Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Μουσική και Επανάσταση - Το όραμα του Ρήγα Φεραίου: εκδήλωση στο Τριανόν

Μουσική και Επανάσταση - Το όραμα του Ρήγα Φεραίου: εκδήλωση στο Τριανόν

Το Τριανόν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μουσικές Τρίτες παρουσιάζει το αφιέρωμα Μουσική και Επανάσταση - Το όραμα του Ρήγα Φεραίου, την Τρίτη 24 Μαρτίου 2015.

 
Μία αναφορά στον μεγάλο επαναστάτη, στις ιδέες και στους αγώνες του για έναν πιο δίκαιο κόσμο, ανοιχτό προς την ελευθερία.


Στο αφιέρωμα ακούγονται μουσικές που έπαιζε ο Ρήγας με σκοπό να εμπνεύσει τους υπόδουλους λαούς για τον ξεσηκωμό αλλά και μουσικές που τον επηρέασαν και τον διαμόρφωσαν ως έναν αγωνιστή με συνείδηση όχι μόνο πολιτική αλλά και ευρύτερα πολιτισμική. Στο σύντομο αυτό αφιέρωμα γίνονται αναφορές για τις επιρροές του Ρήγα από τον Ρουσσώ και από τη Γαλλική Επανάσταση. Ο Ρήγας όπως και ο Ρουσσώ έπαιζε πλαγίαυλο. Το μουσικό αυτό όργανο (πρόγονος του φλάουτου) συνόδευε συχνά μία πολεμική επιχείρηση και συμβολικά και πραγματικά.


- Σύντομη εισαγωγή αναφορά στον Ρήγα Φεραίο και στο όραμά του

Moυσική: Ρεσιτάλ του Πέτρου Στεργιόπουλου στο φλάουτο σε μουσικές που ενέπνευσαν τον Ρήγα, αλλά μουσικές που ο ίδιος έπαιζε για να εμπνεύσει τους υπόδουλους λαούς.

– Η Ευδοκία Στατήρη διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο του Ρήγα «Το Σχολείο των Ντελικάτων Εραστών». Η επίτιμη πρέσβειρα επί των γραμμάτων στην Ελλάδα Gaga Rosic θα αναφέρεται στο μουσείο του Ρήγα στη Σερβία καθώς και στην οδό «Ρήγα Βελεστινλή» στο παλιό Βελιγράδι.

– Ώρα 9:30: Προβολή ταινίας: «Allonsanfan» σε σκηνοθεσία Paolo Taviani, Vittorio Taviani (διάρκεια 115΄)

Σχετικές ειδήσεις
Φουλ του Ρήγα με τον Ρήγα Σκεπετάρη live στο Faust
04.01.2017 14:49
Ο Ρήγας Σκεπετάρης εμφανίζεται στο Faust σε ένα Φουλ του Ρήγα μουσικό ταξίδι, μέσω των ήχων της funk, ska, reggae, jazz,  hip hop και της rock.
If Not For You:  Αφιέρωμα στον Bob Dylan στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
09.12.2016 11:29
Το Hellenic American College / Hellenic American University και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, παρουσιάζουν εκδήλωση αφιερωμένη στον Αμερικανό μουσικό θρύλο Bob Dylan, με αφορμή την πρόσφατη βράβευσή του με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η εκδήλωση, μια βραδιά με μουσική και στίχους του Bob Dylan, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου και ώρα 19:30 στο θέατρο της οδού Μασσαλίας 22, Κολωνάκι.
Αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη στην μουσική σκηνή Σφίγγα
08.11.2016 17:10
Δυο μοναδικές παραστάσεις – αφιέρωμα στο Μανώλη Ρασούλη, θα πραγματοποιηθούν στη μουσική σκηνή Σφίγγα, τα Σάββατα 12 και 19 Νοεμβρίου, με πολλούς και αγαπημένους καλλιτέχνες, φίλους, συνεργάτες, αλλά και εκπροσώπους της νεότερης μουσικής σκηνής, που παρουσιάζουν τις δικές τους προτάσεις πάνω σε πολυαγαπημένα τραγούδια του.
Μουσική, Επανάσταση, Χρώμα στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
22.09.2016 12:59
Έργα των Prokoffief, Shostakovich, Tchaikovsky και Rakhmaninoff μεταξύ άλλων σημαντικών Ρώσων συνθετών των αρχών του 20ού αι. από το μουσικό σχήμα Transcription Ensemble (Χρήστος Γρίμπας-Βιολοντσέλο, Νίκος Ζαφρανάς-Πιάνο, Γιώργος Κανδυλίδης-Βιολί), τη Γαρυφούλα Τσομάκου (Πιάνο) και την Ξένια Τσαβκοπούλου (Σοπράνο) θα πλαισιώσουν τα έργα Ρώσων εικαστικών της ίδιας εποχής που φιλοξενούνται στην έκθεση «Η Επανάσταση του χρώματος. Ρωσική Πρωτοπορία. Έργα της συλλογής Κωστάκη», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 19:30.
Εκδήλωση για τη Γιορτή της Μουσικής 2016 στη Μουσική Βιβλιοθήκη
26.05.2016 11:45
Η Μουσική Βιβλιοθήκη μας προσκαλεί σε μια εκδήλωση με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, με τίτλο Νότες και λέξεις, για μικρούς και μεγάλους.