Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ανταπόκριση από το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Το φεστιβάλ ξεκίνησε!

Ανταπόκριση από το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Το φεστιβάλ ξεκίνησε!

Στη κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015.


Ρεπορτάζ Ελένη Τσόκα
 

Μια ιδαίτερα ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους καλεσμένους της τελετής. Ξαφνικά, αφού δόθηκε το σήμα της έναρξης, τα φώτα χαμήλωσαν και στην σκηνή ανέβηκαν ...οι mother funkerz! Μια ομάδα νεαρών χορευτών της hip hop παρουσίασε επι σκηνής ένα θεαματικό χορευτικό, κάνοντας ένα διαφορετικό, ξεσηκωτικό καλωσόρισμα και ουσιασιαστικά μια εισαγωγή στο θέμα της ταινίας έναρξης που επρόκειτο να προβληθεί λίγο πιο μετά. Η διάθεση ήδη είχε ανέβει...

 

Αμέσως μετά το θερμό χειροκρότημα που δέχθηκαν οι mother funkerz, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτής του φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρης Ειπίδης, καλωσόρισε στην 17η διοργάνωση τους θεατές , τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς. Αφού αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, τονίζοντας ιδαιτέρως τα αφιερώματα που θα γίνουν στον Αυστριακό πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Χούμπερτ Ζάουπερ, και στον ρουμάνο Αλεξάντρου Σόλομον, είπε “Παρα τις δυσκολίες που περνά η χώρα μας το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συνεχίζει να εξελίσσεται και να προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο έκφρασης και ενημέρωσης για θέματα που αφορούν όλους μας.” “Ήδη με βάση στοιχεία της Ευρωπαικής Επιτροπής, θεωρείται το τρίτο σημαντικότερο φεστιβάλ στην Ευρώπη” δήλωσε ο κος Ειπίδης και κάλεσε στην σκηνή τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.  Ο δήμαρχος αφού ευχαρίστησε τον κο Ειπίδη για την πιστή αφοσίωση του στο φεστιβάλ ευχήθηκε στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο καλή θητεία και καλές επιτυχίες .


Έπειτα κάλεσε στη σκηνή τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη, για να κηρύξει την έναρξη της φετινής διοργάνωσης. Ο Νικος Ξυδάκης εξήγησε πως παρ’ολο που αυτή ήταν η πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως πολιτικου και υπουργού, συμβαίνει να μην έχει καθόλου τράκ, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους που γνωρίζει και εκτιμά. Δήλωσε διατεθιμένος να σταθεί δίπλα στους δημιουργούς και παραγωγούς, ενώ διαβεβαίωσε οτι θα επιβάλλει ξανά στα τηλεοπτικά κανάλια την απόδοση του 1,5% του ετήσιου τζίρου τους στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την χρηματοδότηση των ελληνικών παραγωγών. Στην ανακοίνωση του αυτή μέρος του ακροατηρίου χειροκρότησε επευφημώντας τον για την κίνηση του. Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός κήρυξε κι επίσημα την έναρξη του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ευχόμενος “Καλό σινεμά”.  


Τελευταίος στην σκηνή ανέβηκε ο Μπριν Έβανς, ο σκηνοθέτης της ταινίας “The Hip Hop-eration”. O Έβανς προλόγισε την ταινία και τόνισε οτι είναι ιδαίτερη τιμή του να βρίσκεται σε ένα φεστιβάλ για το οποίο έχει ακούσει τόσα πολλά και οτι είναι προνόμιο του να δημιουργεί μια τόσο “happy” ταινία. Τελιώνοντας είπε οτι στη ζωή είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τα όνειρα μας σε όποια ηλικία κι αν φτάσουμε και να φροντίζουμε να ασκούμε τα βασικά μας ανθρώπινα δικαιώματα.


Αμέσως μετά προβλήθηκε η ταινία, η οποία, όπως φάνηκε και απο το θερμότατο χειροκρότημα που εισέπραξε, κατάφερε να αγγίξει σχεδόν όλους τους θεατές. Και πώς να μην γίνει αυτό άλλωστε αφου η ζωντάνια και η αισιοδοξία της την  πλημμύριζαν απο την αρχή μέχρι το τέλος; Είναι ωραίο μέσα στην κυρίαρχη θεματική της κρίσης και του κακού χαμού να υπάρχουν και τέτοιες ταινίες που δείχνουν την θετική πλευρά τη ζωής . Το φεστιβάλ ξεκίνησε αισιόδοξα...


Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα συνεχίζεται μέχρι τις 22 Μαρτίου 2015. Περισσότερες πληροφορίες.

Σχετικές ειδήσεις
Το πρόγραμμα του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
23.02.2017 14:36
Ανατρεπτικοί δημιουργοί, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, 213 ντοκιμαντέρ (μικρού και μεγάλου μήκους) από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 64 ελληνικές παραγωγές, η Αγορά Ντοκιμαντέρ και μια σειρά από ξεχωριστές παράλληλες εκδηλώσεις. Σας προσκαλούμε στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Μια πρώτη γεύση από το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
17.01.2017 15:48
Λίγο πριν ανοίξει η αυλαία του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (3 - 12 Μαρτίου 2017), αφήνουμε ορισμένα από τα πιο δυνατά ντοκιμαντέρ της φετινής διοργάνωσης να δώσουν απαντήσεις.
Ανταπόκριση από το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Εντυπωσιακά ντοκιμαντέρ
21.03.2016 11:07
Ορισμένες ταινίες είναι εμπειρίες. Παρακάτω ακολουθούν τρία ντοκιμαντέρ ξένων δημιουργών που δεν παραλείψαμε να παρακολουθήσουμε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.
Ανταπόκριση από το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τελετή και ταινία έναρξης
15.03.2016 09:45
Σε εξαιρετικά συγκινητικό κλίμα διεξήχθη την Παρασκευή 11 Μαρτίου η έναρξη του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης στον κινηματογράφο Ολύμπιον παρουσία ανθρώπων του κινηματογραφικού χώρου και της πολιτικής. Οικοδέσποινα της βραδιάς ήταν η δημοσιογράφος Μαρία Κουφοπούλου, η οποία δήλωσε ότι νιώθει νονά του φεστιβάλ, μιας και γνωρίζει πολύ καλά τον πατέρα του, που δεν είναι άλλος από τον Δημήτρη Εϊπίδη.
18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Η Ταινία Έναρξης
08.03.2016 15:37
Το ντοκιμαντέρ Η ορχήστρα της ανακύκλωσης –Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος των Μπραντ Όλγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι ανοίγει την αυλαία του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στις 11 Μαρτίου 2016 στο Ολύμπιον.