Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Το project Εντός / Εκτός συνεχίζεται με την Ελένη Κορδαλή και τον Φαίδωνα Γιαλή

Το project Εντός / Εκτός συνεχίζεται με την Ελένη Κορδαλή και τον Φαίδωνα Γιαλή

Το project Εντός/Εκτός συνεχίζεται με το έργο των Ελένης Κορδαλή και Φαίδωνα Γιαλή, 168 m., μία περφόρμανς-εγκατάσταση που θα φιλοξενηθεί στο χώρο της στοάς της οδού Πανεπιστημίου 44 από τις 2 έως τις 13 Απριλίου 2015. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015, στις 19:00.

168 μέτρα μετρούν τα υφασμάτινα μαξιλάρια που θα χρησιμοποιηθούν για τη δράση της Ελένης Κορδαλή και του Φαίδωνα Γιαλή ως το μέσο με το οποίο θα γεφυρωθεί η απόσταση ανάμεσα στα σώματά τους. Προστασία ή εγκλωβισμός; Το ερώτημα παραμένει ανοικτό, καθώς κατά τη διάρκεια της περφόμανς που θα πραγματοποιηθεί στη στοά της οδού Πανεπιστημίου 44, η Κορδαλή και ο Γιαλής θα καλύψουν τα σώματά τους προσαρτώντας διαδοχικά ο ένας πάνω στον άλλο αυτοσχέδιους υφασμάτινους όγκους. Μέσα στα μαλακά και ασφαλή κελύφη που δημιουργούνται, οι κινήσεις των δύο ατόμων εξαρτώνται σταδιακά από έναν αναγκαστικό συντονισμό, ενώ τα σώματά τους, καθόλα προστατευμένα, γίνονται ολοένα και πιο δυσλειτουργικά.

Μέσα από το έργο τους, η Κορδαλή και ο Γιαλής στοχεύουν να δραστηριοποιήσουν τη σκέψη μας γύρω από το ανθρώπινο σώμα , τη φυσική και ψυχική υπόσταση του εαυτού μας, προσεγγίζοντας έννοιες όπως της αυτονομίας και της αλληλεξάρτησης, αλλά και τη δυνατότητα να διαμορφώνουμε ελεύθερα τις επιλογές μας. Με τη συμβολική δράση τους, επιχειρούν να διερευνήσουν όρους και προϋποθέσεις με τους οποίους το σώμα ως συμβολικό όχημα προσδιορίζει τόσο την ατομική ύπαρξή μας όσο και την επικοινωνία με τους άλλους στον ιδιωτικό και το δημόσιο χώρο.

Με το τέλος της δράσης, τα 168 μέτρα της υφασμάτινης κατασκευής θα γεμίσουν το χώρο του καταστήματος της στοάς, ως τεκμήριο της αρχικής περφόρμανς, αλλά και ως μια μεταφορά της εικόνας και της αίσθησης του περιορισμού, της παγίδευσης και της αναγκαίας εκτόνωσης.


Σχετικά με το project Εντός/Εκτός:

Η Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών οργανώνει από τις 5 Μαρτίου 2015 το project διαρκείας Εντός/Εκτός κατά το οποίο έργα φοιτητών και πρόσφατων αποφοίτων της ΑΣΚΤ θα φιλοξενηθούν διαδοχικά ανά δεκαπενθήμερο στο χώρο ενός ανενεργού καταστήματος στο Μέγαρο Κωνσταντόπουλου, εντός της στοάς της οδού Πανεπιστημίου 44. Η επιμέλεια του project ανήκει στην ιστορικό τέχνης Χάρι Κανελλοπούλου.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν έργα με αφορμή αυτό το χώρο σε ένα σημείο της πόλης στα όρια ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο. Εντός μιας προστατευμένης «προθήκης», αλλά εκτός ενός συμβατικού εκθεσιακού χώρου, εντός του αστικού μικρόκοσμου μιας στοάς και εκτός του κεντρικού δικτύου της πόλης, σε ένα ζωτικό χώρο ανάμεσα στο «στεγασμένο» και το «υπαίθριο», οι καλλιτέχνες θα διερευνήσουν τη διαδραστική σχέση μεταξύ έργου και θεατή, διεκδικώντας το δημόσιο βλέμμα και την προσοχή προς την εικαστική δημιουργία.

Σχετικές ειδήσεις
Η Αγγελική Παπαδοπούλου στο ΒΚΚ 4th International Contemporary Ceramic art project στην Ταϊλάνδη
13.12.2016 10:55
Η κεραμίστρια Αγγελική Παπαδοπούλου προσκαλεσμένη από την έδρα Κεραμικής του Πανεπιστήμιου του Κhon Kaen, της Ταϊλάνδης, συμμετείχε στο ΒΚΚ 4 Ιnternational Ceramic art project από τις 8 έως τις 15 Νοέμβρη με θέμα «Σύγχρονα κεραμικά φωτιστικά έργα».
Filmink Project, από το ΙΝΚ Project.Exhibition στο metamatic:taf
12.05.2016 11:39
Το metamatic:taf εγκαινιάζει το FILMINK Project σε διοργάνωση του ΙΝΚ Project.Exhibition τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016.
Εντός Εκτός…: Έκθεση της Ελένης Δαβιλά στην αίθουσα τέχνης «αγκάθι  - κartάλος»
05.04.2016 13:04
Η Αίθουσα Τέχνης «αγκάθι - κartάλος» οργάνωσε και παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Δαβιλά με τίτλο «Εντός Εκτός…». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 9 Απριλίου 2016.
Crossing the Limit από την ομάδα F.I.S.T. στο ArtWall Athens Project Space
28.03.2016 10:40
Το Crossing the Limit είναι ένα project της ομάδας F.I.S.T., το οποίο παρουσιάζεται τον Απρίλιο στο ArtWall Athens Project Space.
Periapsis Project: Η πρώτη Concept art έκθεση στην Ελλαδα
17.03.2016 10:20
Το CASK_up επιστρέφει την φετινή Άνοιξη παρουσιάζοντας σε συνεργασία με την CASK και το Τμήμα Εικαστικών Και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας το Periapsis project!