Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

βουστροφηδον@κοινηλογικη.ρανιαραγκου: έκθεση της Ράνιας Ράγκου στη γκαλερί a.antonopoulou.art

 βουστροφηδον@κοινηλογικη.ρανιαραγκου: έκθεση της Ράνιας Ράγκου στη γκαλερί a.antonopoulou.art

Η γκαλερί a.antonopoulou.art παρουσιάζει την έκθεση της Ράνιας Ράγκου, με τίτλο βου·στρο·φη·δον, από την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015.


Πόσο κοινή είναι η κοινή λογική; Πώς διαμορφώνεται; Ποια είναι τα όριά της και γιατί είναι κοινή μόνο μεταξύ ατόμων με παρόμοιο υπόβαθρο και αντιλήψεις;  Είναι μερικά επίκαιρα θέματα και ερωτήματα που θέτει η καλλιτέχνης στην νέα της έκθεση.


Η δουλειά της Ράνιας Ράγκου (1970) ξεδιπλώνεται με έργα ζωγραφικής, σχέδια  που ξεκινούν έναν προκλητικό διάλογο γύρω από την αντικειμενική φύση της κοινής λογικής.


Απομονώνοντας στιγμές της αρχαίας και σύγχρονης ανθρώπινης σοφίας, σε τομείς όπως η τέχνη, η φιλοσοφία , η επιστήμη, η φαντασία, η Ράγκου συγχωνεύει τα αρχέτυπα που ενυπάρχουν εκεί σε μία νέα υβριδική μονάδα που ενσωματώνει όλες τις στιγμές σε ένα επίπεδο χρόνο.


Θολώνοντας μ΄ αυτό τον τρόπο, τις γραμμές μεταξύ πραγματικού και απατηλού.  Δηλαδή στην ουσία  εξερευνά μέσα από μία κλειδαρότρυπα τις ρίζες της διαφορετικότητάς μας και την επακόλουθη μορφοποίηση της κοινής λογικής. Κινείται βουστροφηδόν * ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν αναδεικνύοντας την υποκειμενική της διάσταση.


Έτσι, εάν εξαιρέσουμε την οικουμενική λογική της επιβίωσης, που οδηγεί ενστικτωδώς σε αυτονόητες έλλογες αντιδράσεις, όπως "δεν πηδάω από την ταράτσα  ή δεν κολυμπάω με καρχαρίες", η κοινωνική λογική  της συμβίωσης  κινείται με υποκειμενικούς μοχλούς.


Αυτή η κοινή λογική της καθημερινότητας έχει υποστεί την μετάλλαξη της κοινωνικής εξέλιξης και έχει συντονιστεί στο συμφέρον, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από κάθε ομάδα. Ό,τι είναι μαζικό είναι λογικό. Αλλά αυτό δεν αποδεικνύει την αντικειμενικότητα της λογικής, αναδεικνύει την  υποκειμενικότητα της. Αναδεικνύει γιατί είναι κοινή μόνο μεταξύ ατόμων με παρόμοιο υπόβαθρο και αντιλήψεις. 

*βου·στρο·φη·δον - μέθοδος γραφής κατά την οποία οι γραμμές εναλλάσσονται από τα αριστερά προς τα δεξιά και από τα δεξιά προς τα αριστερά [Ελληνικά  βουστροφηδόν, η κίνηση του βοδιού κατά το όργωμα, βούς + στροφή + -δον>].

Σχετικές ειδήσεις
Spiritual Desert, έκθεση των Nithah και Michael Stöcklin στη γκαλερί a.antonopoulou.art
26.01.2017 10:54
Η γκαλερί a.antonopoulou.art έχει την ευχαρίστηση να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους φωτογράφους Nithah και Michael Stöcklin. Έκθεση την οποία επιμελήθηκε ο Paulo S. Rufino Henrique, εικαστικός και κινηματογραφικός επιμελητής.
Το Ντεπό της Γκαλερί στην a.antonopoulou.art
16.12.2016 14:13
Συνδυάζοντας το Gallery Weekend 2016, τον αποχαιρετισμό του έτους και τα εγκαίνια της νέας ομαδικής έκθεσης "Το Ντεπό της Γκαλερί", η γκαλερί a.antonopoulou.art μας καλεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, 12:00-19:00 στο χώρο της για τα εγκαίνια και ένα εορταστικό πάρτι.
Ένας, κανένας και χίλιοι εκατό: έκθεση του Μιχάλη Γ. Καλλιμόπουλου στη γκαλερί a.antonopoulou.art
20.10.2016 10:36
Η γκαλερί a.antonopoulou.art εγκαινιάζει το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 την ατομική έκθεση του Μιχάλη Γ. Καλλιμόπουλου, με τίτλο Ένας, κανένας και χίλιοι εκατό.
Μικρό Αντιπολεμικό: έκθεση της Ράνιας Καπελιάρη στη γκαλερί Έρση
01.06.2016 14:39
Η Γκαλερί Έρση τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 & ώρα 7.30 μμ εγκαινιάζει την ατομική έκθεση Ζωγραφικής της Ράνιας Καπελιάρη, με τίτλο Μικρό Αντιπολεμικό.
ΣΥΣΤΡΑΤΑ: έκθεση της Βέρας και της Δήμητρας Σιατερλή στη γκαλερί Παπατζίκου
01.04.2016 11:25
Η γκαλερί Παπατζίκου εγκαινιάζει την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016, στις 8 το βράδυ, την έκθεση της Βέρας και Δήμητρας Σιατερλή με έργα χαρακτικής, κεραμικής και ζωγραφικής, με τίτλο «ΣΥΣΤΡΑΤΑ».