Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Η Berliner Philharmoniker ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Berliner Philharmoniker ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει την τιμή να φιλοξενεί στην περίφημη για την ακουστική της Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης το Κοντσέρτο της Ευρώπης – ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός, από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, την οποία διευθύνει ο μόνιμος αρχιμουσικός της, Sir Simon Rattle.

Σολίστ στο Κοντσέρτο για βιολί του Σιμπέλιους, ένας από τους μεγαλύτερους βιολιστές του κόσμου, ο Λεωνίδας Καβάκος.

Η εμφάνιση της Ορχήστρας πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία Έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος επιθυμεί η δωρεά του να παραμείνει ανώνυμη.

- Gioachino Rossini: Σεμίραμις, εισαγωγή
- Jean Sibelius: Κοντσέρτο για βιολί σε ρε ελάσσονα
- Robert Schumann: Συμφωνία αρ. 3, «του Ρήνου»

Λεωνίδας Καβάκος βιολί

Berliner Philharmoniker
Μουσική διεύθυνση: Sir Simon Rattle

Από το 1991, κάθε πρωτομαγιά, η Φιλαρμονική του Βερολίνου διοργανώνει το ετήσιο «Κοντσέρτο της Ευρώπης» γιορτάζοντας την ίδρυσή της ως ανεξάρτητου μουσικού φορέα, την 1η Μαΐου 1882. Η συναυλία αυτή είναι στην πραγματικότητα ένα τηλεοπτικό γεγονός, αφού προβάλλεται σε ζωντανή αναμετάδοση σε πολλές χώρες, αλλά και παγκόσμια μέσω διαδικτύου. Πέρα από τον επετειακό του χαρακτήρα, το Κοντσέρτο της Ευρώπης έχει επίσης συμβολική αξία για την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας.

Η συναυλία διοργανώνεται κάθε φορά σε διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης και ειδικότερα σε χώρους μεγάλης ιστορικής σπουδαιότητας ή σε συναυλιακά κέντρα που έχουν συνδεθεί με εξαιρετικά πολιτιστικά επιτεύγματα. Είναι η δεύτερη φορά που επιλέγεται η Αθήνα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης – η πρώτη φορά ήταν το 2004 (Ωδείο Ηρώδου του Αττικού).

Ένας μεγάλος Έλληνας, ο Λεωνίδας Καβάκος, συμπράττει με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου στο περίφημο Κοντσέρτο για βιολί του Σιμπέλιους, έργο για την ερμηνεία του οποίου ο κορυφαίος βιολιστής φημίζεται. Στο πόντιουμ, μια εμβληματική φυσιογνωμία, ο Σερ Σάιμον Ρατλ – Μόνιμος Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Βερολίνου από το 2002.

Η συναυλία θα προβληθεί σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότιο Κορέα, ενώ θα μεταδοθεί και διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο. Στο διάλειμμα θα προβληθεί ειδικό αφιέρωμα στην πόλη της Αθήνας.

Λόγω της ζωντανής αναμετάδοσης της εκδήλωσης, θα τηρηθεί αυστηρό χρονικό όριο προσέλευσης του κοινού.

Σχετικές ειδήσεις
Οι πόλεις της μουσικής - Λονδίνο: συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.11.2016 10:17
Ένα από τα πιο αγαπημένα και συγκινησιακά φορτισμένα Kοντσέρτα για τσέλο, είναι το, πλήρες σε πηγαίο λυρισμό του και «εξομολογητική» διάθεση, Κοντσέρτο του Άγγλου σερ Έντουαρντ ‘Ελγκαρ. Ενταγμένο στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παραδίδεται στο σολιστικό ταλέντο του Α΄κορυφαίου τσελίστα της Ορχήστρας Γιάννη Τσιτσελίκη.
Οι πόλεις της μουσικής - Μόσχα: συναυλία από την ΚΟΑ με τον Ούρος Λάγιοβιτς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.10.2016 15:47
Ο σπουδαίος Σλοβένος αρχιμουσικός Ούρος Λάγιοβιτς που ενθουσίασε το φιλόμουσο αθηναϊκό κοινό στις προηγούμενες συνεργασίες του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, επιστρέφει και πάλι στο πόντιουμ της Ορχήστρας, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η Φιλαρμονική του Βερολίνου, υπό τον μαέστρο Τουγκάν Σοχίεφ στο Μέγαρο Μουσικής
11.10.2016 12:29
Ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνισή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το Κοντσέρτο της Ευρώπης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, ένα από τα καλύτερα μουσικά σύνολα του κόσμου, επιστρέφει για μία και μοναδική συναυλία την Κυριακή 16 Οκτωβρίου (ώρα έναρξης 20:30) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.
Ξεκινά η προπώληση για τη συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου στο Μέγαρο Μουσικής
23.09.2016 10:13
Αρχίζει την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου η προπώληση των εισιτηρίων για την πολυαναμενόμενη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου με έργα Φρανκ, Ραχμάνινοφ και Ρίμσκι-Κόρσακοφ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την Ορχήστρα διευθύνει ο Τουγκάν Σοχίεφ.
Εμείς κι ο κόσμος VI από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
01.04.2016 16:40
Ο φημισμένος Σλοβένος αρχιμουσικός Ούρος Λάγιοβιτς επιστρέφει στο πόντιουμ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών την Παρασκευή 8 Απριλίου (20.30, Μέγαρο Μουσικής), για να βάλει την έγκυρη μουσική του υπογραφή στην ερμηνεία της μυσταγωγικής «Κρύπτης» του Μωρίς Οχανά, καθώς και στην περίφημη Συμφωνία «του Νέου Κόσμου» του Αντονίν Ντβόρζακ.