Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο Cinéma du réel: Απολογισμός

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο Cinéma du réel: Απολογισμός

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα για την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στα πλαίσια της 37ης έκδοσης του Cinéma du Réel (19-29 Μαρτίου) με τίτλο Μια ιστορία σε εικόνες: FOCUS στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

 

Πραγματοποιήθηκαν 10 προβολές, 5 προγράμματα με επαναληπτικές προβολές σε 4 αίθουσες (Cinema 2 – Centre Pompidou, Petite Salle-Centre Pompidou, Forum des images, Luminor).

 

Πάνω από 1000 άτομα παρακολούθησαν τις προβολές των ταινιών, τις οποίες προλόγισε η Μαρία Κομνηνού (Γενική Γραμματέας ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος) και οι σκηνοθέτες Ροβήρος Μανθούλης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος και Στέλλα Θεοδωράκη.

 

Το αφιέρωμα ανέδειξε τον πλούτο της συλλογής της ΤΤΕ από την ίδρυσή της, με την ψηφιοποιημένη ταινία του Ζοζέφ Χιέπ Οι περιπέτειες του Βιλάρ (1024), τον εμπλουτισμό της κατά τις επόμενες δεκαετίες, καθώς και τη συνεισφορά της στην προβολή του σύγχρονου ελληνικού ντοκιμαντέρ μετά την μεταστέγασή της στο νέο χώρο στον Κεραμεικό.

 

Αυτό το αφιέρωμα αναδεικνύει την ανάγκη για τη διασφάλιση ουσιαστικών  και σταθερών πόρων για την αξιοποίηση της μεγάλης συλλογής της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο εξωτερικό για την διοργάνωση παρεμφερών εκδηλώσεων.

 

Το αφιέρωμα, μια συνδιοργάνωση του Cinéma du réel και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Παρίσι, το Γραφείο της Μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας της UNESCO, την Aegean Airlines, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τo σύλλογο Φωνή Γραφή.

 

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Έλληνα Πρέσβη στο Παρίσι, κ. Θεόδωρο Πασσά, καθώς και την Πρέσβειρα και Μόνιμη αντιπρόσωπο της UNESCO, κα Κατερίνα Δασκαλάκη.

 

Οι ταινίες του αφιερώματος ήταν οι εξής:


1# Διαμάντια της συλλογής: Οι περιπέτειες του Βιλάρ (Ζόζεφ Χεπ, 1924), Οι εκατό ώρες του Μάη (Φώτος Λαμπρινός, Δήμος Θέος, 1960), Μοναστηράκι (Γκαίη Αγγελή, 1976), Αθήνα ή τρεις επισκέψεις στην Ακρόπολη (Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1983)

 

2# Πολιτικές: Μέγαρα (Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Σάκης Μανιάτης 1974), Μπέττυ (Δημήτρης Σταύρακας, 1979), To γελεκάκι (Ίρις Ζαχμανίδη,1976)

 

3# Βιομηχανία και μετανάστευση: Γράμμα από το Σαρλερουά  (Λάμπρος Λιαρόπουλος, 1965), Αλουμίνιον της Ελλάδος (Ρούσσος Κούνδουρος, 1965), Πρώτη ύλη (Χρήστος Καρακέπελης, 2011)

 

4# Μορφές αρχειοθέτησης: από το ιδιωτικό στο δημόσιο: Ημερολόγια αμνησίας (Στέλλα Θεοδωράκη, 2012)

 

5# Δάνεια τεκμηρίωσης: Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος (1997,Ροβήρος Μανθούλης), Η δικτατορία των Ελλήνων συνταγματαρχών (1998,Ροβήρος Μανθούλης).  

 

Περισσότερες πληροφορίες: www.tainiothiki.gr

Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα στον Ποιητή του Έρωτα από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος
08.02.2017 13:12
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Χιλής, τη Seven και τη Strada Films, έχουν ετοιμάσει για τη γιορτή των ερωτευμένων μια ειδική βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή του έρωτα, Πάμπλο Νερούδα.
Αφιέρωμα στον Ασγκάρ Φαράντι από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος
04.01.2017 16:38
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με τη Seven Films και τη Strada Films, παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στο σπουδαίο Ιρανό σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαράντι με τέσσερις από τις καλύτερες ταινίες του.
Η Αθήνα ελεύθερη - Εικόνες της απελευθέρωσης στην Ευρώπη: αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη
18.10.2016 11:27
Σε συνέχεια του πολύ πετυχημένου περσινού κινηματογραφικού αφιερώματος Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης που διοργανώθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2015, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Η Αθήνα Ελεύθερη και σημείωσε μεγάλη επιτυχία με μεγάλη συμμετοχή του κοινού στις προβολές και τις σχετικές συζητήσεις, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει εκ νέου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου το κινηματογραφικό αφιέρωμα Εικόνες της απελευθέρωσης στην Ευρώπη.
Ο κινηματογράφος ως καθρέφτης της ταυτότητας: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
19.05.2016 14:23
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Art Brut – Outsider Art: Η ετερότητα ως καθρέφτης της ταυτότητας», την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος αφιέρωμα με τίτλο «Ο κινηματογράφος ως καθρέφτης της ταυτότητας».
Cine Magyar - 15 κορυφαίες δημιουργίες του νεότερου ουγγρικού σινεμά στην Ταινιοθήκη
25.02.2016 14:22
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Carousel Films, με την υποστήριξη της Ουγγρικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Βουδαπέστης, παρουσιάζουν το κινηματογραφικό αφιέρωμα Cine Magyar, στην αίθουσα 1 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, από την Πέμπτη 3 Μαρτίου έως την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016.