Το Τριανόν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μουσικές Τρίτες παρουσιάζει το αφιέρωμα Μουσική και Επανάσταση – Το όραμα του Ρήγα Φεραίου, την Τρίτη 24 Μαρτίου 2015.

 
Μία αναφορά στον μεγάλο επαναστάτη, στις ιδέες και στους αγώνες του για έναν πιο δίκαιο κόσμο, ανοιχτό προς την ελευθερία.

Στο αφιέρωμα ακούγονται μουσικές που έπαιζε ο Ρήγας με σκοπό να εμπνεύσει τους υπόδουλους λαούς για τον ξεσηκωμό αλλά και μουσικές που τον επηρέασαν και τον διαμόρφωσαν ως έναν αγωνιστή με συνείδηση όχι μόνο πολιτική αλλά και ευρύτερα πολιτισμική. Στο σύντομο αυτό αφιέρωμα γίνονται αναφορές για τις επιρροές του Ρήγα από τον Ρουσσώ και από τη Γαλλική Επανάσταση. Ο Ρήγας όπως και ο Ρουσσώ έπαιζε πλαγίαυλο. Το μουσικό αυτό όργανο (πρόγονος του φλάουτου) συνόδευε συχνά μία πολεμική επιχείρηση και συμβολικά και πραγματικά.

– Σύντομη εισαγωγή αναφορά στον Ρήγα Φεραίο και στο όραμά του

Moυσική: Ρεσιτάλ του Πέτρου Στεργιόπουλου στο φλάουτο σε μουσικές που ενέπνευσαν τον Ρήγα, αλλά μουσικές που ο ίδιος έπαιζε για να εμπνεύσει τους υπόδουλους λαούς.

– Η Ευδοκία Στατήρη διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο του Ρήγα «Το Σχολείο των Ντελικάτων Εραστών». Η επίτιμη πρέσβειρα επί των γραμμάτων στην Ελλάδα Gaga Rosic θα αναφέρεται στο μουσείο του Ρήγα στη Σερβία καθώς και στην οδό «Ρήγα Βελεστινλή» στο παλιό Βελιγράδι.

– Ώρα 9:30: Προβολή ταινίας: «Allonsanfan» σε σκηνοθεσία Paolo Taviani, Vittorio Taviani (διάρκεια 115΄)