Το αριστούργημα του Τενεσί Ουίλιαμς είδε για πρώτη φορά το φως της σκηνής στο Ethel Barrymore Theater της Νέας Υόρκης στις 3 Δεκεμβρίου του 1947. Είναι το πρώτο έργο που κερδίζει και τα τρία κορυφαία βραβεία, το Πούλιτζερ, το Βραβείο Κριτικών της Νέας Υόρκης και το Ντόναλντσον. Την ίδια χρονιά ανεβαίνει στο Μπρόντγουεϊ κάτω από τη σκηνοθετική ματιά του Ελία Καζάν με τους Μάρλον Μπράντο και Τζέσικα Τάντι στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ το 1951 η κινηματογραφική του μεταφορά χαρίζει στη Βίβιαν Λι το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Το έργο ξεκινάει με μία άφιξη και τελειώνει με μία αναχώρηση. Η Μπλανς Ντυμπουά, μία γυναίκα λεπτεπίλεπτη, ευαίσθητη, ονειροπόλα και υπερβολικά κοκέτα, καταφθάνει στη Γαλλική Συνοικία της Νέας Ορλεάνης, στο σπίτι της γλυκιάς και εύθραυστης αδελφής της Στέλλας, που είναι παντρεμένη με τον πολωνικής καταγωγής σκληρό και γοητευτικό εργάτη, Στάνλεϊ Κοβάλσκι. Φθάνει εκεί με όχημα ένα λεωφορείο που φέρει το όνομα Πόθος. Ο Στάνλεϊ, ένας άντρας που αναζητάει την άμεση και απλή απόλαυση της ζωής, και αντιμετωπίζει τη γυναίκα ως τρόπαιο, νιώθει να απειλείται από την έλευση της Μπλανς.  Εκείνη: μια γυναίκα που αναζητά τη μαγεία. Εκείνος: ένας άντρας ρεαλιστής. Δύο κόσμοι τελείως διαφορετικοί, όπου δεν θ’αργήσει να συμβεί μία αναπόφευκτη σύγκρουση…

Παίζουν: Πέμυ Ζούνη, Βασίλης Μπισμπίκης, Ιωάννα Παγιατάκη, Γιάννης Χαρίσης, Γιώργος Ζώης, Θάλεια Σκαρλάτου, Μάρα Κουκουλά, Πάμπλο Γκονζάλες-Απόστολος Κρίτσας, Γιάννης Παλαμιώτης, Φώτης Ζήκος ,Μιχάλης Συριόπουλος, Χρύσα Ιωαννίδου, Ζωή Αλεξούλη, Πέλλα Μακροδημήτρη, Αναστασία Χαριτίδου, Ευστράτιος Ανούδης, Παύλος Μαρωνίδης, Δημήτρης Νικολαϊδης, Γιώργος Παυλίδης, Ιούλιος Τζιάτας, Στέλιος Χατζηαδαμίδης.