Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται μια έκθεση που αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο με οδηγό τα ίδια τα εκθέματα-αναπαραγωγές των πρωτοτύπων.

Αφετηρία του ταξιδιού είναι η Εποχή του Χαλκού, όπου και συναντούμε την προϊστορική οικία, την εγκατάσταση υγιεινής στο Ακρωτήρι της Θήρας κ.ά.

Ακολουθεί η Εποχή του Σιδήρου ,στην οποία ανάγεται η κεραμική οινοχόη από την περιοχή του Δίου. Επόμενος σταθμός τα Αρχαϊκά χρόνια, όπου και θαυμάζουμε την τριήρη.

Μεταβαίνουμε στην Κλασική εποχή, ανακαλύπτοντας τη στέγη της βόρειας πτέρυγας των Προπυλαίων της Ακρόπολης, την ανυψωτική μηχανή, τον Μακεδονικό τάφο που αποδίδεται στον Φίλιππο Β΄, τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία κ.ά.

Και η περιήγησή μας συνεχίζεται στην Ελληνιστική εποχή, στην οποία χρονολογείται ο κοχλίας του Αρχιμήδη, η αντλία του Κτησιβίου, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, το κολποσκόπιο από το Δίον, η σφαίρα του Αιόλου κ.ά.

Επόμενος σταθμός του ταξιδιού μας η Ρωμαϊκή εποχή, με χαρακτηριστικό το έκθεμα της κεφαλής ανάρτησης άμαξας. Και φθάνουμε στη Βυζαντινή εποχή, με πυξίδα  –μεταξύ άλλων- τον βυζαντινό αστρολάβο.

 Τερματικός σταθμός ο 20ος αιώνας και οι γύψινες μήτρες του Νικόλα (Παυλόπουλου) που καταδεικνύουν τη διαχρονικότητα της μεθόδου του χαμένου κεριού στη μεταλλοτεχνία.

Βασικός στόχος της έκθεσης είναι να προβληθεί το εύρος της τεχνικής δημιουργίας του αρχαιοελληνικού κόσμου, των καινοτομιών και των τεχνικών επιτευγμάτων, έτσι όπως αναδεικνύεται μέσα από την ερευνητική προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια, κυρίως από έλληνες μηχανικούς και επιστήμονες. Στην προσπάθεια αυτή αρωγός είναι η σύγχρονη τεχνολογία, η οποία δίνει στους μελετητές την δυνατότητα να προσεγγίσουν το παρελθόν με μεγαλύτερη ακρίβεια και βεβαιότητα.

Από τις 12 Νοεμβρίου και κάθε Τετάρτη μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών θα πραγματοποιούνται σχετικές διαλέξεις.