Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Οι Latinitas Nostra live στη Στέγη

Οι Latinitas Nostra live στη Στέγη

Την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015, οι Latinitas Nostra έρχονται στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών για μία ηχητική περιπλάνηση από τη γαλλική μπαρόκ στα «Αμάν» του αμανέ και του ρεμπέτικου.

 

Μπουζούκι και μπάσο βιόλα σε ένα μουσικό ταξίδι των Latinitas Nostra.

 

Ένα χρόνο μετά την παράσταση Ένας Άγγλος ταξιδευτής στο Λεβάντε, που βασίστηκε στο έργο του John Dowland και την οθωμανική μουσική , οι Latinitas Nostra επιστρέφουν στη Στέγη για να παρουσιάσουν το «...αφού σε λίγο θα πλαγιάζω μες στο χώμα...». Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι ή, μάλλον, μια «γέφυρα» ανάμεσα στη Chapelle Royale του Λουδοβίκου ΙΔ΄ και σε έναν τεκέ του Πειραιά.

 

Αυτή τη φορά, οι Latinitas Nostra εξερευνούν τη γαλλική θρησκευτική μπαρόκ μουσική του 17ου αιώνα, με έμφαση στα Αναγνώσματα του Σκότους, και στην πορεία συναντούν τα ρεμπέτικα και τους αμανέδες, σε μια μουσική αφήγηση που πραγματεύεται τα Θεία και τα ανθρώπινα Πάθη. Σε αυτά τα δύο –φαινομενικά διαφορετικά μεταξύ τους– είδη αναζητούν έναν κοινό ήχο και μια κοινή διάθεση που τα ενώνει αλλά και τα διαχωρίζει.

 

Η ηχητική εκφορά του εβραϊκού αλφαβήτου στα Αναγνώσματα, που είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά θρησκευτικά μουσικά κείμενα της Καθολικής Εκκλησίας, συνδέεται μακρινά με το αμάν του αμανέ και γεννά το αίσθημα της χαρμολύπης μέσα από το τραγούδι. Μια σπάνια ηχητική περιπλάνηση που ταιριάζει στο κατανυκτικό πνεύμα των ημερών του Πάσχα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των François Couperin, Michel Richard Delalande, Sébastien de Brossard κ.ά.

 

Θεοδώρα Μπάκα: τραγούδι

Έλενα Κρασάκη: τραγούδι

Αυγερινή Γάτση: τραγούδι

Μιχάλης Κουλουμής: βιολί

Βασίλης Τσιγερίδης: κανονάκι

Θύμιος Ατζακάς: ούτι, κιθάρα

Ευγένιος Βούλγαρης: γυαϊλί ταμπούρ, μπουζούκι

Ιάσων Ιωάννου: μπαρόκ βιολοντσέλο

Ανδρέας Λινός: μπάσο βιόλα

Δημήτρης Τίγκας: βιολόνε

Θοδωρής Κίτσος: θεόρβη, μπαρόκ μαντολίνο

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος: εκκλ. όργανο, τσέμπαλο

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συζήτηση μετά την συναυλία με τους Latinitas Nostra

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Συντονισμός:  Χρήστος Καρράς, Εκτελεστικός Διευθυντής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικής της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών

Σχετικές ειδήσεις
Κυριακάτικο πρωινό στην Κ.Ο.Θ. με τους Artvarious
15.12.2016 16:38
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται με το ιδιαίτερα αξιόλογο τετραμελές μουσικό σύνολο ‘ArtVarious’, το οποίο έχει μία οχτάχρονη πορεία στα μουσικά πράγματα της χώρας, με ρεπερτόριο που περιλαμβάνει πλήθος έργων μουσικής δωματίου, πολλά εκ των οποίων τα παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, αναδεικνύοντας παράλληλα και σπάνιες συνθέσεις, τόσο της φωνητικής, όσο και της οργανικής μουσικής.
Οι αυλοί του βασιλιά: Συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.11.2016 13:44
Με τίτλο «Οι αυλοί του βασιλιά» η συναυλία που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, είναι αφιερωμένη στο μεγαλοπρεπές εκκλησιαστικό όργανο και σε τρία εμβληματικά έργα γραμμένα γι αυτό.
Ο Brian Eno έρχεται με το «πλοίο» του στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση!
27.09.2016 10:25
Ο Brian Eno, θεμελιωτής της ambient μουσικής, μάς καλεί να βυθιστούμε στην τρισδιάστατη ηχητική εμπειρία της νέας του ακουστικής εγκατάστασης The Ship, από 3 έως 23 Οκτωβρίου 2016, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
Μουσική για το νέο κόσμο από το ARTéfacts Ensemble και τους Όχι Παίζουμε στη Στέγη
04.04.2016 16:40
Ένα καινούριο μουσικό πείραμα γεννιέται στη φιλόξενη γειτονιά της Στέγης με ξεχωριστό ρυθμό από το μουσικό σύνολο ARTéfacts, την ομάδα παραστατικών τεχνών Όχι Παίζουμε και αληθινά βιώματα.
Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού: Η δεύτερη συναυλία από τη Στέγη και το Πάντειο
09.03.2016 17:12
Δύο γείτονες, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής παρουσιάζοντας τον ήχο του σήμερα.