Ο Κινητήρας με χαρά θα φιλοξενήσει από 13 έως 20 Απριλίου 2015 ως resident artists τον Νορβηγό καλλιτέχνη Ludvig Daae και τη Σουηδή-Βραζιλιάνα Joanna Perez Nordahl. Πρόκειται να ξεκινήσουν την καινούρια τους έρευνα, HYPERFRUIT, ενώ θα παρουσιάσουν και την προηγούμενη δουλειά τους, ΜΜ, σε μια ανοιχτή παρουσίαση το Σάββατο 18 Απριλίου στις 21.15 στο στούντιο του Κινητήρα.

Στο νέο τους πρότζεκτ HYPERFRUIT, ο Ludvig Daae και η Joanna Perez Nordahl πρόκειται να εξερευνήσουν τι συμβαίνει όταν το διαδίκτυο χρησιμοποιείται ως δομή για το χορό. Το διαδίκτυο έχει αλλάξει την επικοινωνία και την πρόσβασή μας στην ενημέρωση. Τώρα που επικοινωνούμε εύκολα με κάποιον που βρίσκεται μακριά, είναι πιο εύκολη η απόσταση; Ποιά είναι η διαφορά όταν μιλάμε με κάποιον μέσω skype σε αντίθεση με την κατά πρόσωπο επικοινωνία; Είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε πολλές πτυχές και δομές της ζωής μας ώστε να προσαρμοστούμε στην τεχνολογία της εποχής μας αλλά, γιατί μένουμε πιστοί σε άλλες παραδόσεις; Για να σκεφτούμε νέες μορφές και δομές, πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά και εκτός των πλαισίων των όσων ήδη γνωρίζουμε. Έτσι λοιπόν, αντί να προσπαθούμε να αλλάξουμε το χορό μέσα στη δομή της χορογραφίας, μήπως θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τη δομή για να βιώσουμε το χορό διαφορετικά;

Επιπλέον, στο πλαίσιο του residency, ο Ludvig Daae θα παρουσιάσει την περφόρμανς MM, ένα εικονικό ντουέτο με τον εαυτό του. Ο Ludvig διαπραγματεύεται με τον εαυτό του στην οθόνη σε μια καλλιτεχνική διαδικασία όπου είναι ο δημιουργός και ο περφόρμερ.

Το MM παίζει με το πώς ο χορογράφος είναι παρών κατά τη διάρκεια μιας περφόρμανς και την αντικειμενοποίηση του χορευτή στη σκηνή. Καθώς η παράσταση εξελίσσεται, νέα στρώματα εμφανίζονται. Το βίντεο αποκτά το δικό του ρόλο καθώς αυτά που παρουσιάζει είναι αδύνατο να αναδημιουργηθούν ζωντανά στη σκηνή. Η φωνή της Joanna Nordahl που είναι η δημιουργός του μεγαλώνει όσο η περφόρμανς συνεχίζεται και οι καλλιτεχνικές επιλογές που έκανε στο μοντάζ καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο. Είναι η εικόνα μέρος του σόλο ή ένα σχόλιο για το σόλο, και σε αυτή την περίπτωση, πώς οριοθετείται το σόλο; Είναι η εικόνα και το σόλο τα δύο μισά ενός συνόλου; Από τις δύο εκδοχές του ίδιου προσώπου, με ποιο σχετίζεται κανείς περισσότερο; Μπορεί το σόλο να λειτουργήσει μόνο του, χωρίς την εικόνα, ή εξαρτάται από αυτή; Ό,τι βλέπουμε ζωντανά στη σκηνή γίνεται για να μπορεί να το σχολιάσει η εικόνα ή η εικόνα σχολιάζει για να δικαιολογήσει αυτό που συμβαίνει στη σκηνή;

Ο Ludvig Daae έχει εκπαιδευτεί στη Βασιλική Σουηδική Σχολή Μπαλέτου (Royal Swedish Ballet School) και στη Σχολή Παραστατικών Τεχνών Έρευνας και Κατάρτισης Εργαστηρίων στις Βρυξέλλες (Performing Arts Research and Training Studios-P.A.R.T.S.). Έχει δουλέψει ως χορευτής για πολλούς χορογράφους, συμπεριλαμβανομένων των Deborah Hay και Mårten Spångberg. Τα δικά του έργα έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες αίθουσες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Νορβηγικής Εθνικής Λυρικής Σκηνής- The Norwegian National Opera (NO), The Place (UK), Mousonturm (DE), Dansens Hus (SE).

Η Joanna Perez Nordahl εμφανίζεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού του Σαν Φρανσίσκο (San Fransisco International Dance Film Festival). Έχει μεγάλη εμπειρία σε κινηματογραφικές ταινίες, μουσικά βίντεο, ταινίες χορού, διαφημίσεις και έργα τέχνης. Τα τελευταία έργα της, περιλαμβάνουν τη δική της τηλεοπτική εκπομπή στο εθνικό σουηδικό κανάλι TV και βίντεο από διάφορους Σουηδούς καλλιτέχνες.

Ιδέα, χορογραφία, χορός: Ludvig Daae

Σκηνοθεσία, μοντάζ εικόνας και ήχου: Joanna Perez Nordahl

Βοηθός παραγωγής, φωτογραφίες: Karolina Bengtsson

Ηχογράφηση: Martin Lindström

Τεχνική επιμέλεια βίντεο: Johan Wik , Mattias Montero

Μουσική: Lune, John De Lira Lindberg

Τεχνική επιμέλεια παρουσίασης: Παύλος Μαυρίδης