Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Εντός / Εκτός: ένα project διαρκείας στη στοά της οδού Πανεπιστημίου 44

Εντός / Εκτός: ένα project διαρκείας στη στοά της οδού Πανεπιστημίου 44

Το project Εντός/Εκτός συνεχίζεται με το έργο της Μαρίας Ηλιοπούλου, Πίσω από τη βιτρίνα, μία περφόρμανς-εγκατάσταση που θα φιλοξενηθεί στο χώρο της στοάς της οδού Πανεπιστημίου 44 από τις 19 έως τις 30 Μαρτίου 2015. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, στις 19:00.


Με την περφόρμανς Πίσω από τη βιτρίνα, η Μαρία Ηλιοπούλου επιχειρεί ταυτόχρονα μία υλική και συναισθηματική σύνδεση, αλλά και την αμφιταλάντευση ανάμεσα στον ιδιωτικό χώρο και τη δημόσια σφαίρα. Προστατευμένη στο χώρο πίσω από τη βιτρίνα και ταυτόχρονα εκτεθειμένη στο γυαλί της, η Ηλιοπούλου κόβει και αποσπά σταδιακά από πάνω της το χάρτινο ένδυμα που φορά, χρησιμοποιώντας κάθε κομμάτι του για να γράψει προσωπικές σκέψεις. Καθώς αποστερεί από το σώμα της το ένδυμα που το καλύπτει, συντελείται ένα είδος αποδέσμευσης – μια απελευθέρωση του σώματός της αρχικά, και έπειτα ιδεών και συνειρμών της που αναδύονται σαν αυτόματος λόγος και εγγράφονται στο χαρτί. Ενώ η δράση προχωρά, η Ηλιοπούλου δημιουργεί επιτόπου την εγκατάστασή της για το χώρο: τα αυτοσχέδια, «εξομολογητικά» χάρτινα αποκόμματα επικολλώνται στη βιτρίνα και αποτελούν τη νέα επιφάνειά της, γεμίζοντας το χώρο μέχρι να αποκλείσουν τη θέα προς το εσωτερικό.


Με το έργο της, η Ηλιοπούλου ενεργοποιεί μία εμπειρία που ξεκινά από τον ίδιο της τον εαυτό, όμως κινείται πέρα από το πλαίσιο της ατομικότητας, καθώς η προσωπική και υποκειμενική έκφραση επιτελούνται ως δημόσια προσφορά και δέσμευση. Η απομάκρυνση του ενδύματός της αποτελεί την αφορμή για να διαχυθεί στο δημόσιο χώρο ένας λόγος αυθόρμητος, ενεργητικός, που πηγάζει από την αληθινή φύση της σκέψης, δίχως περιορισμούς. Αποδομώντας την εικόνα της μορφής της, η Ηλιοπούλου προχωρά στη συγκρότηση της εικόνας του λόγου της, στη διάδοση κάθε σκέψης και επιθυμίας, προβάλλοντας τη δυναμική της γραφής ως μία πράξη ελευθερίας.


Σχετικά με το project Εντός/Εκτός:

Η Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών οργανώνει από τις 5 Μαρτίου 2015 το project διαρκείας Εντός/Εκτός κατά το οποίο έργα φοιτητών και πρόσφατων αποφοίτων της ΑΣΚΤ θα φιλοξενηθούν διαδοχικά ανά δεκαπενθήμερο στο χώρο ενός ανενεργού καταστήματος στο Μέγαρο Κωνσταντόπουλου, εντός της στοάς της οδού Πανεπιστημίου 44. Η επιμέλεια του project ανήκει στην ιστορικό τέχνης Χάρι Κανελλοπούλου.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν έργα με αφορμή αυτό το χώρο σε ένα σημείο της πόλης στα όρια ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο. Εντός μιας προστατευμένης «προθήκης», αλλά εκτός ενός συμβατικού εκθεσιακού χώρου, εντός του αστικού μικρόκοσμου μιας στοάς και εκτός του κεντρικού δικτύου της πόλης, σε ένα ζωτικό χώρο ανάμεσα στο «στεγασμένο» και το «υπαίθριο», οι καλλιτέχνες θα διερευνήσουν τη διαδραστική σχέση μεταξύ έργου και θεατή, διεκδικώντας το δημόσιο βλέμμα και την προσοχή προς την εικαστική δημιουργία.


Επιμέλεια και θεωρητική υποστήριξη εκθέσεων: Χάρις Κανελλοπούλου

Σχετικές ειδήσεις
Η Αγγελική Παπαδοπούλου στο ΒΚΚ 4th International Contemporary Ceramic art project στην Ταϊλάνδη
13.12.2016 10:55
Η κεραμίστρια Αγγελική Παπαδοπούλου προσκαλεσμένη από την έδρα Κεραμικής του Πανεπιστήμιου του Κhon Kaen, της Ταϊλάνδης, συμμετείχε στο ΒΚΚ 4 Ιnternational Ceramic art project από τις 8 έως τις 15 Νοέμβρη με θέμα «Σύγχρονα κεραμικά φωτιστικά έργα».
Filmink Project, από το ΙΝΚ Project.Exhibition στο metamatic:taf
12.05.2016 11:39
Το metamatic:taf εγκαινιάζει το FILMINK Project σε διοργάνωση του ΙΝΚ Project.Exhibition τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016.
Εντός Εκτός…: Έκθεση της Ελένης Δαβιλά στην αίθουσα τέχνης «αγκάθι  - κartάλος»
05.04.2016 13:04
Η Αίθουσα Τέχνης «αγκάθι - κartάλος» οργάνωσε και παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Δαβιλά με τίτλο «Εντός Εκτός…». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 9 Απριλίου 2016.
Crossing the Limit από την ομάδα F.I.S.T. στο ArtWall Athens Project Space
28.03.2016 10:40
Το Crossing the Limit είναι ένα project της ομάδας F.I.S.T., το οποίο παρουσιάζεται τον Απρίλιο στο ArtWall Athens Project Space.
Periapsis Project: Η πρώτη Concept art έκθεση στην Ελλαδα
17.03.2016 10:20
Το CASK_up επιστρέφει την φετινή Άνοιξη παρουσιάζοντας σε συνεργασία με την CASK και το Τμήμα Εικαστικών Και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας το Periapsis project!