Με τίτλο “Πάντα η Αλεξάνδρεια είναι”: Επιστρέφοντας στην Καβαφική Αλεξάνδρεια, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση προσκαλούν τη Τετάρτη 15 Απριλίου 2015, σε μια συζήτηση για την Αλεξάνδρεια του παρελθόντος και του παρόντος, με συνομιλητές δύο διακεκριμένους μελετητές του “μύθου” και της “ιστορίας” της πόλης.

Η εκδήλωση έχει στόχο να διερευνήσει την ξεχωριστή θέση που καταλαμβάνει η Αλεξάνδρεια στην ιστορική και λογοτεχνική ιστορία της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, αλλά και να θέσει ερωτήματα σχετικά με την κατασκευή της ως παράδειγμα κοσμοπολιτισμού. Η συζήτηση πρόκειται να αναδείξει πως η εικόνα της Αλεξάνδρειας, όπως μπορεί να την έχει κανείς στο μυαλό του από τα έργα των Καβάφη, Forster και Durrell, είναι διαποτισμένη από ευρωκεντρικές ιδέες και αντιλήψεις σχετικά με την Μέση Ανατολή που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αλλάξει. Η Αλεξάνδρεια που αναδεικνύεται από τους νεότερους μελετητές και συγγραφείς είναι μια πόλη βαθιά διαπολιτισμική, πολυσύνθετη και πολυδιάστατη.

Στην εκδήλωση η Hala Halim, συγγραφέας του πρόσφατου βιβλίου Alexandrian Cosmopolitanism: An Archive και αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU), θα συζητήσει με τον Αλέξανδρο Καζαμία, επίκουρο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρυ και ειδικό στην ιστορία της ελληνικής κοινότητας της Αιγύπτου. Τη συζήτηση συντονίζει ο Δημήτρης Παπανικολάου, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και εταίρος του Κολλεγίου St Cross στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ακαδημαϊκός Σύμβουλος: Αναστάσιος-Ιωάννης Δ. Μεταξάς

Σχεδιασμός Δράσεων Αρχείου: Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Επιστημονικός Σύμβουλος: Δημήτρης Παπανικολάου

Project Manager: Θοδωρής Χιώτης