Στο τμήμα Ελληνικό Πανόραματου 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Θέλγιας Πετράκη, με τίτλο «Εγώ και οι άλλοι».

Το ντοκιμαντέρ «Εγώ και οι άλλοι» περιγράφει την καθημερινότητα στο Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής, το οποίο δραστηριοποιείται απο το 1874 και συνολικά εκτιμάται πως έχει φιλοξενήσει πάνω από 10.000 παιδιά, παλιότερα ορφανά και στις μέρες μας παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με ακραία κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Έπειτα από 130 χρόνια λειτουργίας πλέον το γνωρίζουμε στην καλύτερή του μορφή.

Το Ζάννειο δεν είναι αυτό που θεωρούμε η «κλασσική περίπτωση ιδρύματος». Η παιδαγωγική προσέγγιση που ακολουθεί είναι πρωτοποριακή και φιλική προς τα παιδιά και τα δικαιώματά τους γιατί κυρίως επικεντρώνεται στη μοναδικότητα του κάθε παιδιού. Βρίσκεται σε ένα πανέμορφο περιβάλλον μέσα στην ηρεμία και τη φύση και εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει πως για τα παιδιά είναι ένας μικρός παράδεισος.

Δυστυχώς το 2013 είναι η χρονιά, εν μέσω οικονομικής κρίσης, που το Δ.Σ. αποφασίζει την παύση της δραστηριότητας του Ζαννείου. Μαζί του τερματίζεται και το αξιόλογο και καινοτόμο αυτό έργο του ιδρύματος.

Στην Ελλάδα του σήμερα τα περισσότερα Ιδρύματα παιδικής προστασίας αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβληματα και κατ’ επέκταση προβλήματα επιβίωσης.

Το Ζάννειο είναι το πρώτο που σταματά να λειτουργεί…

“Me and the others” – Teaser 2015 from Thelyia Petraki on Vimeo.

Συντελεστές:

       

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΘΕΛΓΙΑ ΠΕΤΡΑΚΗ

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΓΚΑΛΑΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΗΧΟΛΗΠΤΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ

ΜΙΞΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΥΜΠΟΠΙΩΤΗΣ (ECHO STUDIO)

ΜΟΝΤΕΡ ΕΙΚΟΝΑΣ/ΗΧΟΥ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΤΟΒΑΣ

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: MOBY

Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ εδώ