Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Η μετάφραση ως πολιτιστική ανταλλαγή - Η σημασία του Καντ για την Ελλάδα: Διάλεξη στο Goethe-Institut Athen

Η μετάφραση ως πολιτιστική ανταλλαγή - Η σημασία του Καντ για την Ελλάδα: Διάλεξη στο Goethe-Institut Athen

Την Τετάρτη 1 Απριλίου 2015, στο Goethe-Institut Athen, θα παρουσιαστεί διάλεξη με θέμα «Η μετάφραση ως πολιτιστική ανταλλαγή - Η σημασία του Καντ για την Ελλάδα».

 

Ο μεγάλος αριθμός βιβλίων φιλοσοφίας που εκδίδονται και οι μεταφράσεις Γερμανών φιλοσόφων στα Ελληνικά αποδεικνύουν το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα κείμενα αυτά στη σημερινή Ελλάδα. Ο Immanuel Kant αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

 

Ο εκδοτικός οίκος «Σμίλη» κυκλοφόρησε το 2013 τα βιβλία «Immanuel Kant: Μεταφυσική των ηθών» και  «Κριτική της κριτικής δύναμης». Μετάφραση, εισαγωγή, σχόλια: Κώστας Ανδρουλιδάκης.

 

σε ελληνική μετάφραση. Γιατί o «Σμίλη» εκδίδει  Γερμανούς φιλόσοφους; Ποια είναι τα ενδιαφέροντα του εκδοτικού οίκου και ποια ανάγκη του ελληνικού κοινού καλύπτεται;

 

Σε σύντομες παρουσιάσεις παρέχεται μια συνοπτική επισκόπηση του θέματος:

 

Η σημασία της γερμανικής φιλοσοφίας για την ελληνική αγορά βιβλίου, Κωνσταντίνος Μπελέζος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιμελητής εκδοτικών οίκων «Ιδεόγραμμα»-«Σμίλη»

 

Η φιλοσοφία του δικαίου και η ηθική του Καντ, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Καθηγητής, Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Σχετικά με την πολιτική φιλοσοφία του Καντ, Γιώργος Σιακαντάρης, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, συγγραφέας

 

Σε μία εκτενέστερη παρουσίαση, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, ο διακεκριμένος μεταφραστής του Καντ Κωνσταντίνος Ανδρουλιδάκης, Καθηγητής  Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέρεται στην τέχνη και τις δυσκολίες της μετάφρασης του Καντ.

 

Παρουσιαστής της εκδήλωσης: Κώστας Κουτσουρέλης, συγγραφέας, μεταφραστής, εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού «Νέο Πλανόδιον».

 

Γερμανικά και Ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Σχετικές ειδήσεις
Στα χνάρια της documenta (Σε παιχνίδια σύγχρονης τέχνης): εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Ινστιτούτο Γκαίτε
20.10.2016 13:37
Στο πλαίσιο του εγχειρήματος Apropos documenta, το Goethe-Institut οργανώνει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών και τους γονείς τους, καθώς και για σχολικές ομάδες.
Apropos Documenta: Ένα πρόγραμμα του Goethe-Institut Athen με αφορμή τη documenta 14
19.10.2016 16:49
Το Ινστιτούτο Γκαίτε παρουσιάζει το Apropos Documenta, ένα πρόγραμμα με αφορμή τη documenta 14, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2017 και στην Αθήνα. Αυτήν τη φορά η documenta θέλει «να μάθει από την Αθήνα».
12.10.2016 11:39
Η Μπιενάλε της Αθήνας ΟΜΟΝΟΙΑ παρουσιάζει στην Αθήνα το διεθνές συμμετοχικό project της εικαστικού Τζένης Μαρκέτου, Πώς οι Συνελεύσεις επανακτούν τη σημασία τους;, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις 21-22 Οκτωβρίου 2016.
Καπάνι Project @ Αγορά Καπάνι
05.07.2016 11:44
Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016, έρχεται το «Καπάνι Project» στο Καπάνι… μέσα από μουσικές, θέατρο δρόμου, παραστάσεις, μαγειρική και δράσεις οι νέοι θα γνωρίσουν την περιοχή και την σημασία της, οι παλιοί θα θυμηθούν και θα νοσταλγήσουν.
Imagination II - The Residual: Βιντεοπαρουσίαση της κολεκτίβας Artıkişler στο Goethe-Institut Athen
10.06.2016 15:50
Στο πλαίσιο του ACTOPOLIS | Η τέχνη της δράσης, η κολεκτίβα καλλιτεχνών Artıkişler (ACTOPOLIS Άγκυρα/Μαρντίν) θα παρουσιάσει την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 στο Goethe-Institut στην Αθήνα τα αποτελέσματα των ερευνητικών ταξιδιών στο Βελιγράδι, το Ζάγκρεμπ, το Βερολίνο, τη Θεσσαλονίκη και διάφορες τοποθεσίες της Τουρκίας.