Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Κοσμάς Ξενάκης 1925 - 1984: αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Κοσμάς Ξενάκης 1925 - 1984: αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Στις 19 Μαρτίου 2015 εγκαινιάζεται στο κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη , μεγάλη αναδρομική έκθεση, αφιερωμένη στο έργο του Κοσμά Ξενάκη. Η έκθεση είναι συνδιοργάνωση του Μουσείου Μπενάκη και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης και θα διαρκέσει έως τις 10 Μαΐου 2015.


Κοσμάς Ξενάκης (1925-1984) υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους και πιο καινοτόμους Έλληνες καλλιτέχνες των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών στην Ελλάδα. Ως δημιουργός κινήθηκε με τόλμη, συνέπεια και ποιότητα σε ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών περιοχών, πειραματιζόμενος με τη μορφή, τα υλικά, αλλά και την ίδια την έννοια του καλλιτεχνικού έργου. Η καλλιτεχνική δημιουργία του Κοσμά Ξενάκη δεν περιορίστηκε σε ένα είδος τέχνης. Υπήρξε πραγματικά «πολύτεχνος». Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία. Συνδυάζοντας τη ζωγραφική και τη γλυπτική με το θέατρο και το χορό, δημιούργησε πρωτοπόρες παραστάσεις που ονόμασε Πολύτεχνα. Παράλληλα, υπήρξε λάτρης της λαϊκής δημιουργίας και συλλέκτης χρηστικών αντικειμένων, κεραμικών και αγροτικών εργαλείων. Περισσότερο από όλα, όμως, υπήρξε ένας διανοούμενος που είδε την τέχνη πρωτίστως ως «πνευματική» έκφραση και διαδικασία απευθυνόμενη όχι μόνο στο γνώστη, τον ευαισθητοποιημένο θεατή, αλλά σε όλους, έξω από σχολές και τάσεις.


Το έργο του Κοσμά Ξενάκη βασίστηκε στο διάλογο αντιθετικών, αφηρημένων στοιχείων, όπως η ανοιχτή και η κλειστή φόρμα, η κίνηση και η στάση, το φως και το σκοτάδι: στη ζωγραφική με τη χρήση του χρώματος σε ξεκάθαρες, παράλληλες ζώνες, στη γλυπτική μέσα από τη δυναμική σχέση φωτισμένου-σκιασμένου, στα πολύτεχνα συνδυάζοντας ζωγραφική, γλυπτική, θέατρο και χορό, δημιουργώντας παραστάσεις που βασίζονται στην αλληλεπίδραση δράσης-κοινού, φανερώνοντας ότι η καλλιτεχνική του δημιουργία υπάκουε σε έναν εσωτερικό παλμό που παρέμενε κατά βάση αναλλοίωτος στις διαφορετικές του δημιουργίες αλλά και στο πέρασμα του χρόνου.


Ο πρόωρος θάνατός του, το 1984 σε ηλικία 59 ετών, συνέβαλε στη λήθη του έργου του Κοσμά Ξενάκη. Ο πολύπλευρος εικαστικός του κόσμος παρέμεινε άγνωστος στους πολλούς, αν και υπήρξαν εκθέσεις, ομιλίες και εκδόσεις αφιερωμένες σε αυτό. Η αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη αποτελεί την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια να εκτεθεί συγκροτημένα το έργο του, αναδεικνύοντας την πολυσχιδή προσωπικότητά του, το μεγάλο του εσωτερικό πλούτο, καθώς και την πρωταγωνιστική συμβολή του στην ανανέωση του εικαστικού έργου στην Ελλάδα.  Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, φωτογραφίες έργων του σε δημόσιους χώρους, ντοκουμέντα από τα Πολύτεχνα, υλικό για τη ζωή και την εποχή του, καθώς και τμήματα των προσωπικών του συλλογών.


Πολλά από τα έργα εκτίθενται για πρώτη φορά, απόρροια της συστηματικής καταλογογράφησης, την οποία ανέλαβε ο ιστορικός τέχνης Σπύρος Μοσχονάς με τη σημαντική συμβολή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης. Ο επιμελητής της έκθεσης ζωγράφος Γιώργος Χατζημιχάλης έστησε αυτή την πολυσύνθετη έκθεση σε θεματικές ενότητες, πηγαίνοντας λίγο μπρος και πίσω στο χρόνο, ώστε να αναδεικνύεται η κυρίαρχη θεματολογία που απασχολούσε τον Ξενάκη.


Την έκθεση συνοδεύει μονογραφία με τίτλο «Κοσμάς Ξενάκης 1924-1984», η οποία αποτελεί την πρώτη εκτενή καταγραφή του καλλιτεχνικού του έργου, έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος  Εθνικής Τραπέζης.


Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά το θάνατό του, ο Κοσμάς Ξενάκης μάς αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο: καινοτόμος, επαναστατικός, διαχρονικός, και το έργο του γίνεται, επιτέλους, κτήμα των πολλών.


Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Χατζημιχάλης
Βοηθός επιμελητή: Δημήτρης Ξενάκης
Τεκμηρίωση, επιστημονική έρευνα: Σπύρος Μοσχονάς


Παράλληλες Εκδηλώσεις

Τον μήνα Μάιο, στο πλαίσιο της έκθεσης που είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο και καινοτόμο Έλληνα καλλιτέχνη, θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

 

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015, ώρα 19:00 & Σάββατο 9 Μαΐου 2015, ώρα 13:00

(Μουσείο Μπενάκη –Πειραιώς 138)

 

Οι ξεναγήσεις στην έκθεση "Κοσμάς Ξενάκης 1925-1984" θα πραγματοποιηθούν από τον ζωγράφο Γιώργο Χατζημιχάλη, επιμελητή της έκθεσης.

 

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις επιβαρύνει το εισιτήριο της έκθεσης κατά € 2 (€ 7, € 3,5).

 

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015, ώρα 19:30 (Μουσείο Μπενάκη – Κουμπάρη 1)

Παρουσίαση της έκδοσης «Κοσμάς Ξενάκης 1925-1984», η οποία αποτελεί το συνοδευτικό κατάλογο της ομώνυμης έκθεσης, έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης.

Η μονογραφία αποτελεί μια συνολική θεώρηση του καλλιτέχνη Κοσμά Ξενάκη, προσεγγίζοντας τόσο το εύρος των ενδιαφερόντων του, όσο και το βάθος των αναζητήσεών του, επιχειρώντας επιπλέον να διερευνήσει την παραγνωρισμένη αλλά ξεχωριστή θέση του στο πλαίσιο της ελληνικής εικαστικής παραγωγής κυρίως των δεκαετιών του ’60 και του ’70.

 

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Άγγελος Δεληβορριάς

 

Για την έκδοση θα μιλήσουν οι: 

Διονύσης Καψάλης, Διευθυντής, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Δρ. Λίνα Τσίκουτα-Δεϊμέζη, Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Υπεύθυνη συλλογών μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης

Σπύρος Μοσχονάς, Ιστορικός της τέχνης 

Γιώργος Χατζημιχάλης, Ζωγράφος

 

 

Τίτλος έργου: Κοσμάς Ξενάκης, "Γυναίκες στη θάλασσα", 1956, λάδι σε καμβά, 101,5Χ138,7

Σχετικές ειδήσεις
Happy Birthday: έκθεση γλυπτών του Γιώργου Λάππα στο Μουσείο Μπενάκη
16.09.2016 10:58
Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζει στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου μία έκθεση ˗ φόρο τιμής στο έργο του Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργου Λάππα, με τίτλο «Happy Birthday».
Photobook Exhibition: Τελευταίες ημέρες στο Μουσείο Μπενάκη
19.07.2016 12:48
Στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος του Athens Photo Festival 2016 παρουσιάζεται έως την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη, μία ξεχωριστή έκθεση αφιερωμένη στο φωτογραφικό βιβλίο.
The Equilibrists / Οι Εξισορροπιστές: έκθεση από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη
15.06.2016 16:29
Η έκθεση “The Equilibrists / Οι Εξισορροπιστές” είναι μια συνεργασία του New Museum της Νέας Υόρκης, του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη, με την ευκαιρία της 33ης επετείου από την ίδρυση του ΔΕΣΤΕ.
Κεραμική από την Κίνα: έκθεση με έργα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη
06.06.2016 16:23
Για πρώτη φορά ύστερα από 35 χρόνια, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο ελληνικό και διεθνές κοινό επιλογή αριστουργημάτων κινεζικής κεραμικής από τη συλλογή του.
Αrticulations: έκθεση του Χρήστου Παπλωματά στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη
23.03.2016 11:19
Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων Αναζητήσεις στην Ύλη φιλοξενεί την έκθεση του Χρήστου Παπλωματά, με τίτλο “Articulations”. Οι εκθέσεις αυτές οργανώνονται και φιλοξενούνται στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, με στόχο την παρουσίαση και την ανάδειξη καλλιτεχνών από τον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών και του design.