Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση του Νίκου Λαγού στην γκαλερί Alma

Έκθεση του Νίκου Λαγού στην γκαλερί Alma

Η γκαλερί Alma στα Τρίκαλα παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού, η οποία θα διαρκέσει από τις 4 Απριλίου έως τις 10 Ιουνίου 2015.


Ο Νίκος Λαγός παρουσιάζει εικόνες-ψυχογραφήματα στα οποία συνδιαλέγεται με τις επιθυμίες, τους φόβους και τις μνήμες του, την πραγματικότητα και το περιβάλλον του -φυσικό και κοινωνικό. Με προθέσεις περισσότερο εμπειρικές και βιωματικές, οι συνθέσεις του χαρτογραφούν μικρόκοσμους, λαβύρινθους όπου συνωθούνται και συνυπάρχουν, με μεγαλύτερη ή μικρότερη πυκνότητα, εικόνες, σύμβολα, λέξεις, γράμματα, προτάσεις και γλωσσικά παιχνίδια.

Μέσα από την έντονη χρωματικότητα ή τη σχεδόν μονοχρωματική απόδοση, τη σχηματοποίηση, την απλοποίηση και μια γραφή που παραπέμπει άμεσα και συνειδητά σε παιδικές ζωγραφιές ή γκράφιτι, δημιουργεί ένα σύνθετο πλαίσιο αναφορών, εξομολογείται και απευθύνεται, αποκαλύπτει και υπονομεύει, επαναδιαπραγματεύεται νοήματα και σημασίες, προσεγγίζει και διερευνά τις αντιφάσεις και την πολυπλοκότητα, τις διαφορετικές εκδοχές και όψεις ενός κατακερματισμένου και χαοτικού κόσμου που έχει απολέσει τις σταθερές και τα σημεία αναφοράς του, απεικάζοντας τη ζωτική του σχέση μ' αυτόν στη σημερινή παράδοξη συγκυρία της μετάβασης και της αστάθειας μ' έναν τρόπο ευφάνταστο και ευρηματικό, καίριο και υπαινικτικό. Τα έργα του, εκτελεσμένα με ανατρεπτικό πνεύμα και ειρωνική διάθεση, αφοπλιστική και αναρχική αίσθηση του χιούμορ και του αυτοσαρκασμού, είναι το ώριμο αποτέλεσμα του αναστοχασμού του όχι μόνο στη σύγχρονη συνθήκη και κατάσταση ή στην κριτική τοποθέτησή του απέναντι στην υπερβολή της τεχνολογίας, τις κοινώς αποδεκτές αρχές και αξίες, τα στερεότυπα, τους ρόλους, τις ταυτότητες ή τις κατασκευασμένες μηντιακές εικόνες και πρότυπα, αλλά και σε έννοιες όπως η δημιουργία, η σχέση του καλλιτέχνη με τον εαυτό του, η κοινωνική πρόσληψη του ρόλου, της θέσης και της παρουσίας του.

Γιάννης Μπόλης
Ιστορικός της τέχνης


Τίτλος έργου: Nikos Lagos, Crane, Oil on canvas,  180 x 180 cm, 2015

http://www.nicklagos.gr

Σχετικές ειδήσεις
Η περιπέτεια της εικόνας, ατομική έκθεση του Δημήτρη Ράτσικα στη γκαλερί Alma
22.12.2016 14:24
Η αίθουσα τέχνης Alma παρουσίαζει την ατομική έκθεση του Δημήτρη Ράτσικα, με τίτλο Η περιπέτεια της εικόνας, σε επιμέλεια του Γιάννη Μπόλη. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Tρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017, στις 20:00.
Ζωγραφικές Ιστορίες σε Τρισδιάστατο Φόντο: έκθεση του Γιώργου Αυγέρου στη γκαλερί Alma
10.11.2016 15:56
Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19:00, η Alma Contemporary Art Gallery στα Τρίκαλα, παρουσιάζει τον ζωγράφο Γιώργο Αυγέρο. Η έκθεση έχει τίτλο "Ζωγραφικές Ιστορίες σε Τρισδιάστατο Φόντο" και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιανουαρίου 2017.
Μαθήματα Οικιακής Οικονομίας: έκθεση του Κώστα Λάβδα στη γκαλερί Alma
21.10.2016 10:20
Στην έκθεσή του, στην γκαλερί ALMA στην Αθήνα, ο Κώστας Λάβδας μας προτείνει Μαθήματα Οικιακής Οικονομίας.
Ενδιάμεσα: έκθεση της Μανταλίνας Ψωμά στη γκαλερί Alma
15.04.2016 15:05
Η Μανταλίνα Ψωμά παρουσιάζει στην ατομική της έκθεση στην Γκαλερί ALMA στα Τρίκαλα, έργα από την δουλειά των τελευταίων δύο ετών.
Here Is All There Is: έκθεση του Αλέξη Βασιλικού στη γκαλερί CAN
15.03.2016 12:30
Στην πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί CAN με τίτλο “Here Is All There Is" ο Αλέξης Βασιλικός παρουσιάζει μια σειρά από εικόνες οι οποίες τραβήχτηκαν από το 1995 έως και το 2015.