Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Φένια Παπαδόδημα: Ο άνθρωπος και το τοπίο συνδέονται άρρηκτα. Αυτό είναι αρχαίο μυστικό!

Φένια Παπαδόδημα: Ο άνθρωπος και το τοπίο συνδέονται άρρηκτα. Αυτό είναι αρχαίο μυστικό!

Από τις 24 Απριλίου έως τις 17 Μαΐου, ο Ελαιώνας ζωντανεύει! Ζωντανεύει με δράσεις καθημερινές σε σημεία ιστορικού, πολιτιστικού και αστικού ενδιαφέροντος, φιλοξενώντας καλλιτέχνες που εμπνέονται από το ευρύ θέμα του Ελαιώνα. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από όλο το φάσμα της δημιουργίας: Θέατρο, Χορός, Μουσική , Performance, Εικαστικά , Φωτογραφία, Εγκαταστάσεις, Video art, Ντοκιμαντέρ , Εκπαίδευση & Ομιλίες . Το 1ο ELAIώNAS FESTIVAL 2015 είναι γεγονός και η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Φένια Παπαδόδημα μας μιλά για την ιδέα πίσω από το γεγονός αλλά και τη θεατρική της νουβέλα «Πωλούνται δάκρυα ελιάς» η οποία αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία ενός φεστιβάλ – ανάσα για την ιστορική περιοχή του Ελαιώνα.

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Η θεατρική σας νουβέλα «Πωλούνται δάκρυα ελιάς» αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία του «ELAIώNAS FESTIVAL 2015», το πρώτο φεστιβάλ αφιερωμένο στην περιοχή του Ελαιώνα. Πείτε μας λίγα λόγια κατ’ αρχάς για τη νουβέλα και έπειτα για την απόφαση της πραγματοποίησης του συγκεκριμένου φεστιβάλ.
Φένια Παπαδόδημα:
Η νουβέλα «Πωλούνται δάκρυα ελιάς» πραγματεύεται την απομάκρυνση της ψυχής και της συνείδησης ενός ανθρώπου από κάθε τι πνευματικό και φωτεινό, την διείσδυση σ’ ένα περιβάλλον σκοτεινό, το οποίο βέβαια εξωτερικά μπορεί να φαίνεται λαμπερό,  κινητικό και απίστευτα trendy, must ή branché όπως θα λέγαμε γαλλιστί, α λα φραγκά... Πρόκειται για την μεταφορική μετάλλαξη ενός ανθρώπου σε βρικόλακα. Παρατηρώ ότι τα τελευταία χρόνια η ιδέα αυτή του βρικόλακα απασχολεί αγαπημένους μου καλλιτέχνες όπως ο Τζάρμους π.χ. Δεν είναι τυχαίο... Ίσως και να πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια οι βρικόλακες ανάμεσά μας...

Στη νουβέλα αυτή η μεταμόρφωση παραλληλίζεται με την κατάρρευση της Αθήνας, της πόλης όπου ζει το κεντρικό πρόσωπο, μια συγγραφέας στα σαράντα, η οποία στην πιο κρίσιμη καμπή της ύπαρξής της, έχει την τύχη να «αντιληφθεί» αυτή την μετάλλαξη και να παλέψει για να την αποτρέψει. Αφορμή της αλλαγής της πορείας της είναι η ανάγνωση ενός παλιού και ρομαντικότατου βιβλίου του «Αναδρομάρη της Αττικής» του Δ. Καμπούρογλου, ο οποίος περιγράφει μία άλλη Ελλάδα, «αόρατη», φωτεινή, γεμάτη θαύματα για τον εξαίρετο περιηγητή. Το «ιερόν άλσος» της θεάς Αθηνάς, που δεν είναι άλλο από τον ελαιώνα, το δάσος αυτό με τις ελιές που τόσους αιώνες αποτελούσε την καρδιά της Αθήνας, και που αποτελεί κύριο θέμα στο έργο του μοναδικού αθηναιογράφου, έχει πλέον σήμερα στην κυριολεξία, κατακρεουργηθεί... Δεν θα μπορούσε κανείς με πιο επιεική τρόπο να χαρακτηρίσει αυτό που συνέβη στον  ελαιώνα.

Cul.N.: Ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχει σήμερα η περιοχή του Ελαιώνα;
Φ.Π.:
Η περιοχή του ελαιώνα σήμερα έχει πέσει θύμα της πιο άγριας, άναρχης και ανελέητης εκβιομηχάνισης. «Σκουπίδια, sex trafficking, βρώμικο κρέας... » Εκεί όπου άλλοτε αι γλαυκαί κουροτρόφοι μετέφεραν το ιερόν πέπλον της θεάς Αθηνάς στην πομπή των Ελευσινίων. Τι άλλο να πει κανείς; Αρκεί μια ματιά σε όλη την περιοχή που κάλυπτε ο ελαιώνας για ν’ ανατριχιάσει. 

 

Cul.N.: Πώς ήταν η ανταπόκριση των καλλιτεχνών; Βρήκατε ενδιαφέρουσες ιδέες μεταξύ των προτάσεων που σας κατατέθηκαν;
Φ.Π.:
Αρκετές ενδιαφέρουσες ήταν οι προτάσεις που εντοπίστηκαν μετά το ανοιχτό κάλεσμα, κυρίως μουσικές είναι η αλήθεια... Πάντως το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον σε όλους τους τομείς δράσεων όπως θα διαπιστώσετε. Η συμμετοχή σπουδαίων ακαδημαϊκών, επιστημόνων και φιλοσόφων οι οποίοι θα μιλήσουν για το «πρόσωπο» και την καταστροφή που υπέστη ο ελαιώνας, είναι για μένα ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι, η καρδιά του φεστιβάλ, αυτό που κάνει αυτό το φεστιβάλ διαφορετικό. Το ίδιο ισχύει και για τα αναλόγια που έχουμε προγραμματίσει με στόχο την διάδοση της γνώσης, την αφύπνιση των πολιτών, την γνωριμία με το έργο του Δ. Καμπούρογλου, με μία πολιτιστική κληρονομιά που χάνεται, αργοσβήνει μπροστά στα μάτια μας. 

 

Cul.N.: Πιστεύετε πως η πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου επιφέρει αλλαγές και στις συνθήκες που επικρατούν στον τόπο αυτό;
Φ.Π.: Άνθρωποι ευαίσθητοι, ταπεινοί, αφυπνισμένοι, που γνωρίζουν την ιστορία τους όχι μόνο εγκεφαλικά αλλά με όλη τους την αντιληπτική ικανότητα, άνθρωποι που δεν είναι συγκινησιακά νεκροί, αποκλεισμένοι στα φετίχ της εγωπάθειάς τους και της εκάστοτε μόδας που τους εξιτάρει, αυτοί οι άνθρωποι κατ’ αρχήν είναι άνθρωποι, έπειτα είναι καλλιεργημένοι και όχι απλά μορφωμένοι, αυτοί οι άνθρωποι είναι πολίτες υπεύθυνοι, ακέραιοι και ικανοί να μεταμορφώσουν τον τόπο τους, να  καλλιεργήσουν ότι τους δόθηκε και να εκτιμήσουν και οτιδήποτε ξένο ανακαλύπτοντας τους κοινούς τόπους και σεβόμενοι το διαφορετικό.

Είναι προφανές πως καλλιεργημένοι πολίτες μπορούν να μεταμορφώσουν θετικά τον τόπο τους και θλιβερό να σκεφτεί κανείς τι ακριβώς μας συμβαίνει αν κοιτάξουμε λίγο γύρω μας.

Εκεί κρύβεται και ο σπόρος του παραλληλισμού που γίνεται στη νουβέλα «Πωλούνται δάκρυα ελιάς» ανάμεσα στην πόλη και την ηρωίδα που καταρρέει. Ο άνθρωπος και το τοπίο συνδέονται άρρηκτα. Αυτό είναι αρχαίο μυστικό.

 

Cul.N.: Ποιο θα θέλατε να είναι το μέλλον του «ELAIώNAS FESTIVAL 2015»;
Φ.Π.: Όλοι όσοι συμμετείχαμε σ’ αυτή τη  δημιουργική ομάδα θα ήμασταν ευτυχείς αν βλέπαμε αυτό το φεστιβάλ να συνεχίζεται, να πληθαίνουν οι δράσεις αφύπνισης και να εμπεριέχουν κι άλλες κινητοποιήσεις  ενάντια σε διαφορετικού τύπου βανδαλισμούς της σύγχρονης πραγματικότητας.

Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο αφύπνισης, μετάδοσης γνώσης, να φέρουμε σε επαφή το κοινό με κείμενα ξεχασμένα αλλά «ιερά», κείμενα που θα μεταμορφώσουν την εντύπωση του για την πόλη που ζούμε και τον πολιτισμό που στην ουσία φέρει.

Αυτό ευελπιστούμε να φέρει μία συνειδητοποίηση της ταυτότητας αλλά και της ευθύνης που έχει ο καθένας από μας, αν όχι να αντιδράσει, τουλάχιστον να γνωρίζει!

 

Το ELΑΙώNAS Festival 2015 θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Ελαιώνα από τις 24 Απριλίου μέχρι τις 17 Μαΐου.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Αναστάσιος Διόλατζης: Ένα φεστιβάλ δεν πρέπει να μένει στάσιμο, πρέπει να είναι πάντα επίκαιρο
08.09.2016 13:50
Ο Σεπτέμβρης έφτασε και το Reworks Festival είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό του στη Θεσσαλονίκη. Το φεστιβάλ που σηματοδοτεί την επιστροφή μας στην πόλη έρχεται για ακόμη μία χρονιά με ένα line up με αγαπημένα ονόματα, γνώριμα, αλλά και φρέσκα που περιμένουν να τα γνωρίσουμε live.
Μενέλαος Πρόκος: Ο αυθορμητισμός του καθενός έχει ανείπωτες δυνατότητες!
06.06.2016 15:38
Το Mount Olymprov, το πρώτο διεθνές φεστιβάλ Improv Comedy Theater, είναι γεγονός! Για 5 ημέρες από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου ετοιμαστείτε για μία έκρηξη θεατρικού αυτοσχεδιασμού από τους καλύτερους του είδους!
Γιώργος Παλαμιώτης: Το ELAIώNAS Festival είναι μια ουτοπική σύλληψη
01.06.2016 16:10
Το ELAIώNAS Festival επιστρέφει για 2η χρονιά από τις 3 έως τις 19 Ιουνίου 2016 σε τρεις διαφορετικούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα, μ’ ένα πλούσιο και πολυδιάστατο, καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ο μουσικός Γιώργος Παλαμιώτης, εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής (μαζί με την Φένια Παπαδόδημα) του ELAIώNAS Festival, μας μίλησε για την ιδέα πίσω από αυτό το ωραίο Φεστιβάλ, τις τρεις θεματικές ενότητες που διαμόρφωσαν το φετινό πρόγραμμα, το φιλόδοξο όραμά του για το μέλλον και την ουτοπία…
Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς: Οι ταινίες τρόμου είναι το πιο παρεξηγημένο είδος στη χώρα μας
06.05.2016 12:52
Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών τρόμου, Horrorant Film Festival ‘FRIGHT NIGHTS’ επιστρέφει για 3η συνεχή χρονιά, από 12 - 18 Μαΐου στην Αθήνα και από 19 - 25 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη! Εμείς, λίγο πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα από τον Κωνσταντίνο Χατζηπαπά, οργανωτή του HFF, ιδρυτή της κινηματογραφικής κοινότητας Filmboy.gr, του θεματικού blog Horrorant.com και ιδιοκτήτη της εταιρείας διανομής FilmBoy Pictures.
Kati Juurus: Όσο δύσκολες και να είναι οι συνθήκες στην Αφρική, ο τόπος αυτός έχει μια απέραντη ομορφιά
16.03.2016 16:22
Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια γυρίζονται πολλά ντοκιμαντέρ για την Αφρική και τους κατοίκους της, εστιάζοντας ως επι το πλείστον στα τεράστια έως και αξεπέραστα προβλήματα που η μεγάλη ήπειρος αντιμετωπίζει. Λίγα όμως διαθέτουν μια διεισδυτική ματιά πάνω σ’αυτά. Ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, την Δευτέρα 14 Μαρτίου.