Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Προς Νέες Ακτές

Προς Νέες Ακτές
Tο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βάζει πλώρη προς Παρίσι, καθώς για πρώτη φορά 179 έργα της Συλλογής Κωστάκη του Μουσείου παρουσιάζονται σε έκθεση στο Mουσείο Maillol.

Τα έργα  θα παρουσιαστούν υπό τον τίτλο Vers de Nouveaux Rivages (Προς Νέες Ακτές) από 12 Νοεμβρίου του 2008 μέχρι 2 Μαρτίου του 2009. Ο τίτλος και το λογότυπο της έκθεσης, είναι δάνειο από το σχέδιο της καλλιτέχνιδας Λιουμπόβ Ποπόβα που ανήκει στη συλλογή Κωστάκη του Κ.Μ.Σ.Τ. και προοριζόταν για την εικονογράφηση ρωσικού μουσικού περιοδικού (1923).

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν ενότητες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως υποσύνολο της ενιαίας συλλογής. Ιδιαίτερη παρουσία έχουν τα καθαρά αφαιρετικά και μη-αντικειμενικά έργα και δίδεται έμφαση στα κινήματα του σουπρεματισμού και του κονστρουκτιβισμού. Επίσης προβάλλονται καλλιτέχνες το έργο των οποίων στη συλλογή Κωστάκη αντιπροσωπεύεται με ολοκληρωμένο τρόπο, όπως η Λιουμπόβ Ποπόβα, ο Αλεξάντρ Ρότσενκο. ο Ιβάν Κλιουν, οι Έντερ.


Ο συλλέκτης Γιώργος Κωστάκης έσωσε από την καταστροφή και την αφάνεια μία από τις πιο σημαντικές περιόδους στην ιστορία της τέχνης , την ρωσική πρωτοτυπία. Από το 1980 έχουν γραφτεί αρκετές μελέτες για την περίοδο αυτή ωστόσο, δεν υπάρχει καμία σημαντική έκθεση για τη ρωσική πρωτοπορία που να μην παραπέμπει έστω και αναφορικά σε έργα από τη συλλογή Κωστάκη
 
Με την έκθεση αυτή αρχίζει μία περίοδος συμπαραγωγών του Κ.Μ.Σ.Τ. με τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης στη βάση της συλλογής Κωστάκη η οποία ως το 2012 θα ταξιδέψει στην Γαλλία, την Αγγλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Ιταλία, τη Γερμανία και αλλού, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι το Κ.Μ.Σ.Τ. είναι ενταγμένο στον διεθνή χάρτη μουσείων.

Σχετικές ειδήσεις
Το ΕΜΣΤ στη λίστα των μουσείων του THE SPACES για το 2017!
05.01.2017 14:56
Η ιστοσελίδα The Spaces προτείνει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ως ένα από τα σημαντικά μουσεία που πρέπει να επισκεφτούμε, ανάμεσα σε άλλα, τα οποία ανοίγουν τις πύλες τους το 2017.
Εννέα Ρωσικές Ιστορίες: έκθεση από το ΚΜΣΤ στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
19.10.2016 15:48
Γιορτάζοντας το έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα παρουσιάζει την περιοδική έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Εννέα Ρώσικες Ιστορίες. Σύγχρονοι καλλιτέχνες από τις συλλογές του ΚΜΣΤ», η οποία θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, ώρα 19:30. Η έκθεση φιλοξενείται στο πλαίσιο της δικτύωσης των τριών μουσείων της πόλης (Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου Λάρισας), όπου για πρώτη φορά διοργανώνεται κοινό πλαίσιο δράσης. Με αφορμή τον εορτασμό του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η δικτύωση αυτή την φορά θα αναδείξει τους κοινούς πολιτιστικούς δεσμούς του τόπου μας με τη Ρωσία.
Η επανάσταση του χρώματος: νέα έκθεση με έργα της Συλλογής Κωστάκη στο ΚΜΣΤ
07.09.2016 11:38
«Η Επανάσταση του χρώματος», είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης-παραγωγής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Μονή Λαζαριστών από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2016, σε επιμέλεια της Αγγελικής Χαριστού.
Κεραμική από την Κίνα: έκθεση με έργα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη
06.06.2016 16:23
Για πρώτη φορά ύστερα από 35 χρόνια, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο ελληνικό και διεθνές κοινό επιλογή αριστουργημάτων κινεζικής κεραμικής από τη συλλογή του.
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016 στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
28.04.2016 10:42
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζει για ακόμη μια χρονιά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων!