Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Places of duration: εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Cheapart

Places of duration: εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Cheapart

Υπό τον τίτλο “Places of duration”, ο οργανισμός epitelesis - Performance Art Foundation παρουσιάζει τη συνεργασία του με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα PAS│Performance Art Studies, όπου το κοινό προσκαλείται να εισέλθει στη διαδικασία δημιουργίας επιτελέσεων (performances) το Σάββατο 4ης Απριλίου -18:00 στο χώρο της Cheapart Εξαρχείων.

Οι επιτελέσεις που θα παρουσιαστούν είναι αποτέλεσμα του προγράμματος σπουδών με διάρκεια από τις 27 Μαρτίου μέχρι και τις 6 Απριλίου, υπό τη καθοδήγηση του Γερμανού εικαστικού και επιτελεστή BBB Johannes Deimling, των προσκεκλημένων δασκάλων Αντρέα Πασιά και Francesco Kiàis, και της συνεργάτιδας φωτογράφου Monika Sobczak. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα PAS│Performance Art Studies, ερχόμενο στην Αθήνα μετά από εφτά χρόνια επιτυχημένης ενεργής δράσης ανά τον κόσμο, φέρνει κοντά δεκατέσσερις συμμετέχοντες από Ελλάδα, Ουκρανία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ολλανδία, Ισπανία, Κύπρο, Πολωνία και Αυστρία, οι οποίοι επιλέχθηκαν μέσω ανοιχτού καλέσματος, με επίκεντρο τη συμμετοχική έρευνα και την ομαδικότητα.

Η ύλη παρουσιάζεται πάντα σε μία αέναη διαδικασία τριβής με το χρόνο, με αναφορά στην ‘αντοχή’ προς τη φθορά και στη πηγαία ανάγκη του ανθρώπου για τη διατήρησή της, μέσω της καταγραφής και της ‘θύμησης’. Η αναζήτηση  αυτής της ‘αιωνιότητας’ παρατηρείται ιδιαίτερα στη τέχνης της γλυπτικής, γνωρίζοντας ιστορικά την άνθισή της μέσω της αρχαίας Ελληνικής γλυπτικής, σε αντίθεση με την εφήμερη και ‘στιγμιαία’ διάσταση της επιτέλεσης. Η συνάντηση αυτών των διαφορετικών διαστάσεων ‘διάρκειας’ δίνει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία σωματικής αναζήτησης μίας στάσης γλυπτικής μνημειακότητας ή ‘θέσης’ προς ένα κοινωνικό προβληματισμό. Σε ένα σύγχρονο πλαίσιο αβεβαιότητας και αναζήτησης μίας επικείμενης ‘αλλαγής’, η επικέντρωση στις παρουσιαζόμενες επιτελέσεις διάρκειας (long-duration performances) δημιουργεί ένα πλαίσιο χωροχρόνου αποσκοπώντας στη συνεύρεση ατομών και την ανάγκη συνύπαρξης.

Συμμετέχουν οι Αγγελική Χάιδω Τσόλη (Ελλάδα), Anna Kosarewska (Ουκρανία), Aron Lesnik (Γερμανία), Eliza Soroga (Ηνωμένο Βασίλειο), Emma Zetterstrom (Σουηδία), Imke Zeinstra (Ολλανδία), Jolijn de Wolf (Ολλανδία), Manuel Lopez Garcia (Ισπανία), Μαρκέλα Κονταράτου (Ελλάδα), Μυρτώ Μακρίδου (Κύπρος), Ola Kozioł (Πολωνία), Ruth Biene (Γερμανία), Veronika Merklein (Αυστρία), Χρίστος Παπαμιχαήλ (Κύπρος)

Περισσότερες πληροφορίες στους συνδέσμους www.epitelesis.com - www.pas.bbbjohannesdeimling.de - www.cheapart.gr/?p=3863
Facebook event: http://on.fb.me/1wepYCZ

Σχετικές ειδήσεις
Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία: εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον Δήμο Αθηναίων
26.01.2017 14:56
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μας προσκαλεί την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στις 12.00 στο δημαρχείο της πλατείας Κοτζιά, όπου θα παρουσιάσει το πρωτότυπο πρόγραμμα για παιδιά των δημοτικών σχολείων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», το οποίο ήδη έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή με την συνεργασία της Τεχνόπολης δήμου Αθηναίων και τα Γραφεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας.
Το αρχαίο δράμα σήμερα: Σεμινάρια και Εργαστήρια σε Θήβα και Αθήνα
16.01.2017 10:00
Το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΡΑ) και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (ΙΜΚ), σε συνεργασία με τον Δήμο Θήβας και με την ενίσχυση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν το διεθνές εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Το αρχαίο δράμα σήμερα» με επιστημονικό και καλλιτεχνικό υπεύθυνο του ΚΕΔΡΑ τον καθηγητή και σκηνοθέτη Γιάγκο Ανδρεάδη και υπεύθυνο του ΙΜΚ τον συγγραφέα και κριτικό θεάτρου Ηρακλή Λογοθέτη.
playforPLACE 2016: το καλλιτεχνικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σοφίας Μαυραγάνη επιστρέφει
30.08.2016 16:37
Το playforPLACE, το καινοτόμο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ιδέα της χορογράφου Σοφίας Μαυραγάνη, ταξιδεύει για πέμπτη χρονιά και ανακοινώνει τους επόμενους σταθμούς του. Σε διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο 2016 πραγματοποιούνται, δράσεις στο Πόρτο (Πορτογαλία), τη Σεβίλλη (Ισπανία) και το Κέιπ Τάουν (Νότια Αφρική).
Art - Athina: Κάλεσμα εθελοντών για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του KIDS LAB
21.04.2016 16:18
Θέλεις να αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου συμμετέχοντας ενεργά στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της φετινής Art-Athina;
Rock guitar in 11 dimensions: διάλεξη-performance του Mark Lewney στο πλαίσιο του Hub Science
11.04.2016 14:33
Τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016, στις 20:00, σας προσκαλούμε στην έβδομη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη-performance του φυσικού και κιθαρίστα Mark Lewney με θέμα «Rock guitar in 11 dimensions».