Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Δωρεάν σεμινάριο πιάνου με τον Dmitri Bashkirov στο Athenaeum

Δωρεάν σεμινάριο πιάνου με τον Dmitri Bashkirov στο Athenaeum

Στo πλαίσιο του 39ου Διεθνούς Grand Prix Μαρία Κάλλας – Πιάνο , που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 24 Μαΐου 2015 από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο ATHENAEUM, διοργανώνεται δωρεάν Σεμινάριο Πιάνου με τον διάσημο πιανίστα και δάσκαλο Ντμίτρι Μπασκίροφ, ως προετοιμασία, για τους νέους Έλληνες πιανίστες που προτίθενται να λάβουν μέρος στο Grand Prix.


Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 27 Μαρτίου 2015, στο ATHENAEUM.


Για την επιλογή των  ενεργών συμμετεχόντων στο Σεμινάριο θα προηγηθεί  ακρόαση .  Παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι (ενεργοί συμμετέχοντες και ακροατές) να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση συμμετοχής που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.grandprixmariacallas.com/el/news/?nid=903 και να την στείλουν στο Athenaeum, contact@athenaeum.com.gr.


O Dmitri Bashkirov έγινε γνωστός στο μουσικό κόσμο το 1955, όταν κέρδισε το Grand Prix του διαγωνισμού Marguerite Long, στο Παρίσι. Γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1931 στην Τιφλίδα (Γεωργία).

Σπούδασε εκεί με την Anastasia Wirsaladze και στη Μόσχα με τον διάσημο σοβιετικό πιανίστα και παιδαγωγό Alexander Goldenweiser, σύγχρονο του Rachmaninov, του Scriabin και, στη νεανική του ηλικία, φίλο του Tolstoy.


Μετά την επιτυχία του στο Παρίσι, ο Dmitri Bashkirov θεωρήθηκε ένας από τους σπουδαιότερους Ρώσους πιανίστες. Εμφανίστηκε στα σημαντικότερα μουσικά κέντρα και φεστιβάλ του κόσμου, με μεγάλες ορχήστρες, υπό τη διεύθυνση διάσημων αρχιμουσικών, όπως των Barbirolli, Mazur, Sawallisch, Szell, Markevich, Svetlanov, Mehta, Zecchi, Barenboim κ.ά.

Το 1975 άρχισε να διδάσκει στο Ωδείο Tchaikovsky της Μόσχας. Με το βιολονίστα Berzohdny και τον τσελίστα Khomister δημιούργησαν ένα τρίο, που μεταξύ του 1965 και του 1972 εθεωρείτο ένα από τα σπουδαιότερα σύνολα μουσικής δωματίου στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Η επιτυχημένη καριέρα του διακόπηκε το 1980, όταν οι αρχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τού απαγόρευσαν τις εμφανίσεις στη Δύση. Μπόρεσε να εγκαταλείψει τη χώρα οκτώ χρόνια αργότερα και από τότε εμφανίζεται με μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα με την πιανιστική του καριέρα, ο Dmitri Bashkirov διδάσκει στο Ωδείο της Μόσχας, είναι Επίτιμος Καθηγητής στην Escuela Superior de Musica Reina Sofia της Μαδρίτης και καθηγητής στο Διεθνές Ίδρυμα Πιάνου, που βρίσκεται στη λίμνη Κόμο. Πολλοί από τους πιο γνωστούς πιανίστες της νέας γενιάς, βραβευμένοι σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς, υπήρξαν μαθητές του. Έχει συμμετάσχει ως μέλος κριτικών επιτροπών σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς.

Διδάσκει επίσης σε ανώτερα σεμινάρια στο Παρίσι, τη Βιέννη, το Ζάλτσμουργκ, το Ελσίνκι, τις ΗΠΑ, την Αθήνα κ.α.

Του απενεμήθη ο τίτλος Καλλιτέχνης του λαού στη Ρωσία, το μετάλλιο Robert Schumann του Τσβικάου και τιμητικό μετάλλιο του Ανεξάρτητου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης. Ηχογραφεί με τις εταιρείες ERATO, Melodia, EMI, Russian CD και Harmonia Mundi.

Θα είναι ο Πρόεδρος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής  του 39ου Διεθνούς Grand Prix Μαρία Κάλλας – Πιάνο (2015). Επίσης, υπήρξε Πρόεδρος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του 34ου Διεθνούς Grand Prix Μαρία Κάλλας – Πιάνο (2008), και μέλος της ίδιας Επιτροπής του 26ου Διεθνούς Grand Prix Μαρία Κάλλας – Πιάνο (2000).

Σχετικές ειδήσεις
Σεμινάριο ντοκιμαντέρ, με τον Χρήστο Καρακέπελη και τη Νατάσα Σέγκου στο ΚΕΤ
20.01.2017 10:51
Ο σκηνοθέτης Χρήστος Καρακέπελης και η σεναριογράφος Νατάσα Σέγκου πραγματοποιούν για τρίτη χρονιά στο ΚΕΤ ένα σεμινάριο για το δημιουργικό ντοκιμαντέρ.
Σεμινάριο με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο στο Χαλκηδόνιο Ωδείο
16.01.2017 12:36
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς, που έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως ένας από τους κορυφαίους ευρωπαίους πιανίστες της γενιάς του, ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, θα πραγματοποιήσει τριήμερο Σεμινάριο πιάνου την Παρασκευή 10, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου στο Χαλκηδόνιο Ωδείο της Μεταμόρφωσης (Σολωμού 56 ), που διοργανώνεται από το Χαλκηδόνιο Ωδείο και τη Metropolitan Symphony Orchestra of Athens.
Εκπαίδευση στην Εικόνα: Σεμινάριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο
15.09.2016 13:28
Στα πλαίσια του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς διοργανώνει ένα σεμινάριο εκπαίδευσης στην εικόνα. Το σεμινάριο σκοπεύει να συνεχίσει το εισαγωγικό μέρος που διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο 2015 για τους καθηγητές γαλλικής γλώσσας, απευθυνόμενο φέτος στο ευρύ κοινό και πιο συγκεκριμένα στους επαγγελματίες αλλά και στους λάτρεις του σινεμά.
Θερινό σεμινάριο Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής στον Κινηματογράφο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
24.06.2016 14:52
Το Σχολείο του Σινεμά παρουσιάζει το σεμινάριο Από την Θεατρική στην Κινηματογραφική Υποκριτική στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης από 11 έως 29 Ιουλίου 2016.
Σεμινάριο χορογραφίας με την Αντιγόνη Γύρα στον Κινητήρα
23.06.2016 16:42
Ο Κινητήρας και η Αντιγόνη Γύρα διοργανώνουν ένα σεμινάριο χοοργραφίας με θέμα τη χορογραφική σύνθεση.