Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Η Mairi Lafferty στη θέση The Daskalopoulos Curator of Engagement

Η Mairi Lafferty στη θέση The Daskalopoulos Curator of Engagement

Η Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης της Σκωτίας με χαρά ανακοινώνει την ανάθεση της θέσης The Daskalopoulos Curator of Engagement στη Mairi Lafferty, που θα αναλάβει τα καθήκοντά της στις 16 Μαρτίου 2015, αρχικά για μια περίοδο τριών ετών.


Η θέση, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου και χρηματοδοτείται από αυτή, έχει στόχο την ενίσχυση και διεύρυνση της συμμετοχής του κοινού στα φιλόδοξα δημόσια προγράμματα του μουσείου.


Με έδρα το Curatorial Department (επιμελητικό τμήμα) της Εθνικής Πινακοθήκης Μοντέρνας Τέχνης της Σκωτίας, η Mairi Lafferty θα ηγηθεί μιας συνολικής προσπάθειας, που προϋποθέτει τη συνεργασία όλων των τμημάτων των Εθνικών Πινακοθηκών της Σκωτίας, η οποία θα αποβλέπει στην κατάρτιση, διαχείριση και εφαρμογή ενός προγράμματος ερμηνείας των δημόσιων προγραμμάτων του μουσείου και συμμετοχής σε αυτά.  Ειδικότερα, βασικές επιδιώξεις του προγράμματος αποτελούν η στενή συνεργασία με το Educational Department (εκπαιδευτικό τμήμα) με στόχο τη δημιουργία μιας δεξαμενής ερμηνευτικού υλικού που θα απευθύνεται σε συγκεκριμένες ομάδες εντός του κοινού του μουσείου, η στήριξη προς τους επιμελητές του μουσείου ώστε να μπορούν να προσφέρουν το είδος εκείνο του ερμηνευτικού περιεχομένου που καλύπτει τις ανάγκες των επισκεπτών και η προώθηση του έργου της ψηφιοποίησης της μόνιμης συλλογής της Εθνικής Πινακοθήκης Μοντέρνας Τέχνης της Σκωτίας.   

 
Η Mairi Lafferty είναι κάτοχος Masters in Fine Art από το Glasgow School of Art και Bachelors in Fine Art (First Class Honours) με ειδίκευση στη γλυπτική, από το Duncan of Jordanstone College of Art and Design, Dundee.   Πρόσφατα εργάστηκε ως Digital Coordinator (υπεύθυνη ψηφιακού συντονισμού) για την έκθεση GENERATION, σε απόσπαση από τον κύριο ρόλο της ως Publishing Assistant (βοηθός επιμελήτρια) στο εκδοτικό τμήμα της Εθνικής Πινακοθήκης της Σκωτίας.  Το 2012 η Lafferty εργάστηκε ως Collections Research Assistant (βοηθός ερευνήτρια) για το Demarco Archive Trust και νωρίτερα ως Cataloguing Assistant (βοηθός καταλογογράφησης) του Demarco Archive (αρχείου Demarco) στην Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης της Σκωτίας.  Το 2009 υπήρξε artist in residence του Περιπτέρου της Σκωτίας στην 53η Μπιενάλε της Βενετίας.


Οι Εθνικές Πινακοθήκες της Σκωτίας (National Galleries of Scotland) είναι θεματοφύλακες μιας εκ των λαμπρότερων συλλογών έργων τέχνης που παρακολουθεί την εξέλιξη της δυτικής τέχνης από τον Μεσαίωνα έως τις μέρες μας.  Τα τρία μουσεία που λειτουργούν στο Εδιμβούργο υπό την αιγίδα των Εθνικών Πινακοθηκών της Σκωτίας δέχονται περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως από τη Σκωτία και όλο τον κόσμο.  Τα μουσεία αυτά δεν είναι άλλα από την Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας, την Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης της Σκωτίας και την Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων της Σκωτίας.

Η Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης της Σκωτίας φιλοξενεί την εξέχουσα εθνική συλλογή μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στα δύο κτήρια της που είναι γνωστά ως Modern One και Modern Two.  Στο πρώτο κτήριο στεγάζονται έργα που ανήκουν χρονικά στην πρώιμη περίοδο της συλλογής, κυρίως έργα γαλλικής και ρωσικής τέχνης των αρχών του εικοστού αιώνα, ζωγραφική της περιόδου του κυβισμού και θαυμαστά υποδείγματα του εξπρεσιονισμού και της μοντέρνας βρετανικής τέχνης.  Το Μουσείο κατέχει επίσης μια αξιοζήλευτη συλλογή τέχνης της μεταπολεμικής περιόδου απ' όλο τον κόσμο καθώς και τη σημαντικότερη και εκτενέστερη συλλογή μοντέρνας σκωτσέζικης τέχνης.  Το δεύτερο κτήριο – Modern Two – αποτελεί έδρα του προγράμματος περιοδικών εκθέσεων της Πινακοθήκης, φιλοξενώντας εκθέσεις και παρουσιάσεις διεθνούς κύρους που αντλούν το υλικό τους από τη συλλογή του μουσείου.  Στο ίδιο κτήριο στεγάζεται επίσης και μια συναρπαστική αναπαράσταση του ατελιέ του Eduardo Paolozzi, καθώς και το Stairwell Project, μια μόνιμη εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας του Richard Wright, που τιμήθηκε το 2009 με το Turner Prize.
 

O Δημήτρης Δασκαλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Είναι επιχειρηματίας και πρόεδρος της DAMMA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., εταιρείας επενδυτικών συμμετοχών και διαχείρισης κεφαλαίων.  Διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΒ επί 8 συναπτά έτη (2006-2014).  Σήμερα είναι επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΒ και αντιπρόεδρος της BUSINESSEUROPE. Επίσης, διετέλεσε μέλος της Στρογγυλής Τράπεζας Ευρωπαίων Βιομηχάνων (European Round Table of Industrialists –ERT) από το 1998 έως το 2008.  Ως βασικός μέτοχος, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος ηγήθηκε από το 1983 της μεταμόρφωσης μιας οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στη VIVARTIA Α.Ε., τη μεγαλύτερη επιχείρηση τροφίμων στην Ελλάδα με ηγετική θέση στην αγορά στα γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, καταψυγμένα τρόφιμα και προϊόντα για εστιατόρια και 13.000 εργαζομένους σε 29 χώρες.  Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος πώλησε τη συμμετοχή του το 2007.  Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είναι συλλέκτης έργων σύγχρονης τέχνης, Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου (1994).  Επίσης, είναι ιδρυτής του ΝΕΟΝ (2013), πολιτιστικού και αναπτυξιακού οργανισμού κοινής ωφέλειας, που φιλοδοξεί να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό κοντά στον σύγχρονο πολίτη, ως βασικό μοχλό ανάπτυξης και προόδου.  Είναι μέλος του Board of Trustees και πρόεδρος του Collections Council του Solomon R. Guggenheim Foundation.  Συμμετέχει επίσης ενεργά ως μέλος στα παρακάτω συμβούλια:  Leadership Council του New Museum, Director's Vision Council του Museum of Contemporary Art, Chicago και Tate International Council.  Είναι επίσης συνιδρυτής του Future Fund της Whitechapel Gallery του Λονδίνου (2011).  Θεματικές εκθέσεις βασισμένες στη Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου έχουν παρουσιαστεί στη Whitechapel Gallery του Λονδίνου (2010-2011), στο Μουσείο Guggenheim Bilbao (2011) και στην Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο (2012-2013).  Το 2014 η διεθνής ένωση επιμελητών ΙCI – INDEPENDENT CURATORS INTERNATIONAL απένειμε στον Δημήτρη Δασκαλόπουλου το Βραβείο LEO 2014 για τη «συμβολή του στην εξοικείωση ευρύτερων κοινών με τη σύγχρονη τέχνη».

Σχετικές ειδήσεις
Εκφραστές του μοντέρνου: έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων από τη Συλλογή Γ. Βογιατζόγλου
13.01.2017 17:25
Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και η Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου, Νέα Ιωνία Αττικής, παρουσιάζουν την έκθεση «Εκφραστές του Μοντέρνου» με έργα από τη Συλλογή του αρχιτέκτονα Γιώργου Βογιατζόγλου, σε επιμέλεια Χρίστου Χριστοφή.
Εννέα Ρωσικές Ιστορίες: έκθεση από το ΚΜΣΤ στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
19.10.2016 15:48
Γιορτάζοντας το έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα παρουσιάζει την περιοδική έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Εννέα Ρώσικες Ιστορίες. Σύγχρονοι καλλιτέχνες από τις συλλογές του ΚΜΣΤ», η οποία θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, ώρα 19:30. Η έκθεση φιλοξενείται στο πλαίσιο της δικτύωσης των τριών μουσείων της πόλης (Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου Λάρισας), όπου για πρώτη φορά διοργανώνεται κοινό πλαίσιο δράσης. Με αφορμή τον εορτασμό του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η δικτύωση αυτή την φορά θα αναδείξει τους κοινούς πολιτιστικούς δεσμούς του τόπου μας με τη Ρωσία.
Ο Olivier Descotes αποχωρεί από τη θέση του διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη
14.10.2016 15:39
O Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κύριος Olivier Descotes και η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Mπενάκη αποφάσισαν από κοινού τη λύση της συνεργασίας τους.
Φθινοπωρινές εκδηλώσεις στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο
07.09.2016 14:48
Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο μας προσκαλεί το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 στην παρουσίαση του βιβλίου «Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ, Οδηγός για νέους», της Μαρίζας Ντεκάστρο και στα εγκαίνια της έκθεσης «Ο ζωγράφος Γεώργιος Ροϊλός και η ιστορική ειδησεογραφία».
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων η τιμώμενη συλλογή στην Art Athina 2016
25.05.2016 15:39
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων αποτελεί την Τιμώμενη Συλλογή της φετινής διοργάνωσης της Art Athina, η οποία παρουσιάζει μια επιλογή από μερικά ιστορικά έργα που επιμελείται ο Καλλιτεχνικός της Διευθυντής, Ντένης Ζαχαρόπουλος.