Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Μουσική και Επανάσταση - Το όραμα του Ρήγα Φεραίου: εκδήλωση στο Τριανόν

Μουσική και Επανάσταση - Το όραμα του Ρήγα Φεραίου: εκδήλωση στο Τριανόν

Το Τριανόν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μουσικές Τρίτες παρουσιάζει το αφιέρωμα Μουσική και Επανάσταση - Το όραμα του Ρήγα Φεραίου, την Τρίτη 24 Μαρτίου 2015.

 
Μία αναφορά στον μεγάλο επαναστάτη, στις ιδέες και στους αγώνες του για έναν πιο δίκαιο κόσμο, ανοιχτό προς την ελευθερία.


Στο αφιέρωμα ακούγονται μουσικές που έπαιζε ο Ρήγας με σκοπό να εμπνεύσει τους υπόδουλους λαούς για τον ξεσηκωμό αλλά και μουσικές που τον επηρέασαν και τον διαμόρφωσαν ως έναν αγωνιστή με συνείδηση όχι μόνο πολιτική αλλά και ευρύτερα πολιτισμική. Στο σύντομο αυτό αφιέρωμα γίνονται αναφορές για τις επιρροές του Ρήγα από τον Ρουσσώ και από τη Γαλλική Επανάσταση. Ο Ρήγας όπως και ο Ρουσσώ έπαιζε πλαγίαυλο. Το μουσικό αυτό όργανο (πρόγονος του φλάουτου) συνόδευε συχνά μία πολεμική επιχείρηση και συμβολικά και πραγματικά.


- Σύντομη εισαγωγή αναφορά στον Ρήγα Φεραίο και στο όραμά του

Moυσική: Ρεσιτάλ του Πέτρου Στεργιόπουλου στο φλάουτο σε μουσικές που ενέπνευσαν τον Ρήγα, αλλά μουσικές που ο ίδιος έπαιζε για να εμπνεύσει τους υπόδουλους λαούς.

– Η Ευδοκία Στατήρη διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο του Ρήγα «Το Σχολείο των Ντελικάτων Εραστών». Η επίτιμη πρέσβειρα επί των γραμμάτων στην Ελλάδα Gaga Rosic θα αναφέρεται στο μουσείο του Ρήγα στη Σερβία καθώς και στην οδό «Ρήγα Βελεστινλή» στο παλιό Βελιγράδι.

– Ώρα 9:30: Προβολή ταινίας: «Allonsanfan» σε σκηνοθεσία Paolo Taviani, Vittorio Taviani (διάρκεια 115΄)

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική, Επανάσταση, Χρώμα στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
22.09.2016 12:59
Έργα των Prokoffief, Shostakovich, Tchaikovsky και Rakhmaninoff μεταξύ άλλων σημαντικών Ρώσων συνθετών των αρχών του 20ού αι. από το μουσικό σχήμα Transcription Ensemble (Χρήστος Γρίμπας-Βιολοντσέλο, Νίκος Ζαφρανάς-Πιάνο, Γιώργος Κανδυλίδης-Βιολί), τη Γαρυφούλα Τσομάκου (Πιάνο) και την Ξένια Τσαβκοπούλου (Σοπράνο) θα πλαισιώσουν τα έργα Ρώσων εικαστικών της ίδιας εποχής που φιλοξενούνται στην έκθεση «Η Επανάσταση του χρώματος. Ρωσική Πρωτοπορία. Έργα της συλλογής Κωστάκη», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 19:30.
Εκδήλωση για τη Γιορτή της Μουσικής 2016 στη Μουσική Βιβλιοθήκη
26.05.2016 11:45
Η Μουσική Βιβλιοθήκη μας προσκαλεί σε μια εκδήλωση με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, με τίτλο Νότες και λέξεις, για μικρούς και μεγάλους.
Μουσική + Ποίηση: Η 4η βραδιά στο Τριανόν
25.01.2016 11:01
To δίκτυο δράσης Music Is, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά τον κύκλο «Μουσική + Ποίηση» προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ της σύγχρονης μουσικής και ποιητικής δημιουργίας.
Μια εποχή στην κόλαση, από τον Γιώργο Χριστιανάκη σε επανάληψη στο Τριανόν
05.01.2016 10:53
Η μουσική παράσταση λόγου του Γιώργου Χριστιανάκη «Μια Εποχή στην Κόλαση», συνεχίζει την περιοδεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μετά τις sold out παραστάσεις σε Αθήνα, Λευκωσία και Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί και πάλι στο Κινηματοθέατρο Τριανόν, μόνο για δύο βραδιές, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου και τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.
Μουσική + Ποίηση: Η 3η βραδιά στο Τριανόν
30.12.2015 10:35
To δίκτυο δράσης Music Is, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά τον κύκλο «Μουσική + Ποίηση» προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ της σύγχρονης μουσικής και ποιητικής δημιουργίας.