Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Οι Επτά Τελευταίοι Λόγοι του Χριστού στον Σταυρό από την Κ.Ο.Α. στην αίθουσα συναυλιών Φίλιππος Νάκας

Οι Επτά Τελευταίοι Λόγοι του Χριστού στον Σταυρό από την Κ.Ο.Α. στην αίθουσα συναυλιών Φίλιππος Νάκας

Το συμβατό με το πνεύμα των ημερών αριστούργημα του Γιόζεφ Χάυντν «Οι Επτά Τελευταίοι Λόγοι του Χριστού στον Σταυρό» επέλεξε να παρουσιάσει το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Κ.Ο.Α. «Ελικών» στη συναυλία που θα δώσει τη Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου, στις 8.30, στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου «Φίλιππος Νάκας».

Το Κουαρτέτο που αποτελείται από τέσσερις σπουδαίους μουσικούς της Κ.Ο.Α., τους Τριαντάφυλλο Λούκα (βιολί), Χριστόφορο Καραθανάση (βιολί), Πέτρο Βλάσση (βιόλα), Δημήτρη Μαγκριώτη (βιολοντσέλο) θα παρουσιάσει το έργο στη μεταγραφή του ιδίου του Χάυντν για έγχορδα.

«Οι Επτά Τελευταίοι Λόγοι του Χριστού στον Σταυρό» ήταν καταρχάς ένα σύνολο από σονάτες, η καθεμία από τις οποίες εμπνεόταν και από μία φράση του Εσταυρωμένου, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στα Ευαγγέλια. Οι επτά σονάτες συμπληρώνονταν από μία εισαγωγή και έναν επίλογο, με τίτλο «Σεισμός». Τις είχε συνθέσει ο Χάυντν κατά παραγγελία του εφημέριου του καθεδρικού ναού του Κάντιθ (στην Ανδαλουσία) προκειμένου να συνοδεύσουν μία εκκλησιαστική τελετή τη Μεγάλη Παρασκευή του 1786.

Αργότερα, ο Χάυντν εμπνευσμένος από μία μεταγραφή του εν λόγω έργου του με την προσθήκη χορωδίας και σολίστ, την οποία υπέγραφε ο αρχιμουσικός στην Αυλή του Αρχιεπισκόπου στη γερμανική πόλη Πασάου, Γιόσεφ Φράιμπερτ (ο οποίος για το ποιητικό μέρος είχε χρησιμοποιήσει ένα γερμανικό κείμενο εμπνευσμένο από τη λουθηρανική Βίβλο κι ένα απόσπασμα από το έργο «Ο Θάνατος του Ιησού» του Γερμανού ποιητή Κ.Β. Ράμλερ) τροποποίησε κατάλληλα την αρχική παρτιτούρα ώστε να υπηρετεί καλύτερα το φωνητικό μέρος. Με αυτή την εκδοχή, ως ορατόριο πια, το έργο εκτελέστηκε για πρώτη φορά στις 26 Μαρτίου 1796 στη Βιέννη. Έκτοτε επικράτησε η τελευταία αυτή εκδοχή του έργου.

Το Κουαρτέτο «Ελικών» παρουσιάζει μία πολύ σπανιότερη εκδοχή στην οποία διατηρείται αυτούσιο το μεγαλείο και η τεράστια εκφραστική δύναμη της μουσικής του Χάυντν. Όλοι οι «Λόγοι» έχουν την ίδια δομή (φόρμα σονάτας) και περίπου την ίδια διάρκεια, ενώ παράλληλα όλοι (ακόμα και η εισαγωγή και το νέο ιντερλούδιο) είναι γραμμένοι σε ένα αργό και επιβλητικό τέμπο. Αυτό αποτέλεσε εξ αρχής ιδιαίτερη συνθετική πρόκληση για τον Χάυντν· πράγματι, η ποικιλία σε ρυθμούς, δυναμικές, τονικότητες, αρμονικές εξελίξεις, ηχοχρώματα και θέματα είναι τόσο μεγάλη, που δεν αφήνει τον ακροατή να βιώσει ούτε την παραμικρή υπόνοια πλήξης. Ενδεικτική της καταιγιστικής εκφραστικής δύναμης της μουσικής είναι η ένδειξη con tutta forza (με όλη την δύναμη) και το καταληκτικό fortississimo (τριπλό forte), που για πρώτη φορά εμφανίζεται σε παρτιτούρα στην ιστορία της μουσικής!
 

Κουαρτέτο Εγχόρδων «Ελικών»:

Τριαντάφυλλος Λούκας, βιολί

Χριστόφορος Καραθανάσης, βιολί

Πέτρος Βλάσσης, βιόλα

Δημήτρης Μαγκριώτης, βιολοντσέλο

Σχετικές ειδήσεις
ΝΙ•ΚΟ, της Στέλλας Ν. Χρίστου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
25.01.2017 15:52
Την Πέμπτη 2, Φεβρουαρίου 2017 και ώρα έναρξης 21:00, με τη συνεργασία του Σπιτιού της Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η συναυλία ΝΙ•ΚΟ της Στέλλας Μ. Χρίστου.
If Not For You:  Αφιέρωμα στον Bob Dylan στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
09.12.2016 11:29
Το Hellenic American College / Hellenic American University και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, παρουσιάζουν εκδήλωση αφιερωμένη στον Αμερικανό μουσικό θρύλο Bob Dylan, με αφορμή την πρόσφατη βράβευσή του με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η εκδήλωση, μια βραδιά με μουσική και στίχους του Bob Dylan, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου και ώρα 19:30 στο θέατρο της οδού Μασσαλίας 22, Κολωνάκι.
Οι επτά λόγοι του Ιησού στο Σταυρό του Χάυντν συναντούν το φωτογραφικό φακό στο Μέγαρο
19.04.2016 14:18
Στο φετινό Κύκλο Adagio-Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα, η υποβλητική σύνθεση του Γιόζεφ Χάυντν για το Θείο Πάθος Οι επτά λόγοι του Ιησού στο Σταυρό (εκδοχή για πιάνο) συνδυάζεται με το συγκλονιστικό οπτικό υλικό του βραβευμένου φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη (αφιλοκερδής συμμετοχή), σε μια εκδήλωση που φιλοδοξεί να γίνει αφορμή για σκέψη πάνω στο δράμα των προσφύγων.
«Οι επτά λόγοι του Ιησού στο Σταυρό» του Χάυντν και ο φωτογράφος Γιάννης Μπεχράκης στο Μέγαρο
06.04.2016 15:19
Στο φετινό Κύκλο Adagio-Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα, η υποβλητική σύνθεση του Γιόζεφ Χάυντν για το Θείο Πάθος Οι επτά λόγοι του Ιησού στο Σταυρό (εκδοχή για πιάνο) συνδυάζεται με το συγκλονιστικό οπτικό υλικό του βραβευμένου φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη.
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας τον Ιούλιο στο Θέατρο Πέτρας: Η προπώληση ξεκίνησε
18.03.2016 10:32
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας θα παρουσιάσει Το Rock της Δυτικής Όχθης την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016, στο Θέατρο Πέτρας, με συνοδοιπόρους τους Γιάννη Ζουγανέλη, Λάκη Παπαδόπουλο και Μίλτο Πασχαλίδη. Η προπώληση ξεκίνησε!