μεράντζας: Περίπατος
15.12.2015 16:50
Πριν από 20 χρόνια -τον Σεπτέμβριο του 1995- ξεκίνησα να οργανώνω την σύνθεση ενός έργου που δεν είχε εμφανή αισθητική σχέση με την μέχρι τότε δουλειά μου και αποτέλεσε την εκκίνηση μιας μεγάλης -σε έκταση- ενότητας, η οποία είναι συνεχώς σε εξέλιξη και φέρει τον γενικό τίτλο : «Η Πραγματικότητα είναι Πληροφοριοδότης της φαντασίας».