Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Αισχύλου Πέρσες μέσα από ερευνητική ματιά

Αισχύλου Πέρσες μέσα από ερευνητική ματιά
Για είκοσι παραστάσεις μόνο ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Επιστροφή παρουσιάζει την αρχαιότερη σωζόμενη τραγωδία του Αισχύλου, ξεκινώντας έτσι τον πρώτο κύκλο της ερευνητικής μεθόδου που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για το αρχαίο δράμα.

Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Επιστροφή δημιουργήθηκε με στόχο την προσέγγιση του Αρχαίου Δράματος μέσα από σύγχρονες μεθόδους και αντιλήψεις.

Ο πρώτος κύκλος αυτής της μεθόδου, ασχολήθηκε αποκλειστικά με τις τραγωδίες του Αισχύλου, Προμηθέας Δεσμώτης, Πέρσες και Χοηφόροι, ενώ σήμερα ολοκληρώνεται η προετοιμασία της τριλογίας του Αισχύλου Ορέστεια.

Με απόλυτο  σεβασμό,  ευθύνη και καθαρή ματιά προς τα πολύτιμα κείμενα, επιχειρεί να επιστρέψει σε μία νέα βάση έρευνας και αποκωδικοποίησης της γνώσης που εμπεριέχουν, και να την εκφράσει μέσα από μία δημιουργική ομαδική ερμηνεία, αφαιρετικά λιτή, όπου θα κυριαρχούν οι βαθύτερες έννοιες και η μουσικότητα του ποιητικού λόγου, οι ηθοποιοί - ερμηνευτές, η κίνηση, ο χώρος και το φως.

Αυτή η ερευνητική προσπάθεια, γεννήθηκε σε εκπαιδευτικό επίπεδο στην Ανωτέρα Δημοτική Δραματική Σχολή Αγίας Βαρβάρας πριν από  πέντε χρόνια, από τον Λουκά Θάνο, Σκηνοθέτη, Μουσικό και Χορογράφο και από τον Γιάννη Βόγλη ως καθηγητή Αρχαίου Δράματος.

Η μετάφραση και η διδασκαλία είναι του Λουκά Θάνου. Στο ρόλο του φαντάσματος του Δαρείου ο Γιάννης Βόγλης, ενώ συμμετέχουν οι ηθοποιοί Γεωργία Αγκονσίλιο, Πέλυ Γιαούζη, Άννα Έλενα, Λίλια Ερμή, Στέλλα Εμκή, Κωνσταντίνος Μάρκελος, Βάσω Μορφιαδάκη Φοίβος Παπαγιάννης Αντιγόνη Ρήγα Πηνελόπη Σεργουνιώτη Χριστίνα Τσάτσου.

Σχετικές ειδήσεις
Πέρσες, του Αισχύλου από την ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α. στο Κηποθέατρο Παπάγου (νέα ημερομηνία)
08.09.2016 16:02
Το μοναδικό επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που αποτελείται από ηθοποιούς με αναπηρία στην κύρια σύνθεσή του, ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, παρουσιάζει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 στο Κηποθέατρο Παπάγου το αρχαιότερο σωζόμενο δράμα (472 π.Χ.) του Αισχύλου «Πέρσες», σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου.
Επτά επί Θήβας, του Αισχύλου από το ΚΘΒΕ στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
09.08.2016 11:26
Tην τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας» ανεβάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στις 31 Αυγούστου 2016 στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2016.
Πέρσες, του Αισχύλου από το Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία στο Εθνικό Θέατρο
06.07.2016 17:04
Το Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία (ΘΕ.Α.Μ.Α) παρουσιάζει στο Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, τους Πέρσες του Αισχύλου.
Ακύρωση - Οι Πέρσες του Αισχύλου από το ΘΕ.ΑΜ.Α. στο Θέατρο Βράχων
13.06.2016 14:46
Το ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), το μοναδικό επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που αποτελείται από ηθοποιούς με αναπηρία στην κύρια σύνθεσή του παρουσιάζει στο Θέατρο Βράχων το έργο του Αισχύλου, Πέρσες. - Η παράσταση ακυρώνεται
Αισχύλου, Ορέστεια σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
31.05.2016 12:53
Αισχύλου, Ορέστεια. 8 & 9 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ο Γιάννης Χουβαρδάς με μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών δημιουργεί μια παράσταση για τις απαρχές και το μέλλον της ανθρώπινης βίας. Πρόκειται για την μοναδική σωζόμενη αρχαία τριλογία. Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες.