Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Spuren Spuren project: Ανοιχτή συζήτηση στο Ρομάντσο

Spuren Spuren project: Ανοιχτή συζήτηση στο Ρομάντσο

To Spuren Spuren λαμβάνει χώρα στην Αθήνα τη Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015 στο Ρομάντσο, και φέρνει κοντά αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες , σκηνοθέτες, και σπουδαστές από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, αντανακλώντας την ιστορία και το παρόν της Αθήνας, με σκοπό να προβάλλει το μελλοντικό πιθανό ή απίθανο μέλλον της.

 

Το Spuren Spuren είναι ένα πολυδιάστατο πρότζεκτ που διερευνά καθιερωμένες αντιλήψεις του χώρου και παραδοσιακούς τρόπους της παραγωγής της αρχιτεκτονικής του χώρου.

 

Η πρωταρχική ιδέα της έρευνας ανήκει στις ερευνήτριες του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης Mona Mahall και  Asli Serbest, σε συνεργασία με τον θεατρικό σκηνοθέτη Adelheid Schulz και συμμετέχουν καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και μία ομάδα συνεργαζόμενων φοιτητών που αντανακλούν το παρόν πλαίσιο στην πόλη της Αθήνας.

 

Μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και μέσα από την αρχαιολογική, την αρχιτεκτονική, την ποιητική, την αστική, την θεατρική, την προσωπική και την τυχαία ματιά, το Spuren Spuren αναπτύσσει μία συνεργατική μεταμόρφωση της προσωπικής και υποκειμενικής παρατήρησης και εμπειρίας για να εντοπίσει και να μελετήσει μυθολογικά σχήματα στην καθημερινή ζωή, να καταγράψει προσωπικές αντιδράσεις σε παγκόσμιες διεργασίες, υλικά εναπομείναντα στοιχεία και τη διάδραση με αυτά. Με αντικείμενο ενδιαφέροντος την Αθήνα ως ίχνος, ως ένδειξη εγγύτητας δανειζόμενοι τα λόγια του Walter Benjamin.

 

Η έρευνα για ίχνη απαρτίζεται από διαφορετικές πρακτικές (συλλογή, καταγραφή, αυτοσχεδιασμός, συζήτηση, αλληλεπίδραση, παρέμβαση, υποθετική σκέψη) που συμπτύσσουν ξεχωριστά πεδία σκέψης σε ανοιχτές διεργασίες νέας ανάγνωσης και επαναστοχασμού του αστικού χώρου. Συνεπώς, τα ίχνη θεωρούνται επιστημολογικά και οντολογικά σχήματα που συνδέονται με έναν θεμελιώδη τρόπο, ως υλικά στοιχεία και φόρμες που θέτουν ερωτήματα ιστορικότητας και προέλευσης- ιστορικότητας και προέλευσης όχι μόνο αυτών που αφήνουν τα ίχνη αλλά και αυτών που τα εντοπίζουν.

 

Για την ακρίβεια: το να εντοπίζεις ίχνη σημαίνει να αφήνεις ίχνη.

 

Αυτό είναι πιο φανερό περισσότερο από ποτέ την εποχή της κουλτούρας του διαδικτύου, της παγκόσμιας οικονομίας και πολιτικής. Το πρότζεκτ Spuren Spuren διερευνά τη σχέση του αστικού υλικού με τη σφαίρα των παραστατικών μέσων.

 

Με την υποστήριξη του Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης.

 

Ανδρέας Αγγελιδάκης (αρχιτέκτονας, καλλιτέχνης /Αθήνα)

Ελίνα  Αξιώτη (αρχιτέκτονας, ερευνήτρια/Αθήνα, Βερολίνο, Νέα Υόρκη)

Μαρίνα Φωκίδη (επιμελήτρια, συγγραφέας/Kunsthalle Athena, Αθήνα),

Mona Mahall (αρχιτέκτονας, καλλιτέχνης /Στουτγάρδη, Ιστανμπούλ)

Άγγελος Πλέσσας (καλλιτέχνης/Αθήνα),

Adelheid Schulz (σκηνοθέτης/ Στουτγάρδη)

Asli Serbest (αρχιτέκτονας, καλλιτέχνης, Στουτγάρδη/ Ιστανμπούλ),

Evelyn Steiner (επιμελήτρια, Swiss Architecture Museum, Basel)

Σχετικές ειδήσεις
Ανοιχτή Πρόσκληση για συμμετοχή στο project
07.02.2017 17:10
Ανοιχτή πρόσκληση προς τους πρόσφυγες και Αθηναίους να συμμετέχουν στο project UNIVERSITAS με εργαστήρια με καλλιτέχνες από τη Συρία, την Ελλάδα και τη Γερμανία 16-27 Φεβρουαρίου 2016 στην Μπιενάλε Αθήνας, την Khora Athens και τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.
Ανοιχτή Συζήτηση για τον Μπρεχτ στο Ρομάντσο
09.01.2017 16:45
Με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από τον θάνατο του Γερμανού δραματουργού, ποιητή και διανοητή Μπέρτολτ Μπρεχτ, η Robin4Arts διοργανώνει στο Ρομάντσο Ανοιχτή Συζήτηση στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ημέρες Μπρεχτ στην Αθήνα».
Second Nature: Πρόσκληση για συμμετοχή αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών στην Πάφο
11.08.2016 15:47
Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – ΠΑΦΟΣ2017 απεύθυνε πρόσκληση συμμετοχής σε αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες για το project “SECOND NATURE”, για τη δημιουργία ελαφρών κατασκευών μικρής κλίμακας που θα τοποθετηθούν στον Δημοτικό Κήπο, στο κέντρο της Πάφου.
Δομές των αισθήσεων - Η δομή της εκδίκησης: συζήτηση στη Διπλάρειο Σχολή
26.05.2016 16:19
Οι Δομές των Αισθήσεων αποτελούν τμήμα μιας σειράς διεθνών συναντήσεων βασισμένων στο κλασικό δοκίμιο του Raymond Williams περί υλικότητας και αίσθησης. Για αυτή τη συνάντηση της Αθήνας στις 7 Ιουνίου στη Διπλάρειο Σχολή, η εκδίκηση με τα εμπλεκόμενα συναισθήματά της συγκροτεί την κεντρική θεματική στους χώρους της σύγχρονης πόλης. Αυτή η συνάντηση συγκεντρώνει ανθρώπους της θεωρίας και της πράξης: συγγραφείς, σκηνοθέτες, φιλοσόφους, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και πολιτικούς στοχαστές.
Masterclass - Ανοιχτή συζήτηση με τον Κώστα Γαβρά στο Θέατρο ΕΜΣ
01.03.2016 15:03
Τo KΘΒΕ υποδέχεται τον Κώστα Γαβρά, τον διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη και σεναριογράφο του κινηματογράφου, για ένα Masterclass-ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.