Το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας ΕΝΝΕΑ έχει τη χαρά να φιλοξενήσει την πρώτη ατομική έκθεση της Βούλας Λιάσκου με τίτλο «Μικρά Ενθύμια», σε επιμέλεια του Παναγιώτη Κασίμη.

Συμβαίνουν τόσα πολλά κάθε στιγμή, κοντά μας, μακρυά μας, στον καθένα μας. Είναι όμως κάποιες στιγμές μέσα σ’ αυτήν την ανθρώπινη ύπαρξη που θέλω να θυμάμαι. Να θυμάμαι ότι ήμουν εκεί μαζί τους όταν έπαιζαν, όταν συζητούσαν, έτρωγαν,όταν αμήχανα δεν ήξεραν τι να κάνουν. Μαζί, μέσα σ’ αυτήν την ανάλαφρη καθημερινότητα, που υπερβαίνει κάθε φαντασία, που είναι η ίδια μας η ζωή.

Ευχαριστώ τον Παναγιώτη Κασίμη που με βοήθησε, και συνεχίζει να με βοηθά, στη φωτογραφική διαδικασία, και που στηρίζει την όμορφη αίσθηση πως η φωτογραφία δεν είναι απλή καταγραφή της ζωής μου, αλλά σύντροφος στην καθημερινότητά μου.

Βούλα Λιάσκου

«Μια φωτογραφία, προκειμένου να χαρακτηριστεί καλλιτεχνική, θα πρέπει να υπερβαίνει την απλή περιγραφή του θέματος. Θα πρέπει να μπορεί να δώσει στον θεατή κάτι περισσότερο από μια απεικόνιση των γεγονότων ή μια σκιαγράφηση της επιφάνειας του θέματος, μέσω γραμμών, όγκων, σκιερών και φωτεινών. Για να επιτευχθεί αυτό, το βασικότερο συστατικό είναι η στάση ζωής του φωτογράφου. Η σύνδεσή του με το θέμα του και η σχέση του με τη φωτογραφία.

Η Βούλα βρίσκεται στο κέντρο της ζωής που φωτογραφίζει. Οι φωτογραφίες της αντικατοπτρίζουν τη σχέση που αναπτύσσει με τα θέματά της. Μια σχέση τρυφερότητας, χαρούμενη και χαλαρή, απαλλαγμένη από καλλιτεχνικές αγωνίες, και την οποία ντύνει με αυστηρή φωτογραφική πειθαρχία.

Φωτογραφίζει για να θυμάται, όμως η φωτογραφία της απέχει από το να είναι απλώς αναμνηστική. Η φωτογραφική της ματιά αποκόπτει το γεγονός ή το πρόσωπο από την πραγματικότητα χτίζοντας έτσι έναν δικό της κόσμο. Ένα κόσμο γεμάτο χαρά, και μας τον προσφέρει να τον απολαύσουμε».

Παναγιώτης Κασίμης

Η Βούλα Λιάσκου γεννήθηκε στην Ελευσίνα. Παρακολουθήσε το Βασικό Σεμινάριο του ΕΝΝΕΑ (2009 -2010) και workshops με τον Παναγιώτη Κασίμη και τον Jonnek Jonnekson. Είναι μέλος του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας ΕΝΝΕΑ, και έχει λάβει μέρος σε όλες τις ομαδικές του εκθέσεις.