Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Μουσικό Φεστιβάλ Εντοπία στο Cine Studio στο Ηράκλειο Κρήτης

Μουσικό Φεστιβάλ Εντοπία στο Cine Studio στο Ηράκλειο Κρήτης

Το Cine Studio στην Τεχνόπολη του Ηρακλείου της Κρήτης παρουσιάζει στις 4, 18 και 25 Απριλίου 2015 το μουσικό φεστιβάλ Εντοπία.

Η σειρά συναυλιών Εντοπία έχει θέμα τη σχέση μεταξύ μουσικής παραγωγής και χώρου, μέσα από το δίπολο ύπαιθρος/πόλη. Οι συναυλίες διοργανώνονται με σκοπό την υποστήριξη ενός ανεξάρτητου ηχητικού ντοκυμαντέρ με το ίδιο θέμα για την Κρήτη. Με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την πειραματική και την κρητική μουσική σκηνή , κάθε συναυλία αποτελείται από τρία μέρη:

μουσικός πειραματισμός, μουσικός πειραματισμός με αναφορά σε παράδοσιακές/πολιτισμικές φόρμες, και μουσικός πειραματισμός πάνω σε πρωτότυπες περιβαλλοντικές ηχογραφήσεις.

Επιπλέον, κάθε συναυλία συνοδεύεται το ίδιο απόγευμα από ένα σεμινάριο, και πριν την έναρξη, από μία συζήτηση με τους μουσικούς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 4/4

19.00 – ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Κωστής Δρυγιανάκης

Σκηνοθετώντας ήχους: Σύγχρονες όψεις της μουσικής σύνθεσης: Το σεμινάριο θα εστιάσει στις αλλαγές που επήλθαν στη σύνθεση μουσικής με την επέλαση της τεχνολογίας των ηχογραφήσεων, από τα τέλη του 19ου αιώνα και μετά. Με μια αναφορά στις περιπτώσεις των φουτουριστών ζωγράφων, της γαλλικής «συγκεκριμένης μουσικής» και της νεώτερης ηλεκτροακουστικής μουσικής, ο Κωστής Δρυγιανάκης θα επιχειρήσει έναν μικρό α-ναστοχασμό πάνω στην προσωπική του συνθετική δουλειά, στην οποία τα μαγνητόφωνα αποτελούν βασικό εργαλείο.

21.00 – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ
22.00 – ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΜΕΡΟΣ 1: Γιάννης Κοτσώνης
ΜΕΡΟΣ 2: Couleur Local [Γιώργης Μανωλάκης, Γιάννης Καπετανάκης, Βασίλης Παπαδουράκης]

ΜΕΡΟΣ 3: Κωστής Δρυγιανάκης

ΣΑΒΒΑΤΟ 18/4

21.00 – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ
22.00 – ΣΥΝΑΥΛΙΑ

ΜΕΡΟΣ 1: Στυλιανός Τζιρίτας , Οδυσσέας Τζιρίτας, Ντίνος Δομένικος, Αντώνης Ξαγάς

ΜΕΡΟΣ 2: Daulute [Γιάννης Παπατζανής, Γιώργος Ζαχαριουδάκης, Δημήτρης Σιδέρης]

ΜΕΡΟΣ 3: Ion [Γιάννης Παπαϊωάννου]

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/4

19.00 – ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Spyweirdos [Σπύρος Πολυχρονόπουλος]

Ο γυμνός ήχος ως απόρρoια της καθαρής μουσικής. Η συμφωνία, η διαφωνία, ο θόρυβος και η πρόσληψή τους: Ο τεχνοκρατικός και διεκπεραιωτικός τρόπος σκέψης, τον οποίο απαιτεί η σύγχρονη αγορά εργασίας, δημιουργεί πλήξη. Οι τέχνες θα ήταν μια δυνατότητα διαφυγής. Όμως η προσπάθεια που απαιτείται από κάθε ακροατή, ούτως ώστε να εμπλακεί ουσιαστικά με το μουσικό έργο , απορρίπτεται, φοβούμενος ο ίδιος τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αντ’αυτού, καταπιέζεται ώστε να μπορέσει να αντέξει το αναπόφευκτα κοινότοπο, εντείνοντας έτσι την ανία του. Καθώς τα υποκείμενα εναρμονίζονται πλήρως, σε όλα τα επίπεδα, με τη σύγχρονη αντίληψη περί αρμονίας, χωρίς καμία τάση προς αμφισβήτησή της, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος ως απότοκο έχει την αύξηση της παραγωγής προϊόντων. Οποιαδήποτε χρήση της διαφωνίας και του θορύβου, σε έναν χώρο όπου οι παραγωγοί επικοινωνούν με τους καταναλωτές βάσει των όρων της αγοράς, έχει αυστηρά την προσδοκία να υπερτονίσει την αξία της υπάρχουσας πολιτισμικής δεσπόζουσας και σε καμία περίπτωση να την επαναπροσδιορίσει. Με άλλα λόγια, η χρήση της διαφωνίας και του θορύβου στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα χρησιμοποιεί το νέο, προκειμένου να πείσει πως τελικά δεν υπάρχει τίποτε νέο.

21.00 – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ
22.00 – ΣΥΝΑΥΛΙΑ

ΜΕΡΟΣ 1: Mohammad [Νίκος Βελιώτης, Coti K, Ilios]
ΜΕΡΟΣ 2: Ross Daly Trio [Ross Daly, Κέλυ Θωμά, Μαρίτζια Κατσούνα]
ΜΕΡΟΣ 3: Spyweirdos [Σπύρος Πολυχρονόπουλος]

Επιμέλεια: Θέμης Πέλλας
Προγραμματισμός: Θέμης Πέλλας, Ελένη Πλουμίδη, Νίκος Τσαγκαράκης
Τεχνικός Ήχου: Βαγγέλης Αποστόλου

Σχετικές ειδήσεις
Το μουσικό σχήμα Μπάλλος στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – Up Stage
11.10.2016 16:24
Το μουσικό σχήμα Μπάλλος θα εμφανιστεί την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – Up Stage.
ΨΧ 2016:  φεστιβάλ νέας ελληνικής ψυχεδελικής μουσικής στο Ρομάντσο
06.09.2016 16:27
Το ΨΧ, το φεστιβάλ νέας ελληνικής ψυχεδελικής μουσικής επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Ρομάντσο! Το φετινό ΨΧ είναι μια ειδική εμπλουτισμένη έκδοση του φεστιβάλ με συμπαραγωγούς την ομάδα του Take Over και ένα έξτρα πρόγραμμα εκδηλώσεων να πλαισιώνει το κεντρικό διήμερο μουσικό event.
Μουσικό Χωριό 2016: Πρόγραμμα Συναυλιών 1ης περιόδου
16.08.2016 11:08
Για ενδέκατη συνεχή χρονιά, το Μουσικό Χωριό μεταμορφώνει το μεσαιωνικό πηλιορείτικο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου σε τόπο καλλιτεχνικής συμβίωσης, μουσικής πράξης και εκπαίδευσης, μέσα σε ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.
11ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας: Προς τιμήν του Γιάννη Μόραλη
29.07.2016 12:25
Το 11ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας σηκώνει αυλαία το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 και τιμά τον Γιάννη Μόραλη, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννησή του, ο οποίος έχει προσφέρει και το χαρακτηριστικό σήμα/λογότυπό του.
6ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού
22.06.2016 12:31
Ακόμη ένα υπέροχο μουσικό καλοκαίρι υπόσχεται να προσφέρει το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού που διοργανώνεται για έκτη χρονιά, από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου 2016, με οκτώ συναυλίες υψηλής ποιότητας, τις οποίες θα παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό δέκα διεθνώς καταξιωμένοι μουσικοί.