Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

THIVA Km102: συναυλία με το ARTéfacts ensemble στο Γαλλικό Ινστιτούτο

THIVA Km102: συναυλία με το ARTéfacts ensemble στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Την Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος το ARTéfacts ensemble παρουσιάζει έργα έξι νέων ευρωπαίων συνθετών γραμμένα ειδικά για το σύνολο κι εμπνευσμένα από τη ζωή των γυναικών στις φυλακές της Θήβας, έργα με βαθιά φιλοσοφική διάσταση, με πολλή ευαισθησία και ταυτόχρονα αντιπροσωπευτικά avant-garde δείγματα της νέας γενιάς ευρωπαίων συνθετών της contemporary classical μουσικής.

Η βασική ιδέα του ARTéfacts ensemble ήταν η σύνθεση έργων για live electronics ή προηχογραφημένους ήχους και ακουστικό σύνολο, με βάση τις  ηχογραφήσεις ήχων και μαρτυριών από κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Θήβας κατά την διάρκεια του προγράμματος art and drama therapy που εκπόνησε η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ΑΜΑΚΑ από τον Σεπτέμβρη του 2013 μέχρι τον Ιούνιο 2014.

Έννοιες που σχετίζονται με τη ζωή στις φυλακές, όπως ο εγκλεισμός, η ρουτίνα, ο πανοπτισμός, έτσι φυσικά όπως τις αντιλαμβάνονται άνθρωποι εκτός εγκλεισμού, καθώς και μαρτυρίες των ίδιων των κρατούμενων γυναικών αποτέλεσαν τους βασικούς θεματικούς άξονες και πηγές έμπνευσης των συνθετών για τη δημιουργία των συνθέσεών τους.  

Η πρώτη παρουσίαση των συγκεκριμένων έργων πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2014 μέσα στο κτήριο των γυναικείων φυλακών της Θήβας.

Τόσο η σύνθεση των συγκεκριμένων έργων, όσο και η παρουσίασή τους εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος “PAROL! Writing and art beyond walls, beyond borders”(το οποίο στηρίζεται από το “CULTURE PROGRAM” της Ευρωπαϊκής Ένωσης) κι έχει σαν στόχο τη δημιουργία καλλιτεχνικών γεφυρών ανάμεσα στα σωφρονιστικά ιδρύματα και την κοινωνία δια μέσου της Τέχνης, πρόγραμμα που εφαρμόζεται ταυτόχρονα σε 5 ευρωπαϊκές χώρες.

Η ηχογράφησή των έργων θα κυκλοφορήσει σε cd στις 3 Απριλίου από την Puzzlemusik. Το cd θα είναι διαθέσιμο στη συναυλία στο Γαλλικό Ινστιτούτο.


Πρόγραμμα:

Laurent Durupt Panakoustikon (Γαλλία)
Balázs Horváth Broken Con(sor)tinuity (Ουγγαρία)
Maurilio Cacciatore Radio Jail (Ιταλία)
Branka Popović Inside / Waltz (Σερβία)
Νικόλας Τζώρτζης Dehors (Ελλάδα)

Δημήτρης Ανδρικόπουλος Traces (Ελλάδα)


ARTéfacts ensemble:  

Ai Motohashi-Σιδέρη (πιάνο), Σπύρος Τζέκος (κλαρινέτο), Guido De Flaviis (σαξόφωνο), Λαέρτης Κοκολάνης (βιολί), Μάριος Δαπέργολας (βιόλα), Κώστας Σερεμέτης (κρουστά), Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά)

Το άλμπουμ “ THIVA Km102”  ηχογραφήθηκε στo στούντιο Sierra με ηχολήπτη τον Παναγιώτη Πετρονικολό.
Διεύθυνση ensemble: Ζωή Ζενιώδη
Editing και μίξη: Guido De Flaviis
Mastering: Γιάννης Χριστοδουλάτος – Sweetspot

Creative design: Δημήτρης Μητσόπουλος - Colorfabrik
Διεύθυνση Παραγωγής: ΑΜΑΚΑ Μ.Κ.Ο

To THIVA Km102 είναι κυκλοφορία πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για αυτό και όλο το ένθετο είναι στην αγγλική γλώσσα. Σε digital μορφή (i-tunes, 7digital, Spotify, Deezer και συνολικά 135 καταστήματα ψηφιακής πώλησης σ’ όλο τον κόσμο) θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στην άνοιξη σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί έγκαιρα.

Artéfacts Ensemble: www.artefactsensemble.gr
AMAKA M.K.O.: www.amaka.gr
Puzzlemusik: www.puzzlemusik.com

Σχετικές ειδήσεις
Πράξεις για 5 από το Ventus Ensemble στις Άλλες Παράλληλες
06.02.2017 16:40
Την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου το σύνολο Ventus Ensemble συμμετέχει στις Άλλες Παράλληλες του Πόρτα με μια ξεχωριστή συναυλία δωματίου στην οποία θα παρουσιαστούν τα κουιντέτα για πνευστά και πιάνο των Μότσαρτ και Μπετόβεν, ενώ παρεμβάλλεται το κουιντέτο ξύλινων πνευστών Sing! (2011) του Κορνήλιου Σελαμσή.
Συναυλία του ΚΜΣΤ με το Transcription Ensemble στο Κρατικό Μουσείο Manege
04.01.2017 11:45
Το έργο Ελλήνων συνθετών του 20ου αιώνα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι φιλότεχνοι της Αγίας Πετρούπολης από το μουσικό σύνολο ‘Transcription Ensemble’ στο Κρατικό Μουσείο Manege, τη Δευτέρα 9 Ιανουάριου 2017, στις 19:00, τελευταία ημέρα της έκθεσης «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα».
Signal / No Signal από το ARTéfacts Ensemble και τους Unsample στο ΚΕΤ
23.11.2016 16:33
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων μας προσκαλεί σε μια παράσταση με βίντεο και μουσική από το μουσικό σύνολο ARTéfacts Ensemble και το ντουέτο ηλεκτρονικής μουσικής Unsample, με τίτλο Signal / No Signal.
Οι String Theory Ensemble live στο Μουσείο Ακρόπολης
24.05.2016 17:09
Την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, στις 9 μ.μ., το Μουσείο Ακρόπολης θα φιλοξενήσει στον προαύλιο χώρο του, συναυλία του String Theory Ensemble, με ετερόκλητο ρεπερτόριο, ανθολογημένο από τις παραστάσεις του συγκροτήματος «Ένας Παράξενος Κόσμος» και «CHEAP: low – quality – high fun».
Μουσική για το νέο κόσμο από το ARTéfacts Ensemble και τους Όχι Παίζουμε στη Στέγη
04.04.2016 16:40
Ένα καινούριο μουσικό πείραμα γεννιέται στη φιλόξενη γειτονιά της Στέγης με ξεχωριστό ρυθμό από το μουσικό σύνολο ARTéfacts, την ομάδα παραστατικών τεχνών Όχι Παίζουμε και αληθινά βιώματα.