Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Δωδέκατη Νύχτα ή ό,τι προτιμάτε, από την ομάδα Νessuno Theater Company στο Studiο Μαυρομιχάλη

Δωδέκατη Νύχτα ή ό,τι προτιμάτε, από την ομάδα Νessuno Theater Company στο Studiο Μαυρομιχάλη

Η νέα θεατρική ομάδα Nessuno Theater Company παρουσιάζει από τις 18 Μαΐου στο Studiο Μαυρομιχάλη τη «Δωδέκατη Νύχτα ή ό,τι προτιμάτε» του William Shakespeare σε μετάφραση Νίκου Χατζοπουλου και σκηνοθεσία Δήμητρας Δερμιτζάκη.

 

Αντλώντας έμπνευση από κινησιολογικά στοιχεία πτηνών, η ομάδα επιχειρεί μια διασκευή βασισμένη στα «σμήνη» των ανθρώπων που κατοικούν τα αστικά περιβάλλοντα σήμερα. Πώς αντιδρούν αυτά τα ανθρώπινα σμήνη στον έρωτα; Πόσο γρήγορα μεταδίδεται το μικρόβιο του έρωτα και τι μορφές παίρνει τελικά;

 

Ένα έργο για τον έρωτα, τη μεταμφίεση, τις πτήσεις και τις πτώσεις, μιας ηλεκτρισμένης νύχτας, σε μια ανύπαρκτη πόλη, του εικοστού πρώτου αιώνα. Μια απόπειρα να δούμε από κοντά, την καθημερινή, μάταιη συχνά, προσπάθεια του ανθρώπου να πετάξει. Πολλές φορές, όχι για να κάνει τελικά μια βόλτα εναέρια, αλλά για να βρίσκεται στην ψευδαίσθηση πως κι αυτός δείχνει να προσπαθεί τελικά, και μάλλον αυτό από μόνο του είναι αρκετό. Ή μήπως δεν είναι; Μια αφορμή για να παίξουμε με την προσωπική ευθύνη που φέρει ο έρωτας, κυρίως ο έρωτας.

 

Περίληψη έργου

 

Η Δωδέκατη Νύχτα ή ό,τι προτιμάτε, αφηγείται την ιστορία της νεαρής Βιόλα, που φθάνει στις ακτές της Ιλλυρίας, μετά από ένα ναυάγιο, και με την πίστη πως ο δίδυμος αδερφός της Σεμπάστιαν, έχει πνιγεί. Αποφασίζει να μπει στην υπηρεσία του τοπικού άρχοντα Ορσίνο, μεταμφιεσμένη σε αγόρι. Ο μελαγχολικός δούκας Ορσίνο είναι ερωτευμένος με την πενθούσα κόμισσα Ολίβια, η οποία με τη σειρά της ερωτεύεται τη Βιόλα, πιστεύοντας ότι είναι αγόρι. Στην Ιλλυρία , όμως, εμφανίζεται κάποια στιγμή και ο  Σεμπάστιαν ακολουθούμενος από τον γενναίο πλοίαρχο Αντόνιο, που του έχει σώσει τη ζωή. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε έναν ζωηρό, χαριτωμένο αλλά και ενίοτε σκληρό περίγυρο, αποτελούμενο από τον πνευματώδη γελωτοποιό Φέστε, τον μόνιμα μεθυσμένο συγγενή της Ολίβια, σερ –Τόμπυ, την ραδιούργα ακόλουθο της Μαρία,τον αφελή υποψήφιο γαμπρό σερ Άντριου και τον δυσάρεστα φιλόδοξο επιστάτη της Ολίβια, Μαλβόλιο, τότε έχουμε μια πικρή κωμωδία για τον έρωτα και τα μέσα που μεταχειρίζεται, που έχουν ως στόχο πότε την ευτυχία και πότε την απελπισία.

                                                                                

Ομάδα

 

Η ομάδα Nessuno συστάθηκε, με στόχο την κατασκευή και παρουσίαση παραστάσεων, που έχουν κυρίως ως θέμα τους το φανταστικό. Το φανταστικό, όπως το συναντάμε σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής απτής ζωής μας, ή όπως το βιώνουμε σε έναν εσωτερικό φαντασιακό κόσμο. Ο κάθε ένας στον δικό του.

 

To blog μας στο tumblr: http://nessunotheater.tumblr.com/

Η σελίδα μας στο facebook: www.facebook.com/NessunoTheaterCompany

 

Επιπλέον παρουσιάσεις:

Η «Δωδέκατη Νύχτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ της ομάδας Nessuno επιλέχτηκε να παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών «Inport Festival» που διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Σάββατο, 13 Ιουνίου στην κεντρική σκηνή του θεάτρου, στις 22:00.

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος

Διασκευή / σκηνική σύλληψη / σκηνοθεσία: Δήμητρα Δερμιτζάκη

Βοηθός σκηνοθέτη /επιμέλεια κίνησης: Βιβή Μπουτάτη

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Μακιγιάζ: Άννα Μπαλτζή

Φωτιστικός σχεδιασμός: Άννα Σμπώκου

Πρωτότυπη μουσική: Σταύρος Ρουμελιώτης

Γραφιστική επιμέλεια: Μαρία Μυλωνά

Φωτογραφίες-βίντεο: Ολίβια Τφαρντόφσκα

Eπικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

 

Ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά:

Γιώργος. Αβραμίδης, Κέλλυ Αλεξοπούλου, Δήμητρα Δερμιτζάκη, Γιάννης Δημητράκης, Βασίλης Ζαϊφίδης, Κωνσταντίνα Σίδερη, Έλλη Ταμπάκη.

Σχετικές ειδήσεις
Πρώτες φωτογραφίες από την «Δωδέκατη Νύχτα» του Εθνικού Θεάτρου
27.09.2016 16:16
Η «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ, αναμένεται να παρουσιαστεί από 20 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού, σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου και σε σκηνοθεσία του νεαρού και ταλαντούχου σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά -ο οποίος καταπιάνεται πρώτη φορά με έργο του Σαίξπηρ- ενώ τους ήρωες θα "ζωντανέψει" επί σκηνής ένα επιτελείο εκλεκτών ηθοποιών. Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες της παράστασης, οι οποίες μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον, και ετοιμαστείτε να ζήσετε μία νύχτα περιπέτειας, μεταμφιέσεων ή ...ό,τι προτιμάτε!
«Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου για δεύτερη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη
20.09.2016 11:12
Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη από τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο.
Skrow Theater: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2016 - 2017
05.09.2016 15:14
Το Skrow Theater παρουσιάζει τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του για τη νέα θεατρική περίοδο 2016- 2017.
Κλυταιμνήστρα ή Το Έγκλημα, της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ στο Studio Μαυρομιχάλη
01.04.2016 14:40
Το έργο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ «ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ Ή ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαρώς Τριανταφύλλου από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στο Studio Μαυρομιχάλη.
Problem Solving από την ομάδα 4D στο L.A. Theater
04.03.2016 14:58
Η ομάδα 4D παρουσιάζει στο L.A. Theater την παράσταση Problem Solving.