Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Πλάθοντας την τέχνη: αναδρομική έκθεση της Κατερίνας Γιάννακα στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα Β. Παπαντωνίου

Πλάθοντας την τέχνη: αναδρομική έκθεση της Κατερίνας Γιάννακα στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα Β. Παπαντωνίου

To Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα “Β. Παπαντωνίου” στο Ναύπλιο, φιλοξενεί από τις 3 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου 2015 την πρώτη αναδρομική έκθεση της ζωγράφου Κατερίνας Γιάννακα, με θέμα “Πλάθοντας την τέχνη”, βασισμένη σε μια πρωτοβουλία της προέδρου του Ιδρύματος κας. Ιωάννας Παπαντωνίου.

H κεντρική ιδέα στηρίζεται στην ενσωμάτωση των έργων της ζωγράφου μέσα στις προθήκες του μουσείου. Το στήσιμο είναι καθαρά σκηνογραφικό με την ιδιαίτερη δυσκολία του παντρέματος των παλαιών αντικειμένων με τα νέα.  Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν συγκεντρωμένες δημιουργίες της ζωγράφου από το 1975 έως σήμερα.

“Είναι έργα που αμέσως ελκύουν τον θεατή, όχι μόνο το βλέμμα αλλά και την αφή του. Η ζωγράφος στα έργα αυτά φτιάχνει κυριολεκτικά μικρούς κήπους, παραδείσους, με τις ικανότητες του χεριού και του ματιού, αλλά και της δημιουργικής ψυχής σε μια αρμονία που μεταδίδεται άμεσα στο θεατή. Ατμόσφαιρα ρεμβασμού στο χρόνο και στις πηγές των τεχνών.” αναφέρει μεταξύ άλλων, για τα έργα της Κατερίνας Γιάννακα ο ιστορικός τέχνης κ. Χάρης Καμπουρίδης.

40 χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας στη ζωγραφική, την κεραμική, το κέντημα και το πλέξιμο, μέσα στα οποία η ζωγράφος, έχει πραγματοποιήσει 10 ατομικές εκθέσεις στη ζωγραφική και ισάριθμες στην κεραμική ενώ στις τελευταίες 4 εκθέσεις της, συνυπάρχουν και οι δύο αυτές τέχνες.                                                          

Ιωάννα Παπαντωνίου, γνωρίζοντας τη λατρεία μου για τη λαϊκή τέχνη, όχι μόνο την Ελληνική αλλά γενικότερα και το πόσο με έχει σημαδέψει αυτή σε όλη μου τη ζωή,  μου ζήτησε να ενσωματώσω τα έργα μου, μέσα στον πλούτο ενός λαογραφικού μουσείου. Η πρότασή της με τρόμαξε και με ενθουσίασε συγχρόνως. Απάντησα θετικά στην πρόκληση. Θα κάνω τα πάντα για να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης της”, σημειώνει χαρακτηριστικά η Κατερίνα Γιάννακα.      

Η Κατερίνα Γιάννακα, μαθήτρια του Ν. Νικολάου και του Γ. Μόραλη τελείωσε την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στη  ζωγραφική, το ψηφιδωτό και την σκηνογραφία - ενδυματολογία. Από το 2005 ασχολείται και με την κεραμική, στην οποία είναι αυτοδίδακτη. Η ενασχόληση με τις κλωστές ήρθε πολύ νωρίς, είτε με τη μορφή κεντήματος είτε με πλέξιμο.  Έργα της υπάρχουν στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη , της Πινακοθήκης της Λάρισας, του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Αρμενία. Το 2013 απέσπασε το πρώτο Βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό κεραμικής, έναν από τους μακροβιότερους εικαστικούς θεσμούς, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σχετικές ειδήσεις
Το κουκλόσπιτο της Petronella Oortman, της Κατερίνας Ζαχαροπούλου στο Μουσείο Μπενάκη
31.01.2017 14:40
Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση της Κατερίνας Ζαχαροπούλου «Το Κουκλόσπιτο της Petrοnella Oortman», από 8 Φεβρουαρίου έως 12 Μαρτίου 2017, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο Bey Hamam το 2011 σε επιμέλεια Συραγώς Τσιάρα.
inhabitants: Έκθεση της Κατερίνας Ζαφειροπούλου στην ΔΛ Gallery
23.11.2016 13:08
Η ΔΛ Gallery παρουσιάζει την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 την ατομική έκθεση της Κατερίνας Ζαφειροπούλου με τίτλο «inhabitants» σε επιμέλεια του Αλέξιου Παπαζαχαρία.
Ο Βυζαντινός Κόσμος του Ηλία Κοντοζομάνη: έκθεση στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείου Θεσσαλονίκης
08.08.2016 16:43
Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει στις 7 Σεπτεμβρίου 2016 την έκθεση Ο Βυζαντινός Κόσμος του Ηλία Κοντοζομάνη.
7 Μαρτίου 1948: η ολοκλήρωση μιας πορείας: έκθεση στο Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κω
07.03.2016 12:28
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με τον Δήμο Κω, με αφορμή την επέτειο της Ένωσης της Δωδεκανήσου εγκαινιάζουν την έκθεση «7 Μαρτίου 1948: η ολοκλήρωση μιας πορείας» στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κω (Χάνι), τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016 και ώρα 12:45.
(test) in between: έκθεση της Κατερίνας Αθανασίου στο Beton 7
02.03.2016 16:36
Το Beton7 Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Κατερίνας Αθανασίου με τον τίτλο (test) in between.