Στη κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015.

Ρεπορτάζ Ελένη Τσόκα
 

Μια ιδαίτερα ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους καλεσμένους της τελετής. Ξαφνικά, αφού δόθηκε το σήμα της έναρξης, τα φώτα χαμήλωσαν και στην σκηνή ανέβηκαν …οι mother funkerz! Μια ομάδα νεαρών χορευτών της hip hop παρουσίασε επι σκηνής ένα θεαματικό χορευτικό, κάνοντας ένα διαφορετικό, ξεσηκωτικό καλωσόρισμα και ουσιασιαστικά μια εισαγωγή στο θέμα της ταινίας έναρξης που επρόκειτο να προβληθεί λίγο πιο μετά. Η διάθεση ήδη είχε ανέβει…

Αμέσως μετά το θερμό χειροκρότημα που δέχθηκαν οι mother funkerz, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτής του φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρης Ειπίδης, καλωσόρισε στην 17η διοργάνωση τους θεατές, τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς. Αφού αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, τονίζοντας ιδαιτέρως τα αφιερώματα που θα γίνουν στον Αυστριακό πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Χούμπερτ Ζάουπερ, και στον ρουμάνο Αλεξάντρου Σόλομον, είπε “Παρα τις δυσκολίες που περνά η χώρα μας το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συνεχίζει να εξελίσσεται και να προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο έκφρασης και ενημέρωσης για θέματα που αφορούν όλους μας.” “Ήδη με βάση στοιχεία της Ευρωπαικής Επιτροπής, θεωρείται το τρίτο σημαντικότερο φεστιβάλ στην Ευρώπη” δήλωσε ο κος Ειπίδης και κάλεσε στην σκηνή τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.  Ο δήμαρχος αφού ευχαρίστησε τον κο Ειπίδη για την πιστή αφοσίωση του στο φεστιβάλ ευχήθηκε στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο καλή θητεία και καλές επιτυχίες.

Έπειτα κάλεσε στη σκηνή τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη, για να κηρύξει την έναρξη της φετινής διοργάνωσης. Ο Νικος Ξυδάκης εξήγησε πως παρ’ολο που αυτή ήταν η πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως πολιτικου και υπουργού, συμβαίνει να μην έχει καθόλου τράκ, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους που γνωρίζει και εκτιμά. Δήλωσε διατεθιμένος να σταθεί δίπλα στους δημιουργούς και παραγωγούς, ενώ διαβεβαίωσε οτι θα επιβάλλει ξανά στα τηλεοπτικά κανάλια την απόδοση του 1,5% του ετήσιου τζίρου τους στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την χρηματοδότηση των ελληνικών παραγωγών. Στην ανακοίνωση του αυτή μέρος του ακροατηρίου χειροκρότησε επευφημώντας τον για την κίνηση του. Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός κήρυξε κι επίσημα την έναρξη του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ευχόμενος “Καλό σινεμά”.  

Τελευταίος στην σκηνή ανέβηκε ο Μπριν Έβανς, ο σκηνοθέτης της ταινίας “The Hip Hop-eration”. O Έβανς προλόγισε την ταινία και τόνισε οτι είναι ιδαίτερη τιμή του να βρίσκεται σε ένα φεστιβάλ για το οποίο έχει ακούσει τόσα πολλά και οτι είναι προνόμιο του να δημιουργεί μια τόσο “happy” ταινία. Τελιώνοντας είπε οτι στη ζωή είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τα όνειρα μας σε όποια ηλικία κι αν φτάσουμε και να φροντίζουμε να ασκούμε τα βασικά μας ανθρώπινα δικαιώματα.

Αμέσως μετά προβλήθηκε η ταινία, η οποία, όπως φάνηκε και απο το θερμότατο χειροκρότημα που εισέπραξε, κατάφερε να αγγίξει σχεδόν όλους τους θεατές. Και πώς να μην γίνει αυτό άλλωστε αφου η ζωντάνια και η αισιοδοξία της την  πλημμύριζαν απο την αρχή μέχρι το τέλος; Είναι ωραίο μέσα στην κυρίαρχη θεματική της κρίσης και του κακού χαμού να υπάρχουν και τέτοιες ταινίες που δείχνουν την θετική πλευρά τη ζωής. Το φεστιβάλ ξεκίνησε αισιόδοξα…

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα συνεχίζεται μέχρι τις 22 Μαρτίου 2015. Περισσότερες πληροφορίες.