Η gallery genesis παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Πλουμιστού, με τίτλο Παιχνίδια Διάθλασης, από την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015.
 
Εικόνες, πρόσωπα της πόλης
Μέσα από το παιχνίδι της διάθλασης.
Στιγμιότυπα απελευθερωμένα από την ξηρασία άγονων χρόνων.
Σταγόνα-σταγόνα ποτίζουν τα πινέλα την εικόνα
και πασχίζει αγάπη η ασάφεια και βεβαιότητα η ελπίδα.
Κι είναι το τζάμι που χωρίζει ή ενώνει
που θολώνει ή ξεκαθαρίζει;
Σταγόνες –να’ ναι βροχής, ιδρώτα ή δακρύων- υπέροχες σταγόνες
απαλύνουν τις τριβές σκληρής καθημερινότητας.
 
Δημήτρης Βέλλας
 
Η Ελένη Πλουμιστού μιλάει για τα έργα που θα παρουσιάσει στην πρώτη της ατομική έκθεση στη gallery genesis:

Η σχέση μου με την πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από βαθιά αίσθηση αβεβαιότητας, ασάφειας, ρευστότητας. Πάντα όμως αναζητώντας ένα φως, μια ελπίδα. Αυτή ήταν και η αφορμή για τα έργα μου είτε αφορούν πρόσωπα είτε τοπία.
 
Μια διαφορετική θεώρηση της πραγματικότητας μέσω του υγρού στοιχείου.
 
Άλλοτε το ίχνος της βροχής και άλλοτε της ανάσας, δημιουργούν στον καμβά του τζαμιού μια σειρά εικόνων που ακροβατούν μεταξύ πραγματικού και φανταστικού.
 
Αρχικά ζωγράφισα παιδικές και γυναικείες φιγούρες, αμφισβητώντας τες μέσα από το νερό και  πίσω από θολά τζάμια.

Το τζάμι είναι εκείνο που χωρίζει, που στέκεται ανάμεσα, που αποστασιοποιεί.
Στα έργα μου το τζάμι  ταυτόχρονα ενώνει με την πραγματικότητα, την επαφή με την αλήθεια, μοιάζει να την ονειρεύεται κάθε φορά μέσα από τη θαμπή διάθλαση των σταγόνων της βροχής. Σταγόνες-δάκρυα λύπης ή χαράς που οδηγούν στην κάθαρση.
 
Σε αυτήν την αναζήτησή μου προσπάθησα να εκφράσω όλα τα προηγούμενα, με διαφορετικούς τρόπους  γραφής. Κάπου τονίζοντας τα δυο επίπεδα που συνυπάρχουν στο έργο μου, αλλού διασπώντας τα όρια της φόρμας που μπλέκονται μεταξύ τους σε μια ασάφεια ανίκανη όμως να σβήσει τη δύναμη της φόρμας της ανθρώπινης μορφής ή της φύσης. Φρόντισα όμως, έστω και αμυδρά του ήλιου παρουσία.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας αναζήτησης χρόνων η οποία συνεχίζεται.
 

Η Ελένη Πλουμιστού γεννήθηκε, και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και αποφοίτησε το 2014 με άριστα, με καθηγητές τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη και Γιώργο Χαρβαλιά, κεραμική και γλυπτική με τον Νίκο Τρανό, ψηφιδωτό με την Δάφνη Αγγελίδου, καθώς και αγιογραφία.

Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, στην Αθήνα, στην Τεχνόπολη, στον Πειραιά, Ραφήνα, στη Δημοτική πινακοθήκη  Μυκόνου  καθώς και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με την έκθεση της διεθνούς οργάνωσης Ε.Λ.Κ.Ε.Θ.Ε. όπου και βραβεύτηκε.