Η Τρελλή Ροδιά και ο ΙΑΝΟΣ μας ταξιδεύουν, το Σάββατο 18 Απριλίου 2015, σε μια περιπέτεια μυστηρίου για μικρούς και μεγάλους στη Νέα Υόρκη. Η Κυόκο στον Κύκλο έρχεται ως συνέχεια της μουσικοθεατρικής παράστασης η Κυόκο στο Κέντρο της Γης (Bios-Δαναός 2014) για να μας προσφέρει μια μοναδική βιωματική μουσικοθεατρική παράσταση που εξελίσσεται σε  ομαδικό παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους.

Μια απίθανη χιουμοριστική ιστορία δύο βατράχων, δύο κουνουπιών μιας ποντικίνας και ενός Αγοριού στο Μπρούκλιν ξετυλίγεται μέσα από την παραστατική αφήγηση, τα τραγούδια και τα μουσικά όργανα, τη συμμετοχή των παιδιών και τα βίντεο. Η Κυόκο μας μιλάει για τη μεγάλη πρόκληση του να βγούμε από τη γυάλα μας, να αντιμετωπίσουμε τους αντιπάλους μας με αγάπη και γενναιοδωρία και να μάθουμε μέσα από τη χαρά την ανακάλυψης ποιοι πραγματικά είμαστε.

Οι επιρροές της Νέας Υόρκης είναι διάχυτες στο κείμενο και μας μεταφέρουν στη συναρπαστική πόλη, ενώ παράλληλα μαθαίνουμε για τα είδη και τα χαρακτηριστικά των ζώων που πρωταγωνιστούν. Στη συνέχεια της αφήγησης τα ίδια τα παιδιά γίνονται οι πρωταγωνιστές του έργου παίζοντας με τις δράσεις και τις αποφάσεις των ηρώων, ενώ συμμετέχουν σε ένα ομαδικό μουσικό εργαστήριο κρουστών. Στα παιχνίδια συμμετέχουν, εφόσον το θελήσουν, και οι γονείς.

Το ομώνυμο έργο της Νάντιας Δρακούλα σε πρωτότυπη μουσική Ιάκωβου Παυλόπουλου επιλέχθηκε από την κρατική ραδιοφωνία, ηχογραφήθηκε στα στούντιο της ΝΕΡΙΤ και αναμεταδόθηκε την πρώτη μέρα του 2015 από το Πρώτο Πρόγραμμα.

Για το έργο

Η Κυόκο, η βατραχίνα, ζει τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής της μέσα στο λαβύρινθο μιας πολυκατοικίας στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Προσπαθώντας να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης του αγαπημένου της Κιόκο, θα συνειδητοποιήσει ότι ανακαλύπτει τον ίδιο της τον εαυτό. Το μυστηριώδες πάζλ πρέπει να λυθεί και σε  αυτό το ταξίδι σύμμαχοί της θα είναι δύο ακαταμάχητοι φίλοι, η Μπέλα το ποντίκι και το Κουνούπι 1. Οι ανατροπές και οι προκλήσεις, οι φίλοι και εχθροί θα θολώσουν τα νερά της γυάλας λίγο πριν το μεγάλο άλμα…

Στόχος του βιωματικού μέρους

Τα παιδιά μέσα από τη θεατρική αφήγηση και τα βιωματικά παιχνίδια μαθαίνουν διασκεδάζοντας. Η μίμηση, η αναπαραγωγή ήχων, οι χειρονομίες, οι κινήσεις που προκύπτουν μέσα από το έργο και η επαφή με τα μουσικά όργανα βοηθούν στη γλωσσική και σωματική έκφραση, στην ανάπτυξη της κριτικής  σκέψης, στη συναισθηματική τους εκτόνωση και στη συγκέντρωση της προσοχής τους. Η ομαδική συζήτηση σε σχέση με τους ήρωες, τα προβλήματα, τα διλήμματα και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουν ενισχύει τη συλλογική σκέψη και το δημιουργικό διάλογο.

Η Τρελλή Ροδιά

Η Τρελλή Ροδιά που μάχεται τη συννεφιά του κόσμου γεννήθηκε το 2013 στη σκιά της γέφυρας του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη από τη Νάντια Δρακούλα και τον Ιάκωβο Παυλόπουλο και έχει έδρα στην Αθήνα. Η πολιτιστική μας εταιρεία φιλοξενεί συντελεστές με διαφορετικά background από τον χώρο των τεχνών, της παιδαγωγικής και των τεχνολογικών εφαρμογών, με κοινό βλέμμα στη σύγχρονη αισθητική, στην δημιουργική αλληγορία και στην ψυχαγωγική εκπαίδευση.

Στόχοι μας, η δημιουργία πρωτότυπων οπτικοακουστικών έργων, βιωματικών προγραμμάτων και εναλλακτικών παραγωγών μέσα από τον διάλογο των παραστατικών τεχνών με επίκεντρο το νεανικό κοινό και τις ευπαθείς ομάδες. Ερευνούμε και πειραματιζόμαστε πάνω σε σύγχρονες διεθνείς  μεθόδους εκπαίδευσης μέσα από την τέχνη και το παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους.

Πρότυπα και αναφορές μας βρίσκουμε στα παιδιά, τα ζώα, τη φύση, τον ακτιβισμό, τη φιλοσοφία αλλά και τις μεγάλες μορφές που έχουν σημαδέψει τη γενιά μας, από την τέχνη, την επιστήμη, τη μόδα μέχρι τα animation.

Η γενιά X μεγάλωσε και κάνει τα δικά της παιδιά απαντώντας εκεί που οι ερωτήσεις δεν έχουν τελειωμό…

Συντελεστές


Νάντια Δρακούλα: Συγγραφή-σύλληψη προγράμματος, σκηνοθεσία και κεντρική αφήγηση

Ιάκωβος Παυλόπουλος: Μουσική Σύνθεση, αφήγηση, εκτέλεση κρουστών και τραγούδι.

Έλενα Φορνάρο: Αφήγηση, πιάνο τραγούδι

Αγγέλα Δρακούλα: Μάσκες-Χειρισμός Βίντεο-Γραφιστικά-Πουλί Πίκα

Ελίζα Ζήκου: Επιστημονικός συνεργάτης-εμψυχώτρια-Πουλί Μίκα

Ραδιοφωνικό σποτ: Εκφώνηση/Κωνσταντίνος-Αλέξης Παπακώστα Σαλαμπί/Νάντια Δρακούλα/Παραγωγή: Ιάκωβος Παυλόπουλος

Ηλικίες: 3-10