Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Reflet d’âme / αντανάκλαση της ψυχής: Έκθεση της Αντωνίας Γρίβα στη Γκαλερί Cube

Reflet d’âme / αντανάκλαση της ψυχής: Έκθεση της Αντωνίας Γρίβα στη Γκαλερί Cube

Η Γκαλερί Cube, δύο χρόνια μετά την εικαστική συνομιλία των Αντωνία Γρίβα και Κωνσταντίνου Πάτσιου στη διατομική έκθεση “emotional collective” και στο πλαίσιο της Fresh Art, φιλοξενεί από την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015 την καινούρια δουλειά της Αντωνίας Γρίβα με τίτλο “Reflet d’âme / αντανάκλαση της ψυχής”.

 

Η Αλεξάνδρα Παναγοπούλου, δημοσιογράφος, γράφει για τα έργα του “Reflet d’âme / αντανάκλαση της ψυχής”:

 

Κατά την εποχή του Ομήρου, η ψυχή ήταν πνοή όμοια με την αναπνοή. Αργότερα, σύμφωνα με τους Ίωνες φιλοσόφους, η ψυχή του ανθρώπου συνιστούσε κινητική δύναμη, η οποία εμψυχώνει, δίνει ζωή στο υλικό και αισθητικό σώμα , είναι η ζωή του ορατού σώματος. Για τον Πλάτωνα, η ψυχή συνιστά τη ζωή, την αρχή της κάθε κίνησης και την ασώματη πραγματικότητα, το εγώ του ανθρώπου, η οποία επιζεί μετά τον θάνατο. Το σώμα, για τον Πλάτωνα, είναι ο ναός της ψυχής. Και ως ναός αντανακλά την κατάστασή της.

 

Είναι δυνατόν αυτό που νιώθουμε μέσα μας να το εκπέμπουμε προς τα έξω μέσα από τη στάση του σώματός μας, μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου μας ή την απουσία αυτών;

 

Λένε πως όταν η ψυχή μιλάει, το σώμα μιλάει. Και αυτό ακριβώς βλέπουμε μέσα από τα έργα της Αντωνίας Γρίβα. Οι μορφές της, είναι σύγχρονοι ναοί της ψυχής, πάνω στους οποίους αντανακλάται η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πνεύμα που φιλοξενούν.

 

Ψυχές βασανισμένες, λυτρωμένες, σε απόγνωση. Με μη λεκτικό τρόπο, μόνο μέσα από εκφράσεις προσώπου και στάσεις σώματος η Αντωνία Γρίβα δημιουργεί ένα εικαστικό ψυχογράφημα με το μολύβι της να «περιγράφει» όσα δεν μπορούν να πουν οι λέξεις και τα χρώματα να δημιουργούν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο ξετυλίγονται αυτές οι καταστάσεις.

 

Η Αντωνία Γρίβα έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο, αποδίδει τις μορφές της με αληθοφάνεια, χωρίς να λείπουν τα στοιχεία του ρομαντισμού, οι έντονες και δραματικές φωτοσκιάσεις, το εκφραστικό χρώμα.

 

Όμως, ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές η ελπίδα, η αναγέννηση κάνει την εμφάνισή της με τη μορφή των λουλουδιών, θυμίζοντας πίνακες της βικτωριανής περιόδου. Λουλούδια που προσφέρονται ως δώρα, ως χαρά, ως λύτρωση, λουλούδια που εμφανίζονται ως μία υπόσχεση ανάστασης και αισιοδοξίας.

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

 

Η Αντωνία Γρίβα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή το Χρόνη Μπότσογλου.

 

Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις στην Πάτρα και μία στην Αθήνα, με πιο πρόσφατες τις “emotional collective”, με τον Κωνσταντίνο Πάτσιο (2013, Cube Gallery, Πάτρα) και  “sentimental sequences”, με τον Σταμάτη Λάσκο (2013, a.antonopoulou.art, Αθήνα).

 

Συμμετείχε, επίσης, στην Art Athina 2014 συμμετοχή με την γκαλερι Αντωνοπούλου, a.antonopoulou.art.και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, όπως ΠΛΟΕΣ ΧΧ : «Πραγματικότητες : Living real !», (Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως, Άνδρος. 2014), "Vanitas - Ματαιότης", στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας (Παλαιά Δημοτικά Λουτρά Πάτρας, Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου . 2014),  “Τιμή στον Έλληνα”, Εκδήλωση προς τιμήν του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, (Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, Μ.Ε.Τ.Η,2014)., “Ο κήπος με τις αυταπάτες” (Cube Gallery, Πάτρα, 2011), “Παράθυρα 9” (Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Ρέθυμνο, υπό την αιγίδα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Πινακοθήκη Κανακάκη, 2011),  “Δωρηθέντα έργα στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών” (Πάτρα, 2010), Going Youth Festival @ Τεχνόπολις (2009), Εικαστικό Φεστιβάλ “Περνάς Απέναντι”. 5 ΧΡΟΝΙA ASHINART ( Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νίκαιας, Πολιτιστικός Πολυχώρος “Μάνος Λοΐζος”, 2009), “Εναλλακτική Ολυμπιάδα”, υπό την διοργάνωση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα (Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, 2008)

 

Fresh Art

 

Η Fresh Art, σαν εικαστική πλατφόρμα της Cube, ξεκίνησε τη δράση της, το καλοκαίρι του 2012 και στόχος της είναι να παρουσιάζονται επιλεκτικά, ενδιαφέρουσες δουλειές νέων εικαστικών που τώρα αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Αντώνη Βολανάκη στη Γκαλερί Cube
09.11.2016 15:58
Η Γκαλερί Cube, εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τον εικαστικό Αντώνη Βολανάκη και παρουσιάζει την καινούρια του δουλειά, στην ατομική του έκθεση με τίτλο “ Α HERSTORY: something old, something new, something borrowed, something blue ”. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι χειροποίητα κεραμικά, υφαντά και φωτογραφίες από την σειρά Holy Women και έχουν δημιουργηθεί τα δύο τελευταία χρόνια.
Ουτοπικές Τοπογραφίες: έκθεση του Γιάννη Χρηστάκου στη Γκαλερί Cube
10.10.2016 10:14
Η Γκαλερί Cube, παρουσιάζει την καινούρια δουλειά του Γιάννη Χρηστάκου, στην ατομική του έκθεση με τίτλο “Ουτοπικές Τοπογραφίες”, που λειτουργεί σαν συνέχεια και εξέλιξη της δουλειάς του, η οποία παρουσιάστηκε στην Cube με τίτλο “Αυτός δεν είναι ο κόσμος μου” (Μάρτιος 2012).
Κάπου στην υδρόγειο: Έκθεση της Αντωνίας Κανελλοπούλου στην αίθουσα Περί Τεχνών Καρτέρης
12.09.2016 14:48
Εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19.30 στην αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ η ατομική έκθεση της Αντωνίας Κανελλοπούλου με τίτλο «Κάπου στην υδρόγειο».
Bitten: Έκθεση της Δέσποινας Κωνσταντίνου στην Γκαλερί Cube
25.05.2016 12:39
Η Γκαλερί Cube, ξεκινά τη συνεργασία με την εικαστικό Δέσποινα Κωνσταντίνου παρουσιάζοντας την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 τη δουλειά της, στην ατομική έκθεση με τίτλο “Bitten”.
... έλα να παίξουμε: Έκθεση του Χρήστου Κουτσούκη στην Γκαλερί Cube
15.03.2016 14:57
Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί από την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 την καινούρια δουλειά του Χρήστου Κουτσούκη με τίτλο “... έλα να παίξουμε”, που είναι η δεύτερη ατομική του έκθεση στο χώρο, μετά τις “Στιγμές” (Φεβρουάριος 2012).