Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Σώμα Αίνιγμα: Έκθεση του Γιάννη Σχινά στη γκαλερί Art Zone 42

Σώμα Αίνιγμα: Έκθεση του Γιάννη Σχινά στη γκαλερί Art Zone 42

Την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015, εγκαινιάζεται στην Art Zone 42 Gallery η έκθεση ‘ Σώμα Αίνιγμα’ του Γιάννη Σχινά, η οποία περιλαμβάνει σχέδια με κάρβουνο σε χαρτί, φιλοτεχνημένα τα τελευταία πέντε χρόνια, την περίοδο από το 2010 έως και το 2015.

 

Θεματική της έκθεσης είναι το γυναικείο σώμα – γυμνό που για τον καλλιτέχνη αποτελεί μια συνεχή αναζήτηση, όχι μόνον όσον αφορά τη σχεδιαστική ελευθερία που προσφέρει, αλλά και πόσο μάλλον περισσότερο για την ερωτική δύναμη και το συναισθηματισμό του. Ο Γιάννης Σχινάς επιλέγει την τεχνική του non finito για την απόδοση του σώματος, παρουσιάζοντάς το υπό διαφορετικές γωνίες, σε διαφορετικές εκδοχές, μελετώντας την κάθε στάση και στροφή του ευλαβικά, αναφερόμενος στη φευγαλέα αποτύπωση της στιγμής. Συχνά οι συνθέσεις του ξεφεύγουν από το συνηθισμένο κάδρο, αφήνοντας να εννοηθεί μια ανεπαίσθητη συνέχεια πέρα από αυτό.

 

Στο έργο του Γιάννη Σχινά παρατηρούνται ψήγματα επιρροών τόσο από τη μελέτη της ζωγραφικής ιστορίας της Δύσης, όσο και από τη γλυπτική και την τέχνη της φωτογραφίας. Η πλαστικότητα του Ένγκρ, η λεπτεπίλεπτη φύση του Ντεγκά, οι επιμηκύνσεις και εσκεμμένες παραμορφώσεις του Ματίς και του Πικάσσο, αλλά και η τεχνική κόμιξ του Ρόι Λιχτενστάιν και του Μίλο Μανάρα και ο οξύς ερωτισμός του Κλιμτ και του Έγκον Σίλε, ίσως έχουν συμβάλει ώστε κάθε γυναίκα του Γιάννη Σχινά να πάρει μορφή, σάρκα και οστά, οδηγώντας όμως αυτόματα το χέρι του καλλιτέχνη εκεί που θέλει εκείνη και μόνο μετά την ολοκλήρωσή της αφήνει να διαφανούν οι επιρροές πάνω της.

 

Οι γυναίκες του, αποδωσμένες από μοντέλα, είναι διαφορετικές, με μοναδική προσωπικότητα. Είτε απεικονίζονται να ξεκουράζονται στον καναπέ αγκαλιάζοντας το γυμνό σώμα τους, είτε να παίζουν χαριτωμένα με τα σχεδιαστικά ‘όρια’ του κάδρου, καθηλώνουν με τη δύναμη της έκφρασης και τον αισθησιασμό του σώματος, έναν αισθησιασμό λεπτεπίλεπτο, σοβαρό, βαθύ. Ποτέ όμως φευγαλέο, παρά οικουμενικό και διαχρονικό. Οι γυμνές γυναίκες του Γιάννη Σχινά είναι γυναίκες παρατηρητές, στοχαστικές, συναισθηματικές, ανήσυχες, ήρεμες, αλλά πάνω απο όλα, καθεμιά με το δικό της τρόπο, ωραίες. Όπου με τον όρο ‘ωραίες’ εννοούμε το κάλλος που γεννιέται, θρέφεται και ενυπάρχει σε κάθε μια ξεχωριστά, ως ενότητα σώματος και ψυχής.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Ο Γιάννης Σχινάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Σταδιοδρόμησε ως νομικός: διετέλεσε καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου, Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διεθνής δικηγόρος. Δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με τα εικαστικά: ζωγραφική κυρίως αλλά επίσης, κατά περιόδους, φωτογραφία, χαρακτική , γλυπτική. Στα χρόνια του σχολείου είχε πάρει ιδιαίτερα μαθήματα σχεδίου και ελαιογραφίας. Στη συνέχεια μαθήτευσε για ένα χρόνο κοντά στον Παναγιώτη Τέτση, που τότε διηύθυνε το εργαστήριο ζωγραφικής της Σχολής Βακαλό. Πάντοτε μελετούσε την ιστορία της Τέχνης, κυρίως της Δύσης, από την προϊστορία έως σήμερα. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη της Γης, είδε μουσεία, εκθέσεις, μνημεία, ανθρώπους και τόπους και συναναστράφηκε καλλιτέχνες . Τώρα ζωγραφίζει ρεαλιστικά, με προτίμηση στο τοπίο και στο γυναικείο γυμνό.

 

Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε το 2012 στη γκαλερί Άστρα, με τίτλο Ζήτημα φωτός. Η δεύτερη το 2013, στη γκαλερί ArtZone 42, με τίτλο Παίζοντας με τις κούκλες. Αυτή είναι η τρίτη ατομική του έκθεση.

 

Παράλληλα, έχει εκδώσει μέχρι σήμερα τρία βιβλία ποίησης: Παλμύρα (Κέδρος), Εννέα ονόματα (Αντ. Σάκκουλας) και Εννεάδες (Περισπωμένη), καθώς και τη Χαρακτική , όπου παρουσίασε το χαρακτικό του έργο.

Σχετικές ειδήσεις
Xρόνος Άχρονος: έκθεση της Άννας Αντωνιάδου στη γκαλερί Art Zone 42
21.11.2016 17:15
"Xρόνος Άχρονος" ονομάζεται η νέα εικαστική παρουσίαση της Άννας Αντωνιάδου που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στην γκαλερί Art Zone 42.
Ψηφίδες Χρόνου: Έκθεση της Μαρίας Σχινά στην γκαλερί Follow your Art
16.08.2016 12:23
Την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης “Ψηφίδες Χρόνου” της Μαρίας Σχινά, στην γκαλερί Follow your Art στο Καψάλι.
Athens Matters TOo: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Art Zone 42
07.07.2016 14:59
H γκαλερί Art Zone 42 διοργανώνει και εγκαινιάζει εν μέσω καλοκαιριού, την Πέμπτη 14 Ιουλίου στις 8.00 μ.μ., μια ιδιαίτερη ομαδική έκθεση με τίτλο Athens Matters T0o.

Ατομική έκθεση του Γιάννη Γίγα στη γκαλερί ΑΔ
15.06.2016 11:40
Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 στις 20:00 εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του Γιάννη Γίγα στην γκαλερί ΑΔ.
Ατομική έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη στη γκαλερί Artis Causa
12.04.2016 13:53
Μια πολύ σημαντική έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 στις 20:00 στη γκαλερί Artis Causa στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια επιλογή έργων διαφόρων εποχών, τεχνικών και μέσων του πολύ γνωστού καλλιτέχνη Μιχάλη Κατζουράκη. Η έκθεση περιλαμβάνει ένα μέρος της μεγάλης του αναδρομικής έκθεσης πέρυσι στο Μουσείο Μπενάκη.