Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Φάκελος Πουτσίνι

Φάκελος Πουτσίνι
Με αφορμή το έτος Πουτσίνι 2008 η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει το βιβλίο της Αλεξάντρα Ουίλσον, Φάκελος Πουτσίνι. Όπερα , Εθνικισμός και Μοντερνισμός , σε μετάφραση της Πηνελόπης Διαμάντη και επιμέλεια έκδοσης του Νίκου Α. Δοντά.

Η αφιερωματική αυτή κυκλοφορία περιλαμβάνει τα εξής κεφάλαια: Επινοώντας έναν Ιταλό συνθέτη , Μποέμ: Οργανικότητα δομής, εξέλιξη και κριτικές, Τόσκα: Αλήθειες και ψέματα, Κορνίζα δίχως πίνακα: Η Μαντάμα Μπαττερφλάι και το επιφανειακό, Τορρεφράνκα εναντίον Πουτσίνι , Ο Ιταλός συνθέτης ως διεθνιστής και Ταιριαστή κατάληξη;, με δύο εξαιρετικά διαφωτιστικά παραρτήματα, που περιλαμβάνουν επιλογή ημερησίου και περιοδικού Τύπου στο Α Παράρτημα και  Συνοπτικές βιογραφίες, Ευχαριστίες, Σημειώσεις και Βιβλιογραφία στο Β Παράρτημα.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή με αυτόν τον τρόπο τιμά τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Τζάκομο Πουτσίνι (1858-1924), ενός από τους δημοφιλέστερους Ιταλούς συνθέτες όπερας.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου μορφωτικού χαρακτήρα των δραστηριοτήτων της, η Εθνική Λυρική Σκηνή επέλεξε να προσφέρει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κριτικό κείμενο , ένα βιβλίο που εκδόθηκε μόλις το 2007 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Καίμπριτζ στην εξαιρετική σειρά «Μελέτες του Καίμπριτζ για την Όπερα».

Η συγγραφέας του Αλεξάντρα Ουίλσον διδάσκει μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Μπρουκς της Οξφόρδης. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στα Cambridge Opera Journal και Music & Letters. Συνεργάζεται τακτικά με τη βρετανική Ραδιοφωνία (BBC). Έχει ασχοληθεί εις βάθος με τον Πουτσίνι και την εποχή του. Προτείνει μία αναλυτική, κριτική θεώρηση της υποδοχής του δημοφιλούς συνθέτη και του έργου του από την ιταλική, αλλά και την ευρωπαϊκή κοινωνία του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

Σχετικές ειδήσεις
Φάκελος Σνόουντεν - Luke Harding
29.09.2016 10:53
Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο "Φάκελος Σνόουντεν - Η ιστορία του Νο. 1 καταζητούμενου στον κόσμο" του Luke Harding σε μετάφραση του Αντώνη Καλοκύρη.
Μαύρα ρόδα - Jane Thynne
05.07.2016 09:43
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το μυθιστόρημα Μαύρα ρόδα της Jane Thynne, σε μετάφραση Φίλιππου Χρυσόπουλου.
Τρέξε στον επόμενο σταθμό - Βασιλική Λεβεντάκη
16.03.2016 12:10
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη το αστυνομικό μυθιστόρημα της Βασιλικής Λεβεντάκη "Τρέξε στον επόμενο σταθμό"
Ο Henri Dutilleux και η ποίηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο
08.03.2016 15:33
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις επί Σκηνής» μας προσκαλεί σε μία παρουσίαση του συνθέτη H. Dutilleux.
 Το κουκλόσπιτο - Χένρικ Ίψεν
22.02.2016 10:20
Το βιβλίο "Το κουκλόσπιτο" του Χένρικ Ίψεν κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική σε μετάφραση-διασκευή του Γιώργου Σκεύα.