Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Ελλάδα και τεχνολογία-Mια διαχρονική προσέγγιση

Ελλάδα και τεχνολογία-Mια διαχρονική προσέγγιση
Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται μια έκθεση που αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο με οδηγό τα ίδια τα εκθέματα-αναπαραγωγές των πρωτοτύπων.

Αφετηρία του ταξιδιού είναι η Εποχή του Χαλκού, όπου και συναντούμε την προϊστορική οικία, την εγκατάσταση υγιεινής στο Ακρωτήρι της Θήρας κ.ά.

Ακολουθεί η Εποχή του Σιδήρου ,στην οποία ανάγεται η κεραμική οινοχόη από την περιοχή του Δίου. Επόμενος σταθμός τα Αρχαϊκά χρόνια, όπου και θαυμάζουμε την τριήρη.

Μεταβαίνουμε στην Κλασική εποχή, ανακαλύπτοντας τη στέγη της βόρειας πτέρυγας των Προπυλαίων της Ακρόπολης, την ανυψωτική μηχανή, τον Μακεδονικό τάφο που αποδίδεται στον Φίλιππο Β΄, τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία κ.ά.

Και η περιήγησή μας συνεχίζεται στην Ελληνιστική εποχή, στην οποία χρονολογείται ο κοχλίας του Αρχιμήδη, η αντλία του Κτησιβίου, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, το κολποσκόπιο από το Δίον, η σφαίρα του Αιόλου κ.ά.

Επόμενος σταθμός του ταξιδιού μας η Ρωμαϊκή εποχή, με χαρακτηριστικό το έκθεμα της κεφαλής ανάρτησης άμαξας. Και φθάνουμε στη Βυζαντινή εποχή, με πυξίδα  –μεταξύ άλλων- τον βυζαντινό αστρολάβο.

 Τερματικός σταθμός ο 20ος αιώνας και οι γύψινες μήτρες του Νικόλα (Παυλόπουλου) που καταδεικνύουν τη διαχρονικότητα της μεθόδου του χαμένου κεριού στη μεταλλοτεχνία.


Βασικός στόχος της έκθεσης είναι να προβληθεί το εύρος της τεχνικής δημιουργίας του αρχαιοελληνικού κόσμου, των καινοτομιών και των τεχνικών επιτευγμάτων, έτσι όπως αναδεικνύεται μέσα από την ερευνητική προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια, κυρίως από έλληνες μηχανικούς και επιστήμονες. Στην προσπάθεια αυτή αρωγός είναι η σύγχρονη τεχνολογία, η οποία δίνει στους μελετητές την δυνατότητα να προσεγγίσουν το παρελθόν με μεγαλύτερη ακρίβεια και βεβαιότητα.

Από τις 12 Νοεμβρίου και κάθε Τετάρτη μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών θα πραγματοποιούνται σχετικές διαλέξεις.

Σχετικές ειδήσεις
ΠρόΣΩΠΑ: Έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας του Δημήτρη Μεσσίνη στο Τελλόγλειο
12.09.2016 14:34
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ ανοίγει τη νέα σεζόν με την έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας «ΠρόΣΩΠΑ» του φωτοειδησεογράφου Δημήτρη Μεσσίνη, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20.00.
30 χρόνια ελληνικής αρχιτεκτονικής σε έκθεση στο Τελλόγλειο
08.06.2016 13:49
Μία ενδιαφέρουσα διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική μέσα από αστικές και εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, συγκροτήματα γραφείων, μουσεία και άλλα δημόσια κτίρια, επιχειρείται στην έκθεση 30 χρόνια αρχιτεκτονικής στο ΚΤΙΡΙΟ, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 19.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Πέρα από το Λευκό: Έκθεση της Ευγενίας Κουμαντάρου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα
30.03.2016 11:42
Την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016 και ώρα 19:00, εγκαινιάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. η έκθεση φωτογραφίας της Ευγενίας Κουμαντάρου «Πέρα από το Λευκό».
Η Βούλα Μασούρα και ο κόσμος της: έκθεση υφαντικής τέχνης στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
20.11.2015 17:13
Μετά από «Τα δώρα της γης» επανέρχεται στο Τελλόγλειο «Η μαγεία της γης» με την έκθεση «Η Βούλα Μασούρα και ο κόσμος της», μια καλλιτέχνιδα και ένα έργο που δεν συναντούμε συχνά σε αίθουσες εκθέσεων στην Ελλάδα.
Santiago Calatrava. Η αναγέννηση του ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν»: έκθεση στο Τελλόγλειο
29.10.2015 17:15
To Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. παρουσιάζει το νέο αρχιτεκτονικό έργο του Santiago Calatrava, την ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν», και σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015 στις 20:00.