Προβληματισμό και θλίψη αλλά ταυτόχρονα ενημέρωση για όσα συμβαίνουν σε παιδιά σε διάφορες  χώρες του κόσμου προκαλούν τα έργα του φωτογράφου Γιώργου Κατσάγγελου που εκτίθονται  στο χώρο τέχνης Ηώς στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 08.

Η νέα δουλειά  του Γιώργου Κατσάγγελου με τίτλο Ωριμάζοντας πρόωρα αφορά μικρά παιδικά σώματα, φορτωμένα με το βάρος της επιβίωσης. Μάτια, πρόωρα ώριμα και σοβαρά που σε κοιτάνε με την κούραση αλλά και με τη σιγουριά του εργαζόμενου.

Η παιδική εργασία, εξαφανισμένη στον σύγχρονο δυτικό κόσμο από τις αρχές του 20ου αιώνα, στις υπανάπτυκτες αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες αποτελεί δεκανίκι της οικονομίας, τόσο της κρατικής, όσο και της στενά οικογενειακής. Μικροί πωλητές οι πιο τυχεροί-, μικροί αγρότες, εργαζόμενοι στη βιομηχανία και στα ορυχεία. Ένα στα δέκα παιδιά στην Τουρκία αλλά και σε άλλες γειτονικές χώρες εργάζονται. Απ  αυτά, αρκετά βοηθούν την οικογένειά τους χωρίς αμοιβή, ενώ τα άλλα υπόλοιπα αμείβονται δουλεύοντας εκτός της οικογενειακής επιχείρησης.
Για τα περισσότερα απ’ αυτά τα παιδιά η ζωή τους προδιαγράφει ένα δρόμο σκληρό και δύσκολο, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς παιχνίδι, χωρίς ξενοιασιά.

Όμως παρόλες τις αντιξοότητες η ζωή βρίσκει το τρόπο να υπερνικά τις δυσκολίες και να αποδεικνύει πως η άκαιρη εργασία συχνά δυναμώνει τη θέληση και χτίζει την προσωπικότητα, πράγμα που εικονίζεται στα αισιόδοξα πρόσωπα των παιδιών αυτών.