Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Pom pom expedition: Έκθεση της Μαρίας Γεωργούλα στο Circuits and Currents

Pom pom expedition: Έκθεση της Μαρίας Γεωργούλα στο Circuits and Currents

Στην πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα με τίτλο «Pom pom expedition» που θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 1 Απριλίου 2015 στο Circuits and Currents, η Μαρία Γεωργούλα πραγματεύεται την ποιότητα της μαλακότητας. Μέσα από το υλικό λεξιλόγιο της ρευστότητας, της ελαστικότητας και της αποκρισιμότητας, που σε ακολουθία από συνεχείς αλλοιώσεις υποδηλώνει μια σταθερή θέση απάθειας, η Γεωργούλα φθάνει στην καρδιά της έννοιας της παρωδίας. Η τετριμμένη λογική, η μπαναλιτέ, γίνεται εδώ το όχημα της σοφίας, μια αποκαλυπτική οδηγία για την πόρευση μέσα στον κόσμο. Τα υλικά αυτά ελίσσονται με τέτοια νωθρότητα που περνούν απαρατήρητα και εν τέλει η πλαστικότητά τους συνδράμει σε μια βασική αποτίμηση: της παρακαταθήκης του ευλύγιστου νοήματος και πώς αυτή μπορεί να ανιχνευθεί στη σύγχρονη πρακτική όπου η ρευστότητα και η εδραίωση φαίνεται να έχουν φτάσει σε συμφωνία.

 

Η πρακτική της Μαρίας Γεωργούλα πηγάζει από μια διεγερμένη περιφέρεια αισθησιακής κοινοτοπίας. Υλικά όπως, γύψος, μαρέγκα, αποτριχωτικό κερί και έτοιμα αντικείμενα επανευρίσκονται μέσα από ελεγχόμενες μίξεις και χειρονομίες με θεατρική προδιάθεση. Φουντάκια και κολλητικές ταινίες διακλαδίζονται λυρικά –και συγχρόνως άκομψα–, σαν σκηνικά στοιχεία. Οι αισθητικοί κώδικες που είναι εμπεδωμένοι στο καθημερινό δοκιμάζονται και επιχειρείται ο εντοπισμός των ορίων ανάμεσα στο ιδιωτικό αποτύπωμα και τη συλλογική αναπαράσταση. Η εξέλιξη της παράλογης δομής στα σενάρια του Ευγένιου Ιονέσκο, η σουρεαλιστική εθνογραφία του Raymond Roussel στο Εντυπώσεις από την Αφρική, τα καταστήματα ειδών κήπου και αναψυχής και ιστορικά έργα όπως το αινιγματικό γλυπτό Why Not Sneeze, Rose Sélavy? του Marcel Duchamp, αποτελούν σταθερές αναφορές.

 

Η Γεωργούλα (γεν. Αθήνα, 1978) ζει και εργάζεται στο Ντάρμπισαϊρ και την Αθήνα. Έχει σπουδάσει καλές τέχνες στο Goldsmiths College και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Slade School of Fine Art.

 

Tην έκθεση επιμελείται το RADICAL READING.

 

Σε διάλογο με την έκθεση –και ως πλαισίωσή της–, θα πραγματοποιηθούν από τους επιμελητές και την καλλιτέχνιδα, σε συνεργασία με το Circuits and Currents, τρία εργαστήρια ανάγνωσης.

 

Το RR [RADICAL READING] είναι ένα επιμελητικό εγχείρημα με έδρα την Αθήνα, το οποίο ασχολείται με την σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή, την παρουσίαση και εννοιολογική πλαισίωση ατομικών εκθέσεων, καθώς και τη θεωρητική και λογοτεχνική σύνθεση των ετερογενών στοιχείων που διατρέχουν και ανασυντάσσουν το αισθητό και επιτελεστικό πεδίο. Συστάθηκε το 2014 από τους Ευαγγελία Λεδάκη και Πέτρο Μώρη.

Σχετικές ειδήσεις
μικροί τόποι: οδηγίες χρήσης: Ομαδική έκθεση στο Circuits and Currents
03.01.2017 17:12
Το Circuits and Currents, project space της Α.Σ.Κ.Τ. παρουσιάζει από την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, την έκθεση μικροί τόποι: οδηγίες χρήσης, προϊόν της ετήσιας συνεργασίας οκτώ τεταρτοετών φοιτητών του Γ’ Εργαστηρίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με τον διδάσκοντά τους Παντελή Χανδρή και την ιστορικό τέχνης Παυλίνα Κύρκου.
Εσύ τι θα έπαιρνες μαζί σου; Ξεριζωμός | Borders: Έκθεση της Μαρίας Μπελιβάνη στον Τεχνοχώρο
07.06.2016 14:11
Μία πολύ διαφορετική εικαστική έκθεση, ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκατάστασης και γραφής με τίτλο «Εσύ τι θα έπαιρνες μαζί σου; Ξεριζωμός | Borders» της Μαρίας Μπελιβάνη θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 στην Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος.
Αλληγορίες, Λόγος τρισδιάστατος: έκθεση του Μανόλη Ρωμαντζή στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
31.03.2016 17:05
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος μας προσκαλεί στην πρώτη ατομική έκθεση γλυπτικής του Μανόλη Ρωμαντζή με τίτλο «ΑΛΛΗΓΟΡΙΕΣ, Λόγος τρισδιάστατος», που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 8 Απριλίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και τη Μ. Πέμπτη 28 Απριλίου.
Τα κάτω πάνω: Έκθεση της Λίζας Ηλιού στην Art 10 Gallery
30.03.2016 14:02
Η ART 10 GALLERY σας προσκαλεί στη νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της Λίζας Ηλιού με τίτλο «Τα κάτω πάνω», που θα εγκαινιαστεί στις 6 Απριλίου 2016.
Mare Monstrum: έκθεση της Μαρίας Γιαννακάκη στη γκαλερί Σκουφά
03.03.2016 16:27
Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, στις 19.30, εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Γιαννακάκη με τον τίτλο «Mare Monstrum», υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016.